Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP, AİHM’nin Selahattin Demirtaş için verdiği hak ihlali kararını kitapçık haline getirdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP), dört yılı aşkın süredir Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de görülen ve hak ihlali kararı verilen duruşmanın tüm sürecini kitapçık haline getirdi. 

3 bin 500 adet basılan kitapçık, yerel temsilciliklere, siyasi partilere, sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına ve diplomatik alanda çalışma yapan kurumlara gönderilecek. 

Ne olmuştu?

AİHM Büyük Daire, 22 Aralık 2020’de Selahattin Demirtaş ile ilgili duruşma gerçekleştirmiş ve hak ihlali kararı vermişti. AİHM, kararında, Demirtaş’ın tutuklu bulunmasının, hukuki değil siyasi olduğunu belirtirken, ‘‘Derhal serbest bırakılsın’’ çağrısında bulunmuştu. 

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 26 Ocak’ta gazetecilere gönderdiği mektupla hakkındaki iddialara yanıt verdi. Demirtaş, mektubunda, ‘‘Hakkımdaki tüm kumpas suçlamalarını mahkemelerde bir bir çürüttük ve bunları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde de ortaya koyup haklı bir şekilde davayı kazandık. Bana yönelik temel suçlamalarda işin aslının ne olduğunu detaylıca bilmen için, avukatlarımın hazırladığı bir dosyayı ekte sunuyorum. Dosya belki biraz uzun olacak ama zaman ayırıp tümünü okuyabilirsen kumpasın ciddiyetini (veya ciddiyetsizliğini) daha net görmüş olacaksın’’ dedi. 

Demirtaş’ın avukatları ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP İstanbul İl Örgütü’nde 23 Aralık’ta basın toplantısı düzenlemiş, ‘‘AİHM, tarihinin en ağır hak ihlali kararlarından birini verdi’’ demişti.

HDP’nin hazırladığı ‘‘AİHM Demirtaş Kararı Özet Kitapçığı’’na buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.