Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Londra’da yüksek hızlı tren inşaatını protesto eden gruplar, inşaatın yapılacağı parkın altına 30 metrelik tünel kazdı

“Help Stop HS2” isimli protesto grubu, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Euston Square Bahçesi’nin altında uzunluğu 100 feet’i (yaklaşık 30 metre) bulan bir tünel kazdı. Protestocular bahçeyi işgal edebileceklerini de açıkladı. 

Londra’nın merkezindeki küçük bir park olan Euston Square Bahçesi, yüksek hızlı tren (HS2) yapımı için satılacak. Bunu protesto eden “HS2 Rebellion” (HS2 İsyanı) isimli grup, bu parkın önce geçici olarak bir taksi durağına çevrileceğini iddia ediyor. 

Grup, “ağaç koruyucularının” tünelleri işgal etmeye, son birkaç aydır “gizlice” kazmaya ve “HS2’yi durdurana kadar” yer altında kalmaya hazır olduklarını açıkladı. HS2 Rebellion, tünelcilerin ağı oluşturmak için kazma, kürek ve kovalar kullanarak “günün her saati” çalıştığını söyledi.

Protestocular, tünellerin çökmeyi önlemek için ahşap kirişler ve kalın tahtalarla desteklendiğini ve içeride yiyecek ve su depolarının bulunduğunu belirtti.

HS2 yetkilileri ise henüz parkın arazisine sahip olmadıkları için protestocuların faaliyetlerinin ayrıntıları hakkında yorum yapamayacaklarını duyurdu ancak “yasadışı” eylemlerin insanların güvenliği için tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Resmi makamlar, geçen aralık ayında, yapımı planlanan HS2 istasyonunun inşaatını desteklemek için Euston Square’in doğu tarafında “geçici” bir taksi durağı inşa etme ihtiyacı doğduğunu ayrıntılı olarak açıklamıştı. İnşaat çalışmalarının ocak ayında başlayacağı ve 2021’in Aralık ayına kadar devam edeceği duyurulmuştu.

HS2 Rebellion üyeleri, Londra, Midlands, Kuzey İngiltere ve İskoçya’yı birbirine bağlaması planlanan HS2 hattında 108 eski ormanlık alanın “yok edildiğini” ve “sayısız insanın evlerinden ve işyerlerinden zorla atıldığını” öne sürdü. Grup, hükümete, “pahalı, popüler olmayan ve yıkıcı” olarak gördükleri bu projeyi durdurma çağrısı yaptı.

Protestoculardan Blue Sanford (18), “Bu tüneldeyim çünkü hayatımı iklim ve ekolojik acil durum nedeniyle sorumsuzca tehlikeye atıyorlar” diye konuştu.

HS2 yetkilileri ise Londra ile Crewe arasındaki demiryolunun rotasından yalnızca 43 eski ormanlık alanın etkileneceğini ve toplam alanlarının yüzde 80’inin bozulmadan kalacağını söyledi.

Eylül ayında Londra’dan Birmingham’a HS2’nin birinci faz inşaat çalışmaları başlamıştı. Faz 2a’nın Birmingham’dan Crewe’a ve Faz 2b’nin Crewe’dan Manchester’a ve Birmingham’dan Leeds’e kadar devam etmesi planlanıyor.

Öte yandan bir HS2 sözcüsü, “yasadışı kampları kaldırırken güvenlik ilk önceliğimizdir” diye konuştu ve HS2’nin “daha temiz, daha yeşil bir seyahat yolu sağladığını, yollardaki araba ve kamyonların sayısını azaltmaya, iç hat uçuşlarına olan talebi azaltmaya ve ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelede karbon emisyonlarını azaltmasına yardımcı” olduğunu savundu.

Sözcü ayrıca, projenin milletvekilleri tarafından “birçok kez” onaylandığını, İngiltere’nin ekonomik iyileşmesini destekleyeceğini ve binlerce kişiye istihdam sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.