Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hindistan’da vaka sayılarında önemli düşüş, Novavax’ın aşısı da Güney Afrika’daki varyanta karşı daha az etkili

ABD’li ilaç şirketi Novavax’ın geliştirdiği koronavirüs aşısının virüse karşı yüzde 89,3, Güney Afrika’daki virüs varyantına karşı ise yüzde 49 oranında etkili olduğu açıklandı. New York Times ise aşının Güney Afrika’daki varyanta karşı yüzde 49 oranında koruma sağladığını öne sürdü. Çin hükümeti, 12 Şubat’ta kutlanacak Çin Yeni Yılı için kısıtlamalar getirdi. Almanya Daimi Aşı Komisyonu, 65 yaş ve üstü kişilere AstraZeneca aşılarının uygulanmamasını istedi. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, haziran ayına kadar beş milyon kişiyi aşılamak istediklerini açıkladı. İngiltere, Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyanta karşı Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyahat kısıtlaması getirildiğini duyurdu. Kuzey Amerika’nın en büyük mezarlığı Rose Hills, koronavirüsten yaşamını yitirenlere yetmiyor. Hindistan’da vaka sayıları düşüşte, yaşam giderek normalleşiyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Novavax’ın aşısı da Güney Afrika’daki varyanta karşı daha az etkili

ABD merkezli aşı üreticisi Novavax, aşının İngiltere’de yapılan faz 3 denemelerinde virüse karşı yüzde 89,3 oranında etkili olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Şirket aşının Güney Afrika’daki yeni varyanta karşı etkinlik oranının ise yüzde 49 olduğunu açıkladı.

Firma tarafından yapılan açıklamada, klinik çalışmalara 18-84 yaş arası yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı, bu kişilerin yaklaşık yüzde 30’unun 65 yaş ve üzerinde olduğu belirtildi.

İngiltere Aşı Görev Komitesi Başkanı Clive Dix, sonuçları şöyle değerlendirdi: “Bunlar muhteşem sonuçlar. Novavax’la bu aşının geliştirilmesinde rol oynadığımız için çok memnunuz. Ortaya çıkan varyantlara karşı aşının koruyuculuğu da son derece cesaret verici.”

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise aşının onaylanması durumunda İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) aşının uygulanması için hazır olduğunu duyurdu.

İngiltere, aşıdan 60 milyon doz sipariş vermişti.

Çin, yeni yıl kutlamaları için bazı kısıtlamalar getirdi 

Çin’in de, 12 Şubat’ta kutlanacak Yeni Yıl gününde, yaklaşık 300 milyon kişinin seyahat etmesini önlemek için yeni kısıtlamalar getirdi. Yeni kısıtlamalara göre, seyahat edecek kişilerin son yedi gün içinde yapılmış negatif bir koronavirüs testi ibraz etmeleri ve gittikleri bölgelerde 14 gün karantinada kalmaları gerekecek. 

Çin salgını, diğer ülkelere kıyasla büyük oranda kontrol altına almayı başarmış ve ülkedeki birçok şehirde yaşam büyük ölçüde normale dönmüştü. Ancak son günlerde ortaya çıkan yeni vakalardan sonra, Çin’de de yeni tedbirler alınmaya başlandı.  

Almanya Daimi Aşı Komisyonunun tavsiyesi: “AstraZenaca’nın aşısı 65 yaş üstü kişilere uygulanmamalı” 

Almanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO), perşembe günü (28 Ocak) açıkladığı raporda, “AstraZeneca aşısının 65 yaşın üzerindeki kişilerde etkisini tam olarak anlamak için yeterli veri bulunmuyor. Bu nedenle 65 yaş ve üstü yetişkinlerde bu aşının kullanılmaması gerekiyor” dedi. STIKO, raporunda, aşının mRNA aşılarının aksine yalnızca 18-64 yaş arasındaki vatandaşlara uygulanması gerektiğini belirtti.

Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana komisyonun verdiği tavsiyelere büyük oranda uyan Almanya Sağlık Bakanlığı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) AstraZeneca aşısının acil kullanımını onaylayıp onaylamayacağı bugün (29 Ocak) belli olacak. 

1 Ocak 2021’de Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılan İngiltere, AsrtaZeneca aşısı için acil kullanım onayı veren ilk ülke olmuştu. Aşı, ülke genelinde şu an tüm yaş gruplarına uygulanıyor. İngiliz yetkililer, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, aşının 65 yaş ve üstü kişiler için etkinliği ve güvenliğine ilişkin verilerin “şu an için sınırlı olduğunu” belirtti.

Aşının üretiminde Oxford Üniversitesi ile ortak çalışan AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot, İtalya’nın La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, aşının ilk denemelerinden sorumlu olan Oxford Üniversitesi’ne bağlı araştırmacıların, daha genç katılımcılar için kapsamlı güvenlik verilerini toplayana kadar 65 yaş üstü kişilerin aşılanmamasını tavsiye ettiğini söyledi. 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) de aşının 30 bin kişiyle yapılan faz 3 denemelerinin ön sonuçlarını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor. 

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio: “Haziran ayına kadar 5 milyon kişi aşılanacak”

ABD’de New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, dün (28 Ocak) yaptığı açıklamada, haziran ayına kadar 5 milyon New Yorklu’nun aşılanacağını söyledi. Blasio, uzaktan çalışan binlerce insanın mayıs ayında ofislerine dönmesini, eylül ayında da okulların yeniden açılmasını planladıklarını belirtti.  

Blasio’nun 18 sayfalık koronavirüs planında, “New York City’nin aşılama çabası hepimiz için bir iyileşmenin temelidir. Her aşıyla ekonomimizi tamamen yeniden canlandırmaya, kaybettiğimiz işleri geri kazanmaya giderek daha da yaklaşıyoruz” denildi.  

Blasio, küçük işletmelere yardımcı olmak için de iki plan önerisi sundu. Bu planlara göre, salgın nedeniyle zorluklar yaşayan işletmeler için 50 milyon dolarlık bir “kurtarma kredisi” ve dükkanların açık kalmasına yardımcı olmak için de 100 milyon dolarlık bir “kurtarma paketi” önerildi. 

Blasio ayrıca, New York’ta ikamet eden 100’den fazla milyarderin, salgın sırasında varlıklarını milyarlarca dolar artırdığını ve servetlerinin yeniden dağıtılması gerektiğini söyledi. Blasio, “New York’ta adil ve hızlı bir toparlanmaya yatırım yapmak için yeterli para var. Ancak para sadece yanlış ellerde” dedi.

İngiltere, yasaklı ülkelerin bulunduğu “kırmızı listeye” Birleşik Arap Emirlikleri, Ruanda ve Burundi’yi de ekledi

İngiltere, ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen ve virüsün diğer versiyonlarına oranla daha bulaşıcı olduğu saptanan yeni varyantın ardından uçuş yasağı uyguladığı 30 ülkeden oluşan “kırmızı listeye” Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ruanda ve Burundi’yi de ekledi. Haberi, Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Twitter hesabı aracılığıyla duyurdu.

İngiltere’nin, tespit edilen yeni koronavirüs varyantlarına karşı seyahat yasağı uyguladığı ülkeleri içeren 33 ülkelik “kırmızı listede” Arjantin, Brezilya ve Portekiz de yer alıyor.

Kuzey Amerika’nın en büyük mezarlığı Rose Hills, virüsten hayatını kaybedenlere yetmiyor

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve “Kuzey Amerika’nın en büyük mezarlığı” olarak bilinen Rose Hills Anıt Parkı, koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden vatandaşlara küçük geliyor. Yetkililer, 400 dönümden oluşan mezarlıkta cenazeler için yeterli alanın kalmadığını açıklarken defin işlemlerinde bir ay kadar süren gecikmeler yaşandığını söyledi.  

Defin işlemlerinde bir aya varan gecikmeler yaşandığını beliten Rose Hills CEO’su Patrick Monroe, gelen cenazelerde Şükran Günü tatilinden bu yana keskin bir artış olduğunu ve taleplerin neredeyse ikiye katlandığını söyledi. Monroe, Rose Hills’in sayıları her gün artan cenazeler için çok sayıda soğutma ünitesi sipariş verdiğini de belirtti.

Hindistan’da vaka sayıları düşüşte, yaşam giderek normalleşiyor

Hindistan Sağlık Bakanı Harsh Vardhan, ülkede koronavirüs salgınının seyrine dair yaptığı açıklamada, “1 milyar 34 milyon insanın yaşadığı Hindistan’da son 24 saat içinde yalnızca 12 bin yeni vaka bildirdi. Hindistan koronavirüs salgınını başarıyla kontrol altına aldı” dedi.  

Hindistan yönetimi, ülkenin 11 milyondan fazla koronavirüs vakası ile dünyanın en yüksek üçüncü vaka sayısına sahip ülke olmasına ve son iki ayda virüsün yayılmasını önlemek için oldukça az sayıda kısıtlama kararı alınmasına karşın vakalarda istikrarlı ve keskin bir düşüş olduğunu öne sürüyor. 

Koronavirüs vakalarındaki düşüş sonrası Hindistan’ın bazı bölgelerinde restoran, kafe, mağaza ve marketler tekrar açılırken bazı dini kutlamalara getirilen yasaklar da kaldırıldı. Ülkede okulların büyük bir kısmı kapalı tutulurken ve iş seyahatleri dışında uluslararası seyahatler de yasaklanmış durumda.

Başkent Delhi’deki Ram Manohar Lohia Hastanesi’nde çalışan Dr. Nirmalya Mohapatra, vaka sayılarına dair “Vakalar çok hızlı düştü. İki ay önce bir artış oldu ama şimdi hastanede virüse yakalanmış tek bir kişi bile yok” diye konuştu.  

Mohapatra, iyi giden duruma karşın dikkatli olmaları gerektiğini belirterek “Bu virüs tüm beklentilerimizden ve önceki tüm deneyimlerimizden farklı. Yani doktorlar arasındaki ruh hali şu anda coşkulu değil. Aslında bunun ‘fırtına öncesi sessizlik ‘olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra işlerin ne şekilde ilerleyeceğini görmek için bekliyoruz” dedi.  

Hindistan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırmada, Delhi’deki nüfusun yüzde 50 ila yüzde 60’ının virüse karşı antikor geliştirdiği ve şehrin “sürü bağışıklığı yakalamaya” çok yakın olduğu belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre ise sürü bağışıklığı yakalamak için bu oranın yüzde 60- yüzde 70 seviyesine çıkması gerekiyor.

Aşılama çalışmalarına devam eden Hindistan’da, hükümet yetkilileri, 16 Ocak’tan bu yana yaklaşık 2,5 milyon sağlık çalışanının aşılandığını açıkladı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.