Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

GameStop olayı: Wall Street, r/wallstreetbets’e saldırdı, teknoloji şirketlerinin hisse değerlerinde ciddi düşüşler kaydedildi

Uzun süredir hisse değerleri düşüşte olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli bilgisayar ve konsol oyunu şirketi GameStop’un hisseleri bir hafta içinde yüzde 800’ün üzerinde değer kazandı. GameStop’un yanı sıra aynı şekilde uzun süredir değer kaybeden Blackberry, Nokia, iRobot, Virgin Galactic şirketlerinin de hisse değerleri önemli ölçüde yükseldi. Reddit’te bir araya gelen küçük yatırımcıların da işin içine girmesiyle ABD piyasalarında büyük bir kargaşa yaşanıyor.

GameStop günü (28 Ocak), yüzde 41 hisse değeri kaybı ile kapattı. Güne 469,42 dolar hisse değeri ile başlayan GameStop, akşam kapanış çanında sadece 193,60 dolardaydı. 

Aynı şekilde 27 Ocak’ta 28,26’ı doları gören BlackBerry, bugün ciddi bir düşüşten sonra 14,65 dolar ile kapandı ve yüzde 48 değer kaybetti. 
27 Ocak’ta 58,65’te tavan yapan Virgin Galactic hissesi, 28 Ocak’ta 43,11’den kapandı ve yüzde 26 değer kaybı yaşadı.  

Reddit’teki r/wallstreetbets adlı sayfanın kullanıcıları, bu düşüşlerin, Melvin Capital ve diğer Wall Street firmalarıyla birlikte ABD haber kanallarının hamleleri sonucunda meydana geldiğini öne sürdü. 

ABD’nin en popüler ücretsiz hisse alım-satım sitesi olan Robinhood, Wall Street’ten gelen baskı üzerine GameStop, AMC, BlackBerry, Nokia, Virgin Galactic gibi şirketlerin hisselerinin alımını durdurdu. Hisseleri sadece satılabilir duruma getiren site, böylece hisse değerlerinin yükselişinin önüne geçti.  

Bununla da yetinmeyen Robinhood, r/wallstreetbets adlı sayfanın kullanıcılarının bu şirketlerin hisselerini satın almalarını engelledi. Ardından Robinhood, kullanıcıların hisselerini, kullanıcıların rızası olmadan satmaya başladı.    
 
Kullanıcılar hesaplarına girdiklerinde hisselerinin satılma statüsünde olduğunu gördü. Kullanıcılar satış emrini iptal etmeye çalıştıklarında ise satış emrinin iptalinin mümkün olmadığını fark etti.

Hisseleri kendi isteklerinin dışında satılan kullanıcılar aynı gün içinde hemen tepki vererek, Kaliforniya menşeli Robinhood Markets, Inc.’e toplu dava açtı. 

Bu satış kısıtlamalarının kullanıcıları koruma amaçlı olduğunu öne süren Robinhood kendi blogunda, kararını şöyle açıkladı:
”Sürekli piyasaları takip ediyor ve gerektiği zaman belirli değişiklikler yapıyoruz. Son günlerdeki volatilite durumunda, bazı menkul kıymetler için işlemleri yalnızca satış pozisyonu ile sınırladık… Bu belirsiz pazar durumununda, müşterilerimizi güncellemek her zamanki kadar önemli. Müşterilerimize yardım etmekte kararlıyız. Bizim ilkemiz herkesin finansal pazarlara erişiminin sağlanmasıdır.” 

Pazarlama kampanyalarında borsa işlemlerinin sadece büyük Wall Street şirketleri için değil, küçük yatırımcılar için de olması gerektiğini savunan Robinhood, r/wallstreetbets tarafından Wall Street yatırımcılarına boyun eğmek ile suçlanıyor. 

Bu önlemlere ve kısıtlamalara rağmen, Reuters’a göre ABD piyasasındaki kısa pozisyon yatırımcıları 70,87 milyar dolar kaybetmiş durumda. r/wallstreetbets kullanıcıları ise hâla ciddi bir direnç gösteriyor ve hisselerini inatla ellerinde tutuyor.

Önceki gün, Beyaz Saray yetkilileri de olaya müdahil olduklarını açıklamıştı. Birçok yetkiliden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Demokrat Partili, Kaliforniya Temsilciler Meclisi Üyesi Maxine Waters, Robinhood ve diğer büyük Wall Street firmalarının bu hareketlerine sessiz kalmadı. Waters, konu hakkında soruşturma başlatılacağını açıklayarak, “Büyük risk fonlarının uzun bir yağmalama tarihleri var ve bu davranışlar savunulamaz. Bu özel fonlar, emeklilik fonları ve çalışan sınıfı daima hedef almışlardır ve bu davranışlar durdurulmalıdır. İlk adım olarak internet alım satım siteleri, borsa işlemlerinin oyunsallaştırılması, borsanın manipüle edilmesi ve bu sistematik sorunları araştırmak amacıyla bir soruşturma başlatacağım” dedi.

Temsilciler Meclisi’nin öne çıkan isimlerinden biri olan Demokrat Partili Alexandria Ocasio-Cortez de konuyla ilgili paylaştığı tweette, Robinhood’un hamlesini eleştirdi.


Reddit kullanıcılarının, finansal pazarlarda yarattığı şok sadece borsayla sınırlı kalmadı. Aynı zamanda kripto para birimi Dogecoin, sadece bir günde yüzde 795 artış gösterdi. ABD saatiyle 28 Ocak saat 06.59’da değeri sadece 0,00731 dolar olan Dogecoin, 29 Ocak, saat 08.59’da 0.0654854 dolardaydı. Dogecoin 2013 yılında, şaka amaçlı kurulan bir kripto para. Paranın maskotu, çok sevilen bir internet meme’i olan Şiba türü bir köpek. 

ABD merkez bankası Fed’in Başkanı Jerome Powell, Fed’in politikaları ”gevşek tutacağını” ve 120 milyar dolarlık bono alımına devam edeceğini açıkladıktan sonra, Reddit sayfası r/SatoshiStreetBets kullanıcıları harekete geçti. 

r/WallStreetBets’in stratejisini takip eden r/SatoshiStreetBets kullanıcıları sadece satın alım yapıyor ve değerler ne kadar yükselse bile asla satmıyorlar. r/SatoshiStreetBets kullanıcıları ne zaman satın alacaklarını koordine ediyorlar ve bir takım olarak hareket ediyorlar. 

Dogecoin’deki yükselişin yanında Bitcoin (BTC), Etherium (ETH) gibi popüler kripto paralar da önemli bir ölçüde yükseldi.




Bitcoin bugün (29 Ocak) 35,556 dolar Etherimum ise 1,360 dolar değerine yükseldi. 

Kripto paralardaki bu artışlar, Reddit kullanıcılarının ve Robinhood ile Wall Street firmalarının çatışmasından kaynaklanıyor. Londra merkezli dijital menkul kıymetler şirketi CoinShares’in Baş Strateji Müdürü Meltem Demirörs, konu hakkında Forbes’a şu açıklamayı yaptı: ”Geleneksel borsa ve pazarlarda şeffaf olmama hali az denetimle ama aynı zamanda perakende yatırımcılar için fırsat eksikliği ile sonuçlandı; doların çöküşüyle bu durum daha da kötüye gitti. Kripto, bu güç yapısını tersine çevirdi ve Bitcoin pazarları, Wall Street’in ve geleneksel finansal sistemlerin tamamen dışında gelişen bir küçük yatırımcı hareketi oldu.”

Forbes’a göre küçük yatırımcılar, büyük yatırımcılar tarafından kurulan finansal sisteme baş kaldırıyor. Reddit kullanıcıları hem Forex pazarlarını hem de borsayı, büyük güçlerin manipülasyonlarına rağmen demokratikleştirme ve adilleştirmekte kararlı gözüküyor.

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk da bugünkü gelişmeler karşısında sessiz kalmadı ve Dogecoin’ı destekleyen bir tweet paylaştı. Musk ayrıca kişisel Twitter adresindeki “hakkında” kısmını “Bitcoin” olarak değiştirdi.

Kapak fotoğrafı: TMZ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.