Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklu Rus muhalif lider Navalni’nin yayınladığı belgesel, 100 milyon izlenmeyi aştı

Rusya’da tutuklanan muhalif lider Aleksey Navalni ve ekibi tarafından çekilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkenin güneyinde kendisine lüks bir saray yaptırdığı iddiasını gündeme taşıyan belgesel, video paylaşım sitesi YouTube’un cuma günü (29 Ocak) yayınladığı verilere göre 100 milyondan fazla izlenme sayısına ulaştı.

Navalni’nin ekibi, Putin’in Karadeniz’in kıyısında yasadışı kaynaklarla inşa ettirdiği öne sürülen lüks saray ile ilgili belgeseli, muhalif liderin gözaltına alınmasından iki gün sonra (19 Ocak) yayınlamıştı. Navalni, gözaltı öncesi çektiği ve belgeselde de yer alan bir videoda, Putin’in 1,1 milyar sterline mal ettiğini aktardığı sarayla ilgili yaptığı soruşturmaları detaylı bir şekilde anlatırken, sarayın maliyetinin “tarihteki en büyük rüşvetle” karşılandığını öne sürdü. 

Aleksey Navalni

Navalni videoda, Putin’in yakın çevresi tarafından sağlanan yasadışı fonlar kullanılarak inşa edildiği öne sürülen mülkle ilgili, “Bu parayla, patronları için bir saray inşa ettiler” dedi.  

Putin ise geçen pazartesi günü (25 Ocak) yaptığı açıklamada, bahsi geçen mülkün ne kendisine ne de ailesine ait olduğunu söyleyerek, Navalni’nin ekibinin iddialarını reddetti.

Navalni’nin ekibi videoda ayrıca, sarayın bulunduğu araziyi drone ile kayıt altına alarak, arazinin büyüklüğünün Akdeniz kıyısında yer alan şehir devleti Monako’nun yaklaşık 39 katı olduğunu ve sarayda kumarhane, yeraltı buz hokeyi sahası ve üzüm bağının da bulunduğu bilgisini paylaştı.  

Vladimir Putin

Ekibe göre mülk, içinde kendi güvenlik sistemini, kontrol noktasını ve çeşitli savunma sistemlerini de barındırıyor. Videoya göre sarayın çevresindeki 70 kilometrekarelik toprağın sahibi ise Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB).

Ne olmuştu?

Rusya’da Putin’in en büyük rakiplerinden biri olarak görülen muhalif lider Aleksey Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta rahatsızlanmıştı. Zehirlendiği açıklanan ve 26 gün boyunca komada kalan Navalni, Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastanede tedavi görmüş ve 17 Ocak Pazar günü ülkesine dönmüştü. Muhalif lider havaalanındaki pasaport kontrolü sırasında Rus polisi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. 

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin 2020 yılının Aralık ayında sona eren denetimli serbestlik süresini ihlal etmesi nedeniyle arandığı ve bu nedenle gözaltına alındığı belirtilmişti. Muhalif lider, destekçilerine yaptığı çağrıda sokağa çıkarak yaşananları protesto etmelerini istemişti.

Navalni, 2 Şubat’ta hâkim karşısına çıkacak.

Belgeseli izlemek için:

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.