Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan: Polis, çiftçilere karşı başkent Yeni Delhi yollarına hendek kazdı

Hindistan‘da hükümetin parlamentoda yıllık bütçeyi sunmaya hazırlandığı sırada Yeni Delhi’ye girmek isteyen protestocu çiftçilere karşı polis, başkente giden ana yollara hendek kazdı ve jiletli tel serdi.

Protestoların şiddete dönüştüğü birçok mahallede internet kesildi, mesajlaşma hizmetleri engellendi, parlamento ve başkentteki önemli devlet daireleri çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, “Hükümet, parlamento oturumdayken herhangi bir çatışma veya şiddeti önlemek için güvenliği artırdı. Buradaki amaç, herkesi güvende tutmak ve gerginliğin tırmanmasını önlemek” diye konuştu. 

26 Ocak’ta ülkenin Cumhuriyet Bayramı askeri bir geçit töreniyle kutlandığı sırada barikatları aşarak polisle çatışan bazı protestocular, daha sonra tarihi Kızıl Kale kompleksine girmek isteyince geniş çaplı şiddet olayları yaşanmıştı.

Yetkililer cuma günü (29 Ocak) şehrin yakınlarındaki protesto alanlarından birinde çatışmaları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullanmıştı. Bunun üzerine geçen birkaç gün içinde daha fazla çiftçi, traktörleriyle birlikte protestocu arkadaşlarına katılmak için başkente gelmişti.

Çiftçiler, eylül ayında Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından duyurulan, tarımla ilgili üç yeni yasanın geri çekilmesini istiyor. Bu yasaların geçim kaynaklarına zarar vereceğini belirten çiftçiler, düzenlemelerin büyük özel ürün alıcıları için getirildiğini öne sürüyor.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.