Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünyanın en büyük şırınga üreticileri aşılara şırınga yetiştirmekte zorlanıyor, Rus ve Çin aşıları Almanya’da da kullanılabilir

İngiltere, Güney Afrika’daki varyantın yayılımını önlemek için iki haftalık hızlı test programı başlatıyor. Dünyanın en büyük şırınga üreticileri, aşılar için şırınga yetiştirmekte zorlanıyor. Almanya, Rusya ve Çin’den aşı satın alabilir. Moderna, aşılamayı hızlandırmak için şişelerdeki doz miktarını artırmayı planlıyor. ABD’de Başkan Biden’ın maske kuralları yürürlüğe giriyor.İsrail’de aşılamanın başlamasından bu yana vaka sayılarında düşüş yaşanıyor. Dünyadan göze çarpan koroanvirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İngiltere, Güney Afrika’daki varyantın yayılımını önlemek için iki haftalık test programı başlatıyor

İngiltere, Güney Afrika’daki yeni koronavirüs varyantının ülkede yayılmasını önlemek adına binlerce kişinin test edileceği “iki haftalık test” programını perşembe günü (4 Şubat) başlatıyor. İngiltere hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, itfaiyeciler ve gönüllüler tarafından halka dağıtılacak ücretsiz PCR testleriyle Güney Afrika’da ortaya çıkan B.1.351 adlı varyantın yayılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ülkede bugüne kadar toplam 105 kişide Güney Afrika’daki varyanta rastlanırken bu kişilerden 11’inin seyahat geçmişine sahip olmadığı açıklandı.

İngiltere Kamu Sağlığı Birimi (PHE), diğer varyantlara oranla daha tehlikeli olduğu belirtilen Güney Afrika varyantının mevcut aşılara direnç gösterebileceğini ve bu aşıların yenilenmesi gerektiğini açıklarken Sağlık Bakanı Matt Hancock, seyahat kaynaklı olmayan 11 vakanın yaşadığı bölgelerde yaklaşık 80 bin kişiye test yapılmasının planlandığını söyledi.

Dünyanın en büyük şırınga üreticileri, aşılar için şırınga yetiştirmekte zorlanıyor

Dünya genelinde virüse karşı aşılama programları devam ederken dünyanın en büyük şırınga üreticileri de aşılarda kullanılacak şırıngaların üretimini hızlandırmak için zamanla yarışıyor. Çin ve Hindistan’daki dev şırınga üreticileri, aşıların dağıtımının hızlanmasıyla siparişlerinin iki kart arttığını ve haziran ayına kadar teslimat yapamayabileceklerini belirtiyor. 

Çinli şırınga üreticisi Zhejiang KangKang Medical Devices’ın Genel Müdürü Guo Chun, Reuters’a verdiği demeçte, denizaşırı aşılama programlarıyla birlikte aldıkları siparişlerin sayısının 5 milyondan 10 ila 20 milyona çıktığını söyledi.

Chun ayrıca, salgından önce tanesi 0,1 yuana (1,55 sent) satılan şırıngaların değerinin, aşı üretiminin artmasıyla birlikte üç kat yükselerek 0,3 yuana ulaştığını belirtti.

Çin’in kuzeyindeki Shandong kentinde bulunan Shandong Qiaosen adlı başka bir üretici firmanın ismini vermek istemeyen bir ofis müdürü, “Şu anda yeni siparişleri alırken çok dikkatliyiz. Şimdiye kadar aldığımız siparişleri önümüzdeki haziran ayına zor yetiştireceğiz” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ilk 100 gününde 100 milyon aşı yapmayı hedefliyor. Reuters’ın geçen hafta bildirdiğine göre, Pfizer Inc.’in aşısından daha fazla doz alınması, ABD şırınga tedarikçisi Becton Dickinson ve Co.’nun özel şırıngalarına yönelik talebi beklenmedik ölçüde artırıyor.

Almanya, Rusya’da ve Çin’de üretilen aşıları satın alabilir 

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkenin Rusya ve Çin’de üretilen aşıları kullanmaya başlayabileceğini açıkladı. The Guardian’a göre Spahn, aşıların dağıtımının ve uygulanmasının yavaşlamasının üzücü olduğunu belirterek “Aşıların hangi ülkede üretildiğine bakılmaksızın, eğer güvenli ve etkili olurlarsa o zaman o aşılar için kullanım izni verilebilir” dedi. 

Spahn, Avrupa Birliği (AB) dayanışması çerçevesinde 27 üye ülkenin sipariş edilen aşıya aynı anda ulaşabileceğini de belirtti.

AB şimdiye kadar, AstraZeneca/Oxford, Sanofi GSK, CureVac, Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları için ön sipariş vermişti.

Almanya’da ise ilk etapta kullanılacak aşıların yüzde 80’i BioNTech/Pfizer’ın geliştirdiği aşılar olacak. Kalan yüzde 20’lik kısmın ise AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin ortak geliştirdiği aşıyla tamamlanması bekleniyor.

Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) acil kullanım için onaylanması beklenen aşılar hakkında yapılan açıklamada ise “Veriler kalite, etkinlik ve güvenlik konusunda sonuca varmak için yeteri kadar sağlam olursa EMA’nın Bilim Komitesi değerlendirmesini en geç 12 Şubat’a kadar tamamlamış olacak” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Avrupa’nın aşı konusunda daha verimli ve hızlı hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Zamana karşı yarış halindeyiz. Avrupalılar olarak bu konuda daha verimli olmalıyız. İşleri önümüzdeki haftalarda hızlandırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

Moderna, aşılamayı hızlandırmak için şişelerdeki doz miktarını artırmayı planlıyor

ABD’li aşı üreticisi Moderna, bugün (2 Şubat) yaptığı açıklamada, firmanın günde bir milyon doz aşı üretmeye başladığını ve üretimin daha da hızlandırılması için “şişeleme yöntemini” kullanmaya başlayacaklarını duyurdu. 

Moderna’dan yapılan açıklamada, “10 doza kadar aşı alan şişelerin 15 doz aşı alacak şekilde dizayn edilmesi planlanıyor” denildi.

Moderna Başkanı Stephen Hoge ise şişeler içindeki aşı dozlarının artırılmasının aşılamadaki kısıtlamaları azaltıcı bir faktör olabileceğini belirterek, “Önemli olan şey kullanılabilir ilaç miktarı değil, şişeleri verilen zaman aralığında ne kadar doldurabildiğinizdir” diye konuştu.

Moderna’nın koronavirüs aşısının ABD’deki dağıtımı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) şirketin aşısına acil kullanım izni verdiği aralık ayında başlamıştı. FDA’nın, Moderna’nın bu girişimiyle ilgili gerekli değerlendirmeleri kısa süre içinde yapması bekleniyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre bugün itibariyle ABD’de 32 milyon 222 bin 402 doz koronavirüs aşısı uygulanırken 49 milyon 936 bin 450 doz aşısı ilgili kurumlara dağıtıldı. 

Biden’ın maske kuralları yürürlüğe giriyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Başkan Joe Biden’ın 21 Ocak’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren ve uçak, tren, otobüs, feribot, taksi ve toplu taşımanın kullanıldığı tüm alanlarda maske takmayı zorunlu hale getiren kararname salı gecesi (2 Şubat) yürürlüğe girdi. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından cuma günü (29 Ocak) alınan kararla uygulamaya konulan maske kuralıyla ilgili açıklama yapan Biden, “Alınan bu karar ulaştırma sektöründe çalışan milyonlarca insan da dahil olmak üzere tüm Amerikalıların güvenli bir şekilde seyahat etmelerine ve çalışmalarına olanak sağlayacak” dedi.  

ABD’li sivil toplum kuruluşu FlyersRights.org, bugün (2 Şubat) yaptığı açıklamada, Biden yönetimine uçaklarda N95, KN95 ve cerrahi maskelerin kullanılmasının yanı sıra, daha katı sosyal mesafe kuralları ve hızlı test uygulamalarının artırılmasına yönelik çağrı yaptı.

ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA) ise pazar günü (31 Ocak), maske takmayan yolculara verilecek cezaların ve diğer güvenlik kurallarının 11 Mayıs 2011 tarihine kadar geçerli olacağını duyurdu.

TSA, yolcuların yeme-içme veya ilaç almak için kısa süreliğine maskeleri çıkarmasına izin verildiğini ancak maskelerin yemek yeme, sıvı tüketimi veya ilaç alımından sonra tekrar takılması gerektiğini hatırlattı.

Açıklamada ayrıca, özel araçlarıyla seyahat edenlerin ve tek başlarına yolculuk yapan kamyon şoförlerinin bu yasaklardan muaf olduğu belirtildi. 

İsrail’de hızlı bir şekilde uygulanan aşılarla birlikte aşılamanın başlamasından bu yana vaka sayılarında düşüş yaşanıyor 

İsrail’de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar, Pfizer/BioNtech aşısının ülke genelinde uygulanmasında bu yana vakalarda düşüş yaşandığını ve koronavirüs aşılarının salgınla mücadelede önemli bir faktör olduğunun ortaya çıktığını kanıtladı. 

Sağlık Bakanlığı, ülkenin aşı programıyla 60 yaşın üzerindekilerin yaklaşık yüzde 70’i dahil olmak üzere yüksek risk taşıyanların önemli bir kısmının iki doz Pfizer/BioNtech aşılarını olduğunu ve geçen hafta da 35 yaş ve üzeri kişilerin aşılanmaya başlandığını açıkladı. Yetkililer, geçen hafta aşılanan 715 bin 425 kişiden 317’sinin aşılandıktan bir hafta sonraki testlerinin pozitif çıktığını ancak aşılanmaya devam edildiği takdirde sürü bağışıklığının kazanılmasının yakın olduğunu belirtti.  

İsrail’de yerel sağlık hizmeti sağlayıcısı Maccabi Healthcare Services, 28 Ocak günü yayımladığı çalışmada, Pfizer/BioNtech aşısından iki doz alan 163 bin İsrailli’den sadece 31’inin enfekte olduğunu ortaya koydu. Maccabi verilerin, aşınının virüse karşı yüzde 92 oranında koruma sağladığını gösterdiğini açıklarken Pfizer, aşının koruma oranını yüzde 95 olarak dyyurmuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.