Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus muhalif lider Aleksey Navalni’ye iki yıl sekiz ay hapis cezası

Rusya’da ülkeye dönüşünde gözaltına alınan muhalefet lideri Aleksey Navalni, zimmetine para geçirmek ve hakkındaki şartlı tahliye kararını ihlal etmek suçlamalarından üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının bir kısmını daha önce ev hapsinde geçiren 44 yaşındaki muhalefet liderinin hapis cezası mahkeme tarafından iki yıl sekiz aya indirildi.

Rusya’da mahkeme, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir numaralı rakibi olarak gösterilen tutuklu muhalefet lideri Aleksey Navalni hakkındaki kararını verdi.

Navalni, zimmetine 500 bin dolar geçirdiği gerekçesiyle 2013 yılında beş yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra ise şartlı tahliye kararı ile serbest bırakılmıştı.

44 yaşındaki Navalni, 20 Ağustos günü Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta zehirlenerek uzun bir süre Almanya’nın başkenti Berlin’de tedavi görmüş ve 17 Ocak’ta Rusya’ya geri dönmüştü. Ülkeye döner dönmez şartlı tahliye kararını ihlal ettiği suçlamasıyla gözaltına alınan muhalefet lideri, bugün (2 Şubat) Moskova’da çıkarıldığı mahkemede üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Navalni’nin cezası, 2013 yılında kendisine verilen cezanın bir kısmını ev hapsinde tamamladığı için mahkeme tarafından iki yıl sekiz aya düşürüldü.

44 yaşındaki muhalefet liderinin duruşmasının görüldüğü başkent Moskova’da geniş güvenlik önlemleri alınırken saat 11.00’de başlayan duruşma öncesi kentte binlerce polis görev yaptı.

Ne olmuştu?

Muhalif lider Aleksey Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta rahatsızlanmıştı. Noviçok adlı gazla zehirlendiği açıklanan ve 26 gün boyunca komada kalan Navalni, Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastanede tedavi görmüş ve 17 Ocak Pazar günü ülkesine dönmüştü. Muhalif lider havaalanındaki pasaport kontrolü sırasında Rus polisi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. 

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin 2020 yılının Aralık ayında sona eren denetimli serbestlik süresini ihlal etmesi nedeniyle arandığı ve bu nedenle gözaltına alındığı belirtilmişti. Muhalif lider, destekçilerine yaptığı çağrıda sokağa çıkarak yaşananları protesto etmelerini istemişti.

Navalni destekçileri, geçen iki haftada başkent Moskova başta olmak üzere ülkenin bütün kentlerinde geniş çaplı eylemlere imza atmış, Rus polisi olaylara sert bir şekilde müdahale etmişti. Protesto gösterilerinde yaklaşık 5 bin 300 kişi gözaltına alınırken çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.