Rusya’da üretilen Sputnik V aşısının virüse karşı yüzde 91,6 koruma sağladığı açıklandı, Türkiye aşının ülkede üretimi için Rusya’yla anlaştı. Sinopharm’ın aşısının Güney Afrika’daki yeni varyanta karşı ilk açıklandığı kadar etkili olmadığı belirtildi. ABD, aşıları eczanelerde dağıtmayı planlıyor. AstraZeneca-Oxford aşısına ilişkin yeni veriler, ikinci dozların ertelenmesini destekliyor. Vaka sayılarında keskin artış yaşanan Portekiz Avrupa’dan yardım istedi. Moderna’nın aşı şişelerindeki dozları artırmaya yönelik girişimine Beyaz Saray’dan destek geldi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.
Türkiye’de de üretilecek Sputnik V aşısı, virüse karşı yüzde 91,6 oranında etkili
The Lancet dergisinde salı günü (2 Şubat) yayımlanan makalede, Rusya’da geliştirilen Sputnik V aşısının virüse karşı yüzde 91,6 etkinliğe sahip olduğu belirtildi. Çalışmaya göre, aşıyı üreten Rusya’daki Gamaleya Enstitüsü’ne bağlı araştırmacılar, 20 binden fazla gönüllüyle yapılan iki dozluk denemelerde aşının ilk dozunun uygulanmasından 21 gün sonra, tüm yaş gruplarında virüsü etkisizleştirmede yüzde 91,6 başarı gösterdiğini açıkladı.
Sputnik V aşıları, bazı aşıların yaygın olarak kullanılmasını zorlaştıran “soğuk depolamaya” da ihtiyaç duymuyor. Makale aşının geliştiricisi olan Rusya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gamaleya Araştırma Enstitüsü’nün aralık ayında aşının virüse karşı yüzde 91,4 etkinlik gösterdiğini açıklamasından sonra geldi.
Sputnik V aşısını geliştiren ekibin başkanı Denis Logunov, bazı meslektaşları ile birlikte aşıyı kendilerine nisan ayının ilk günlerinde uygulamıştı.
Rusya, aşının bilgilerini kamuoyuyla paylaşmadığı için şeffaf olmamakla eleştiriliyordu. Reading Üniversitesi’nden Ian Jones ve Lonra Hijyen ve Tropik İlaç Okulu’ndan Polly Roy adlı virologlar, The Lancet’teki makale için “Burada bildirilen sonuç açıktır ve aşılamanın bilimsel ilkesi kanıtlanmıştır” yorumunu yaptı.
Rusya, aralık ayında toplu aşılama kampanyasına başladı ve yaklaşık 50 ülke Sputnik V için ön sipariş verdi. Sputnik V aşısının kullanımı Cezayir, Macaristan, İran ve Venezüela dahil birçok ülkede de bu hafta başlayacak.
Sputnik V’nin Türkiye’de üretilmesi için geçen haftalarda anlaşmaya varılmıştı. Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü, geliştirdiği “Sputnik V” adlı koronavirüs aşısının Türkiye’deki üretimini Türk ortağı VisCoran İlaç Sanayii ile birlikte yapacak.
Sinopharm aşısının Güney Afrika’daki varyanta karşı etkisi zayıf
Çinli ilaç şirketi Sinopharm tarafından üretilen aşının, Güney Afrika’daki yeni virüs varyantına karşı antikor geliştirdiği açıklanmıştı. Ancak sonuçları salı günü (2 Şubat) açıklanan bir araştırmaya göre, aşının varyant üzerindeki etkisinin ilk tespit edilen sonuçlardan daha düşük olduğu görüldü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) ve Zhifei şirketi tarafından geliştirilen aşıların uygulandığı kişilerden alınan 12 serum örneği ile yapılan bir araştırmada, aşıların Güney Afrika varyantına karşı nötrleştirme aktivitesini koruduğu ancak ilk çalışmalarda tespit edilen orana göre daha düşük bir koruma oranı sağladığı açıklandı.
Çalışmanın sonuçları, Sinopharm’a bağlı Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü, Zhifei ile çalışan Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü ve diğer iki Çin merkezli kuruluş tarafından kaleme alındı.
BioRxiv adlı internet sitesinde yayımlanan makaleye göre, numunelerin varyanta karşı aktivitesinin virüsün orjinal haline ve şu anda küresel olarak yayılan Güney Afrika varyantına karşı daha zayıf olduğu gözlemlendi
Sinopharm aşısı, Çin’de kamu çalışanlarının yanında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil olmak üzere çok sayıda ülkede kullanılıyor.
Zhifei’nin bağımsız olarak geliştirdiği başka bir aşısının Çin’deki son aşama klinik deneyleri ise sürüyor.
ABD’de aşılar eczanelerde dağıtılmaya başlanıyor
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 11 Şubat tarihinde aşıların dağıtılmasına yönelik başlatılacak yeni bir program kapsamında, 6 bin 500 doz aşı ülke genelindeki eczanelerden dağıtılacak.
Beyaz Saray’ın koronavirüsle mücadele danışmanların Jeffrey D. Zients’in salı günü (2 Şubat) yaptığı açıklamaya göre, yeni program ile ilk etapta 40 binden fazla aşı ülkedeki eczane ve marketlerden teslim edilecek.
Programın, ülkenin aşılama hızını artırma kapsamında planlandığı belirtilirken yetkililer, şimdiye kadar sağlık tesislerinde ve stadyum gibi büyük alanlarda yoğunlaşan aşılama kampanyasını kademeli olarak daha küçük ve daha lokal bir şekilde devam ettirmek istiyor.
Ülkedeki bazı eyalet yönetimleri, son haftalarda aşı dozlarını teslim etmek için sınırlı sayıda perakende eczaneyi kullanmaya başlamış olsa da önümüzdeki hafta başlayacak olan program kapsamında eyaletlere ayrılan dozların eksiksiz bir biçimde daha küçük birimler aracılığıyla teslim edilmesi planlanıyor.
Zients, programın başlangıcının ilk başta yavaş olacağını ve birçok eczanede aşı olmayacağını ya da çok sınırlı tedarik olacağını ancak zamanla bu sayının artacağını belirtti.
AstraZeneca-Oxford aşısına ilişkin yeni veriler, ikinci dozlarının ertelenmesini destekliyor
Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’ya bağlı araştırmacılar tarafından hakemli olmayan bir dergide yayımlanan makalede, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen aşıların ikinci dozlarının üç aylık aralıkta bile koronavirüse karşı güçlü koruma sağlayabildiği açıklandı.
Yeni çalışmaya göre, aşının ikinci dozunun en az üç ay arayla uygulandığı gönüllülerde ikinci doz aşılar yüzde 82 etkili oldu. Daha kısa aralıklar içerisinde uygulanan ikinci doz aşıların katılımcılarda etkililik oranı ise yüzde 55’te kaldı.
Oxford ve AstraZeneca araştırmacıları, daha önce tek bir aşı dozunun virüsü önlemede yüzde 76 etkili olduğunu açıklarken yeni veriler, virüse karşı etki sağlanabilmesi için tavsiye edilen üç haftalık sürenin üç aya kadar çıkartılabileceğini ortaya koydu.
İngiltere ve çok sayıda ülkede tartışılan “aşıların ikinci dozunu geciktirme” uygulaması kapsamında ülkeler, ilk etapta mümkün olduğu kadar çok insanı aşılayabilmek için uzmanlar tarafından tavsiye edilen ikinci doz uygulanma tarihini uzatmaya çalışıyor.
Portekiz’den Avrupa’ya acil yardım çağrısı
Yaklaşık 10 milyon nüfuslu Avrupa ülkesi Portekiz, salgının en kötü günlerini yaşıyor. Yalnızca ocak ayında beş binden fazla kişinin koronavirüs nedeniyle öldüğü ülkede, koronavirüs hastaları için kurulan yoğun bakım ünitelerindeki yataklar hızla doldu. Sağlık çalışanları hastaları kabul edebilmek için diğer hastalıklara ayrılan bölümleri küçültmeye başladı.
Özellikle başkent Lizbon’daki acil servislerin kapasitelerinin tamamen dolmak üzere olduğu belirtilirken hastaneler, hastalardan eğer imkanları varsa tedavilerine evlerinde devam etmelerini istedi.
Portekiz hükümetinin yardım için diğer Avrupa ülkelerine çağrıda bulunduğu belirtilirken durumu kritik olan bazı koronavirüs hastalarının özel uçaklarla İber Yarımadası’nın çevresindeki hastanelere nakledildiği aktarıldı.
Salgının ortaya çıktığı bahar aylarında komşusu İspanya’ya oranla vaka sayılarını düşük tutmayı başaran Portekiz’de, vaka sayılarındaki artışın Noel tatili ve tespit edilen yeni virüs varyantlarıyla ilgili olduğu belirtildi.
Hükümet yetkilileri, krizin ilk olarak İngiltere’de keşfedilen varyantın yayılmasıyla daha da büyüdüğünün altını çizerken Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, dün (2 Şubat) düzenlediği basın toplantısında, yeni varyantların ülkede tespit edilen yeni vakaların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğunu açıkladı.
Portekiz Ekonomi Bakanı Siza Vieira da aynı gün yaptığı açıklamada, “Brezilya’daki varyantın Portekiz’de aktif olduğuna dair kanıtımız yok ancak İngiltere varyantının, özellikle Lizbon bölgesinde, yeni vakaların yarısından fazlasını oluşturduğuna dair güçlü kanıtlarımız var” dedi.
Ülkede bugüne kadar 732 bin vaka tespit edilirken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bini aştı.
FDA, Moderna’nın şişelerdeki doz miktarını artırma planını görüşecek
ABD’li aşı üreticisi Moderna, dün (2 Şubat) yaptığı açıklamada, firmanın günde bir milyon doz aşı üretmeye başladığını ve üretimin daha da hızlandırılması için “şişeleme yöntemini” kullanmaya başlayacaklarını duyurmuştu.
Moderna’dan yapılan açıklamada, “On doza kadar aşı alan şişelerin 15 doz aşı alacak şekilde dizayn edilmesi planlanıyor” denilirken Moderna Başkanı Stephen Hoge, şişeler içindeki aşı dozlarının artırılmasının aşılamadaki kısıtlamaları azaltıcı bir faktör olabileceğini belirterek, “Önemli olan şey kullanılabilir ilaç miktarı değil, şişeleri verilen zaman aralığında ne kadar doldurabildiğinizdir” diye konuşmuştu.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Moderna’nın bu girişimiyle ilgili gerekli değerlendirmeleri kısa süre içinde yapması beklenirken Beyaz Saray’ın koronavirüsle mücadele danışmanlarından Jeffrey D. Zients, FDA’nın ilk etapta 10 dozluk aşı miktarını üç hafta içinde 10,5’e çıkarabileceğini açıkladı. Zients, şişelere daha fazla doz konulabilmesi için gerekli görüşmelerin hızlı bir şekilde sonuca kavuşturulmasını istediklerini belirterek Moderna’nın bu teklifine yeşil ışık yaktı.
Yeni ABD Başkanı Joe Biden tarafından göreve getirilen Zients ayrıca, Biden’ın işbaşına geldiği günden bu yana ABD’nin aşı tedarik oranını yüzde 20 oranında artırdığını açıkladı.
Derleyen: Sema Kahriman