Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, BM ve AB, Boğaziçi protestolarındaki tutumları nedeniyle yetkilileri kınadı, Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi

Türkiye hükümetinin, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasının ardından düzenlenen protesto eylemlerinde izlediği tutuma uluslararası kamuoyundan tepki geldi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği Komisyonu yetkilileri yaşanan olayları ve nefret söylemlerini kınadı. Uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere yanıt veren Dışişleri Bakanlığı ise “Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması ile başlayan protesto eylemleri devam ediyor. Protestoların başından beri eylemlerde hükümetin izlediği tutuma ise uluslararası düzeyde tepkiler gecikmedi. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, rektör olarak Melih Bulu’nun atanmasını protesto etmek için düzenlenen eylemlerde gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Komiserliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Barışçıl gösterilere katıldığı içi gözaltına alınan bütün öğrencilerin ve protestocuların serbest bırakılması çağrısında bulunuyor ve polisin aşırı güç kullanımına son vermesini talep ediyoruz” denildi. Hükümet yetkililerinin LGBTİ bireylere yönelik sözlerini de kınayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, “Yetkililerin LGBTİ bireylere yönelik nefreti ve ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik açıklamalarını kınıyoruz” dedi.

Yaşanan gelişmelere Avrupa Birliği’nden de tepki gecikmedi. Euronews Türkçe’ye açıklama yapan komisyon yetkilileri, olayları reform beyanına aykırı gelişmeler olarak yorumladı ve nefret söyleminin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. “Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yargı alanlarında Türkiye’de devam eden olumsuz gelişmelerden ciddi şekilde endişe duymaktadır” diyen yetkililer, yasada belirtilen haklarını kullanan öğrencilerin tutuklanmasının son derece kaygı verici bir durum olduğunu belirtti. Reform çalışmalarına yönelik de yorum yapan yetkililer, “Olaylar, Türk yetkililerin AB değerleri ve standartlarına yönelik reform gerçekleşeceği beyanlarına da aykırılık oluşturmaktadır” dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nancho Sanchez Amor da sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı ve hükümetin tutumundan kaygı duyduğunu belirtti: “Polis şiddeti, toplu gözaltılar, genelleşen terörizm suçlamaları ve LGBTİ bireyleri hedef haline getirmek… Yeni pozitif gündem ve reform iradesinin yansıması bu mu?”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı da Boğaziçi Üniversitesi’ndeki gösterilerde gösterilen tutumdan ötürü endişe duyduklarını ve cinsel azınlıklara karşı nefret söylemini şiddetle kınadıklarını vurguladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, açıklamasında“Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni rektör atanmasına karşı gerçekleştirilen barışçıl eylemleri yakından izliyoruz. Öğrencilerin ve diğer protestocuların gözaltına alınmasından ötürü endişe duyuyoruz” dedi. Sözlerine cinsel azınlıklara karşı nefret söylemini de şiddetle kınadığını belirterek devam eden Price, ifade özgürlüğü konusunda da açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve AB’den gelen açıklamalar üzerine, Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı ve “Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Ülkemizde toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile ifade özgürlüğü anayasal güvence altındadır. Güvenlik güçlerimiz, bugüne kadar her olayda olduğu gibi, bundan sonra da kanunların verdiği yetkiyle görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir.

Üniversite dışından ve terör örgütü iltisaklı çevrelerin olaylara sızma ve kışkırtma girişimleri tespit edilmiş olup, protesto hakkını aşan bu yasadışı eylemlere karşı kanunlarımız çerçevesinde gerekli ve orantılı önlemler alınmaktadır.

Yasadışı yollara tevessül eden grupları kışkırtıcı ve illegal eylemleri teşvik edici bir dil kullanmama konusunda söz konusu çevreleri uyarıyoruz. Yakın dönemde de ‘gelişmiş’ demokrasi olarak adlandırılan pek çok ülkede yönetimler aleyhine en küçük bir itiraza karşı dahi masum ve sivil vatandaşlara karşı güvenlik güçlerinin orantısız şiddet görüntüleri halen hafızalardadır. Hal böyleyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olayları ve Türkiye’nin bu olaylarla hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadeleyi görmezden gelerek ülkemize demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.

Türkiye, Anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri koruma konusundaki iradesini gerçekleştirmekte olduğu reform adımlarıyla göstermekte olup, bununla birlikte terör örgütleri ve terörle iltisaklı çevrelerin bu alanlardaki istismarına karşı mücadelesini sürdürmekte de kararlıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.