Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da salgının olumsuz etkileriyle mücadele etmekte zorlanan favelalar kendi bankalarını kuruyor

Koronavirüs salgını, tüm dünyada olduğu gibi Brezilya’nın favela olarak bilinen gecekondu mahallelerini de ekonomik açıdan kötü etkiledi. Ancak ülkenin en büyük on gecekondu mahallesinin salgının yarattığı ekonomik etkilerle mücadele etmek için bir planı var: Kendi bankalarını kurmak.

Brezilya’da, favela olarak bilinen gecekondu mahalleleri, “G10 Bankaları” olarak adlandırdıkları yeni bir bankacılık sistemi kuruyor. Şubat ayının sonlarında açılacak bankalarda, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinden kurtulmaya çalışan favela sakinlerine ve küçük işletme sahiplerine mikrokrediler sunulacak. 

225 binden fazla ölümle salgında Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra en çok ölüm sayısına sahip Brezilya’da, özellikle favelalarda yaşayan kesim, uzun bir süredir salgının ekonomik etkileriyle mücadele ediyor. AFP’nin haberine göre, birçok gecekondu sakininin çocuk bakımı ve ev temizliği gibi kayıt dışı sektörlerde çalıştığı ülkede, geçen eylül ayında işsizlik oranı 14,6’ya kadar yükseldi.  

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun hükümeti, salgından kötü etkilenen kesimlere aylık 600 Brezilya Reali destek sağlama kararı aldı ancak daha sonra bu miktarı yarı yarıya düşürdü. Hükümet 2020 yılının sonunda ise yapılan yardımı “çok pahalı” olduğu gerekçesiyle tamamen durdurdu.

Jair Bolsonaro

Brezilya’daki Locomotiva Enstitüsü tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yaklaşık 45 milyon Brezilyalı’nın (yaklaşık her üç yetişkinden biri) banka hesabı bulunmuyor. 

Bankanın müşterisi olacak işletmelerden biri de 100 binden fazla sakini ile Sao Paulo’nun en büyük ikinci favelası olan Paraisopolis’teki Bistro Mains de Marie adlı restoran.

2018 yılında hizmete giren restoran, salgın nedeniyle gelirini kaybeden kişilere ücretsiz yemek dağıtıyor. Restoranın kurucusu Elizandra Cerqueira, çoğu restoran gibi kendi gelirlerinin de salgın sırasında azaldığını, yemek dağıtmaya ve çalışanlarına ödeme yapmaya devam etmek için krediye ihtiyaçları olduğunu belirterek “Salgın başladığından bu yana dayanışma sayesinde 1,3 milyon öğün yemek dağıttık. Ancak bağışlar aralık ayından bu yana azaldı. Kurumsal bankaların benimki gibi bir işletmeye kredi vermek için çok fazla şartları var. Kefillere ve kredi geçmişine sahip olmanız gerekiyor. G10 Bankası, gecekondu mahallelerindeki müşterilere çok daha iyi adapte olacak” diye konuştu.

Banka, favela sakinlerine sosyal yardım ödemeleri yapmak için kullanılabilecek düşük faizli kredilerin yanı sıra banka kartları da sunmayı planlıyor.

G10, şimdilik anonim yatırımcılar tarafından finanse edilen 1,8 milyon Brezilya Reali’yle (yaklaşık 335 bin dolar) mikrokrediler dağıtmaya başlayacak. Banka aynı zamanda müşterilere verilen kredileri ve banka operasyonlarını denetleyen bir birimle çalışacak ve fonlarının üçte biri sosyal programlara aktarılacak.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.