Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıllanmış şarap: Zlatan Ibrahimovic’in ilham verici futbol hikayesi

3 Ekim 2020 tarihinde 39 yaşına giren İsveçli futbolcu Zlatan Ibrahimovic, gollerine İtalya’da Milan forması altında devam ediyor. İsveç’te başlayan futbol kariyerine sayısız başarı sığdıran “Ibracadabra” lakaplı yıldız golcü, yıllar geçtikçe insanları kendine daha da fazla hayran bırakıyor. Zlatan’ın ilham verici kariyerini Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Zlatan Ibrahimovic, 3 Ekim 1981 tarihinde İsveç’in Malmö kentinde Bosna Hersekli bir baba ve Hırvat bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Anne ve babası, Zlatan henüz iki yaşındayken boşanma kararı aldı ve bu durum Zlatan’ın hayatını derinden etkiledi. Çocukluk yılları için “bisiklet hırsızı ve okulu asla sevmeyen biriydim” diyen yıldız golcü, hayata tutunmasını sağlayan şeyin futbol olduğunu söylüyor.

Zlatan, kariyerine başladığı Malmö formasıyla.

Gençken Arsenal’i reddetti!

Zlatan Ibrahimovic, futbol kariyerine İsveç’in Malmö takımının altyapısında başladı ve 1996-1999 yılları arasında alt yaş gruplarında gösterdiği performans sayesinde kulübün A takımına kadar yükseldi. Malmö forması ile ilk resmi maçına 1999 yılında çıkan İsveçli golcü, o sezon küme düşen Malmö’yü yeniden bir üst lige çıkarmak için mücadele ederken gösterdiği performansla Avrupa kulüplerinin dikkatini çekti. İngiltere’nin en büyük kulüplerinden Arsenal, o dönem takımı çalıştıran Fransız teknik direktör Arsene Wenger’in isteği doğrultusunda Ibrahimovic’i kadrosuna katmaya çalıştı. Ancak Ibracadabra, kendisini Londra’ya getirmek isteyen Wenger’i reddetti.

Ibrahimovic’in ikinci kulübü Hollanda devi Ajax oldu.

İlk durak: Hollanda

İngiltere’de futbol oynamayı reddeden genç yıldız Zlatan, rotasını Hollanda’ya çevirdi. Tarihi başarılar ile dolu Ajax, Zlatan’ı 22 Mart 2001 tarihinde Malmö’den 8,7 milyon euro karşılığında transfer etti. Genç golcü, takımdaki ilk aylarında dönemin Ajax teknik direktörü Co Adriaanse’nin gözüne giremedi. Ancak 2001 yılının Kasım ayında takımın başına gelen Ronald Koeman, Zlatan’a güvendi ve onu takımın önemli bir parçası haline getirdi. Ajax, o sezon Hollanda Ligi’ni şampiyon olarak tamamladı. Ajax kariyerinde başarılı sezonlar geçirmeye devam eden Ibrahimovic, Hollanda ekibinde çıktığı 74 maçta 35 gol attı. 22 Ağustos 2004 tarihinde Ajax forması ile NAC Breda’ya attığı enfes gol ise Eurosport tarafından yılın golü seçildi.

Bir sezon iyi, bir sezon kötü

Ibrahimovic, kariyer basamaklarını hızla tırmanmaya devam etti. 31 Ağustos 2005 tarihinde İtalya’nın güçlü ekiplerinden Juventus, Ibra’yı 16 milyon euro karşılığında kadrosuna kattı. İlk zamanlarında takımda fazla şans bulamayan ancak Juventus’un Fransız yıldızı David Trezeguet’nin sakatlanması ile ilk 11’e yerleşen Zlatan, kaydettiği 16 gol ile takımının şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldu.

Ibrahimovic’in İtalya’daki ilk takımı Juventus’tu.

Juventus’ta geçirdiği iki sezon, hem Ibrahimovic hem de kulübü için tam bir hayal kırıklığıydı. Zlatan, sezon boyunca istenilen katkıyı veremedi.

Hem İtalyan futbolu hem de Juventus, 2006 yılında patlak veren şike skandalıyla derinden sarsıldı. İçlerinde hakemlerin ve futbolcuların da olduğu çok sayıda kişinin şike skandalına bulaştığının ortaya çıkması üzerine Juventus, bir alt lig Serie B’ye düşürüldü. Siyah-beyazlı ekip, geçirdiği bu sancılı döneminde çoğu futbolcu ile yollarını ayırmak zorunda kaldı. Bu futbolculardan biri de Zlatan’dı. 

Ibrakadabra’nın İtalya’daki ikinci durağı Inter oldu.

Rekor puanlı şampiyonluk

Juventus’un ezeli rakiplerinden Inter, 10 Ağustos 2006 tarihinde Ibrahimovic’i 24,8 milyon euro karşılığında kadrosuna kattı. Genç yaşlarında Inter’e sempati beslediğini açıklayan Zlatan, ilk sezonunda attığı 15 gol ile takımının en golcü ismi oldu. Roberto Mancini yönetiminde 17 sene sonra şampiyonluk kupasına uzanan Inter, ligi 97 puan ile bitirerek rekor kırdı.

Inter forması altında üst üste üç kez lig şampiyonluğuna uzanan Ibrahimovic, üstün performansını bu süreçte de sürdürdü. Inter’de geçirdiği üç sezonda toplam 57 gol atan Ibrahimovic, 2008-2009 sezonunda attığı 25 gol ile gol krallığında da zirvenin sahibi oldu. O sezon Bologna maçında attığı enfes gol ise Serie A’da yılın golü seçildi.

Bir sezonluk Barcelona macerası

Ibrahimovic, Inter’deki üstün performansının ardından transferin en gözde isimlerinden biriydi. İtalya’da başarılarla dolu geçen sezonların ardından Ibra’nın yeni durağı İspanya’nın köklü kulüplerinden Barcelona oldu. Dönemin Barcelona Başkanı Joan Laporta’nın isteği doğrultusunda yapılan sansasyonel transfer için Barça, 46 milyon euro, Inter’e kiralanan Aleksandr Hleb ve dönemin formda golcüsü Samuel Eto’o’yu feda etti.

Ibrahimovic, Barcelona’da Guardiola ile çalıştı.

Zlatan, Camp Nou’da 60 bin taraftarın katıldığı törende kendisini beş yıllığına Barcelona’ya bağlayan sözleşmeyi imzaladı. Ibrahimovic, 8 lig maçında 8 gol atarak sezona fırtına gibi girip 2009 UEFA Yılın Takımı’na seçilmeye hak kazanmış olsa da sezonun geneli onun için pek parlak geçmedi. 

Messi’nin ardından attığı 16 gol ile takımın en skoreri olan Ibrahimovic, Barcelona’nın sezonu 99 puan ile rekor kırarak tamamlamasında da pay sahibiydi. Fakat yaşamış olduğu sakatlıklar, Messi’nin varlığı yüzünden teknik direktör Guardiola tarafından hücumun kanat bölgesinde oynanmaya zorlanması, Ibrahimovic’in Barcelona kariyerinin yalnızca bir sezon sürmesine neden oldu. 

Milan’da dördüncü kez Serie-A şampiyonluğu

İtalya’nın bir diğer büyük kulübü Milan, 2010-2011 sezonun hemen başında İsveçli yıldızı Barcelona’dan kiraladı. Ibra, Milan formasını kiralık olarak terlettiği dönemde 21 maça çıktı ve takımına 13 gol, 8 asistlik katkı sağladı. Milan, sezon sonu şampiyonluğa ulaştı, Ibrahimovic ise dördüncü kez Serie-A kupasını kaldırarak başarılarına bir yenisini ekledi.

Kiralık olarak geçirdiği başarılı sezonun ardından Ibrahimovic, 18 Haziran 2011 tarihinde Milan’a 24 milyon euro karşılığında transfer oldu. Milan, 2011-2012 sezonunda Serie-A’da şampiyonluğu dört puan fark ile Juventus’a kaptırdı. Fakat Zlatan Ibrahimovic, kariyerinin en parlak sezonlarından birisini de bu dönem geçirdi. Şampiyonlar Ligi’nde takımı ile çeyrek finale yükselen İsveçli yıldız, sezon boyunca çıktığı toplam 32 karşılaşmada 28 gol attı ve Serie-A’da sezonu gol kralı olarak tamamladı.

Fransa’yı domine etti

Tarihler 17 Temmuz 2012’yi gösterdiğinde Fransa’nın Paris Saint-Germain (PSG) kulübü Ibrahimovic’i 20 milyon euro karşılığında Milan’dan transfer etti. Kadrosunu Ibrahimovic gibi yıldızlar ile donatan PSG’nin amacı Fransa’da kupalara ambargo koymaktı. Bunun için kimi transfer edeceklerini biliyorlardı.

İsveçli süperstar, PSG’ye geldiği ilk sezon attığı 30 golle ligi gol kralı olarak tamamladı, Fransa’da yılın oyuncusu seçildi ve takımının 20 sene sonra şampiyonluğa ulaşmasında büyük pay sahibi oldu. Dört sezon boyunca Paris ekibinde top koşturan Zlatan Ibrahimovic, takımını bu sezonların hepsinde lig şampiyonluğuna ulaştırdı. Takımı ile birlikte başarıdan başarıya koşan Zlatan, bireysel anlamda da toplamda üç kez gol krallığı yaşadı. PSG forması altında çıktığı 180 maçta 156 gol atıp, takımı ile birlikte 10 kupa şampiyonluğu yaşasa da Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ettiği tüm sezonlarda çeyrek finalde elenmekten kurtulamadı. 13 Mayıs 2016 tarihinde ‘’Bu kulübe kral olarak geldim, efsane olarak gidiyorum’’ sözlerini Facebook hesabından paylaşan Zlatan, sezon sonu kulüpten ayrılacağını duyurdu.

İsveçli yıldız, MANU forması ile çıktığı 46 karşılaşmada 28 gol ve dokuz asistlik bir performans sergiledi.

Kariyer bitirebilecek sakatlık

Kariyerinin başında Arsenal’i reddeden ve daha önce İngiltere Premier Lig’de forma giymemiş olan Ibrahimovic, Inter’de bir dönem beraber çalıştığı eski teknik direktörü Jose Mourinho’nun kendisini istemesi üzerine Manchester United ile sözleşme imzaladı. Zlatan, Manchester United’da geçirdiği ilk sezonda kulübün UEFA Avrupa Ligi’ni kazanmasına liderlik etti. Machester United forması ile çıktığı 46 karşılaşmada 28 gol ve dokuz asistlik bir performans sergileyen Ibrahimovic, kariyerinin en önemli sakatlıklarından birisini de bu dönem yaşadı. Takımının, UEFA Avrupa Ligi’nde Belçika’nın Anderlecht kulübü ile oynadığı karşılaşmada dizinden ağır bir şekilde sakatlandı. Yaklaşık altı ay sahalardan uzak kalan 36 yaşındaki yıldız futbolcu, geçirdiği sakatlık sürecini şöyle anlatmıştı: ‘’Eğer insanlar sakatlığımın gerçek boyutunu bilselerdi şu an futbol oynayabildiğimi gördükleri için şoke olurlardı.’’

Ibrahimovic’in yaşadığı bu ağır sakatlık, Manchester United kariyerinde peşini bırakmadı ve en sonunda kulübü ile olan sözleşmesini feshetmek zorunda kaldı.

MLS tarihinin en güzel golü

Manchester United’da nispeten başarısız bir dönem geçiren Zlatan, kariyerine yeni bir sayfa açmaya karar verdi. Tecrübeli yıldız, 23 Mart 2018 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) futbol hayatına devam etmek için MLS ekiplerinden Los Angeles Galaxy’ye transfer oldu. Amerika’da yeniden hayata dönen yıldız golcü, Los Angeles’ta 58 maça çıktı ve birbirinden güzel 53 gol atıp 15 asist yaptı. Zlatan’ın Los Angeles Galaxy forması ile attığı ilk gol ise MLS tarihinin en güzel golü seçildi.

38 yaşında küllerinden doğdu

ABD’de küllerinden yeniden doğan Zlatan, 2019 sezonu sonunda Los Angeles Galaxy ile sözleşmesinin sona ermesinin ardından 2 Ocak 2020 tarihinde Milan ile yarım sezonluğuna anlaştı. 38 yaşındaki yıldız golcü, kendisine inanmayanları büyük hayal kırıklığına uğrattı. Eski güzel günlerini aramak ile meşgul olan Milan’da geçirmiş olduğu yarım sezonda 20 maça çıktı ve 11 gol atıp 5 asist yaparak takımının attığı 16 gole direkt katkıda bulundu. Başarılı geçen bu dönemin ardından Milan kulübü, Ibrahimovic’in sözleşmesini bir yıl daha uzatma kararı aldı. 

İsveçli yıldız, onsuz geçen on senede zirve mücadelesinin içinde olamayan Milan’ı adeta baştan yarattı. 2020-2021 sezonuna hızlı bir giriş yapan kırmızı-siyahlıların en önemli gol tehdidi olan Ibrahimovic, çıktığı 16 karşılaşmada 14 kez rakip fileleri sarsma başarısı gösterdi ve 20 haftası tamamlanan Serie-A’da takımını liderlik koltuğuna taşıdı. Zlatan, bu sezon lig şampiyonluğu hedefine ulaştırmak için Milan’ı golleri ile sırtlamaya devam edecek gibi görünüyor.

Milli takım kariyeri

Ibrahimovic, Hırvatistan veya Bosna-Hersek milli takımlarında oynama şansı olsa da doğduğu yer olan İsveç’i tercih etti. Milli formaya 2001 yılında Faroe Adaları ile oynanan hazırlık karşılaşması ile “merhaba” diyen Ibrahimovic, İsveç Milli Takımı ile ilk resmi maçına ise 7 Ekim tarihinde 2002 Dünya Kupası elemelerindeki Azerbaycan müsabakası ile çıktı ve ilk golünü de bu karşılaşmada attı. Zlatan milli takım ile 2002 FIFA Dünya Kupası, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası, 2006 FIFA Dünya Kupası, 2008 ve 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda boy gösterdi. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan sonra milli formayı bırakma kararı alan Ibrahimovic, çıktığı 127 karşılaşmada 62 gol attı. Yıldız forvetin 2013 yılında İngiltere’ye attığı gol ise UEFA tarafından yılın golü seçildi ve FIFA Puskas Ödülü’nün de sahibi oldu.

‘’Zlatan, seçmelere katılmaz’’

Dünyaca ünlü yıldız, başarılı ve uzun kariyerini çok çalışmasına, profesyonelliğine ve her koşulda herkese meydan okuyabilecek kadar kendine güvenen biri olmasına borçlu. Ibrahimovic’in ne kadar büyük bir spor karakteri olduğunu ise sahip olduğu inanılmaz istatistiklerin yanı sıra verdiği demeçlerden de anlayabiliyoruz. 39 yaşındaki süper yıldız, geçen aylarda yaptığı bir açıklamada Milan’ın ve kendisinin bu sezonki başarısını şöyle anlatmıştı: ‘’Takım büyüyor, zihniyet farklı, herkes sorumluluk alıyor. Takım arkadaşlarımın maçlarda ya da antrenmanlarda dinlenmesini kabul etmiyorum. Herkes yüzde 200 ile antrenman yapmak zorunda.”

İsveç formasını 127 kez terleten Ibrahimovic, 62 gol attı.

Zlatan Ibrahimovic, yalnızca oynadığı futbol ile insanları etkilemedi. İsveçli golcünün yaptığı her açıklama da olay oldu. Kariyerinin ilk yıllarında Arsenal’i neden reddettiği sorusuna, ‘’Arsene Wenger, 17 yaşımdayken beni takım seçmelerinde görmek istedi. Ama ben kabul etmedim. Zlatan seçmelere katılmaz’’ cevabını verdi. Zlatan’ın egosu, sadece futbol sahalarında değil aynı zamanda hayatının tamamına yansımış durumda. Kendisine “Tanrı” diyen Ibrahimovic, neden herkesten farklı birisi olduğunu da şu cümleler ile anlatıyor: ‘’Ben, kendi gezegenimden geldim. Kimse daha önce böylesini görmedi. Herkes beni varoş olarak nitelendiriyor. Beni farklı görüyorlar, hoş karşılamıyorlar, bana karşı herkese davrandıkları gibi davranmıyorlar. Ama ben farklı bir şeyle geldim ve herkes bunu takip etmeye başladı. Ben kendi gezegenimdenim: Zlatan Gezegeni.’’ 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.