Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 4-6 Şubat günler arasında Moskova’ya yaptığı ziyaret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Borell, Rusya’nın AB ile yapıcı diyalogları değerlendirmek istemediğini belirterek, “Görünüşe göre Rusya, giderek Avrupa’dan bağını koparıyor ve demokratik değerlere varoluşsal tehdit olarak bakıyor. Şimdi bir yol ayrımındayız” dedi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 4-6 Şubat’taki Moskova ziyareti ile ilgili detayları paylaştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya gelen Borrell, ziyaretine ilişkin değerlendirmelerini paylaştığı blog yazısında, AB-Rusya ilişkilerinin Aleksey Navalni’nin tutuklanması ve Navalni protestolarından sonra daha da kötüleştiğinin altını çizdi. Borrell, Rusya’nın AB ile yapıcı diyalog fırsatını değerlendirmek istemediğini vurguladı ve Rusya’nın bundan “sonuç çıkarmak” zorunda kalacağını belirtti.
My visit to Moscow highlighted that Russia does not want to seize the opportunity to have a more constructive dialogue with the EU. This is regrettable and we will have to draw the consequences.
Read my blog post:https://t.co/S3QP2uSsNO pic.twitter.com/q8pUDbEFAF— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 7, 2021
Mart ayında yapılan AB Zirvesi öncesinde, Rusya’yı ziyaret etmek ve hızla kötüye giden ilişkileri değerlendirmek istediğini belirten Borrell, şunları yazdı: “Saldırgan şekilde düzenlenen basın toplantısı ve ziyaretim sırasında AB ülkelerinden üç diplomatın sınır dışı edilmesi kararı Rus makamlarının AB ile daha yapıcı diyalog fırsatını değerlendirmek istemediğini gösteriyor. Beklenmedik bir şey olmasa da bu durum aynı zamanda Rus stratejik bakış açısı anlamında da üzüntü verici. AB olarak bundan sonuç çıkarmak, Rusya ile ilişkilerimize vereceğimiz yönü dikkatlice yansıtmak ve kararlı şekilde birlik içinde ilerlemek zorunda kalacağız.”
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştüklerini hatırlatan Borrell, görüşmenin merkezinde Navalni ve insan hakları konuları bulunduğunu söyledi. Görüşmede Lavrov ile aralarındaki gerilimin yükseldiğini söyleyen Borell, “Rus mevkidaşımla görüşmemde, Navalni’nin acilen ve koşulsuz salıverilmesini ve kendisine yönelik suikast girişimi hakkında tam ve tarafsız soruşturma açılmasını isteğimde gerilim zaman zaman yüksek seviyelere ulaştı” dedi.
AB ile Rusya’nın birçok konuda uzlaşamadığını da hatırlatan Borrell, şöyle devam etti: “Brüksel’e Rus toplumunun gelişim perspektifi ve Rusya’nın jeostratejik seçimleri hakkındaki derin endişelerle döndüm. Bakan Lavrov ile görüşmem ve ziyaret sırasında Rus makamlarının verdiği mesajlar Avrupa ve Rusya’nın birbirinden uzaklaştığını teyit etti. Görünüşe göre Rusya, giderek Avrupa’dan bağını koparıyor ve demokratik değerlere varoluşsal tehdit olarak bakıyor. Şimdi bir yol ayrımındayız. Yaptığımız stratejik seçimler 21. yüzyıldaki uluslararası güç dinamiklerini belirleyecek. Kapalı veya daha özgür toplumlar temelinde ya daha işbirliği içeren ya da daha kutuplaşan modellere doğru ilerleyeceğiz.”
22 Şubat’ta Brüksel’de yapılacak toplantıda AB dışişleri bakanları ile Rusya ile ilişkileri görüşeceklerini belirten Borrell, “Her zaman olduğu gibi atılacak adımlara üye ülkeler karar verecek ve bunlar yaptırımları da içerebilir” değerlendirmesinde bulundu ve ekledi: “Yarın için daha güvenli bir dünya istiyorsak bugün kararlı şekilde hareket etmeli ve bazı riskleri almaya hazır olmalıyız.”
AB, ekim ayında Navalni’nin zehirlenmesiyle ilgili olarak Rusya İstihbarat Teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi İç Politika Yöneticisi Andrey Yarin, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sibirya Federal Bölgesi Tam Yetkili Temsilcisi Sergey Menyaylo, Savunma bakan yardımcıları Pavel Popov ve Aleksey Krivoruçko’yu yaptırım listesine almış, Rusya Devlet Organik Kimya ve Teknoloji Araştırmaları Enstitüsü’ne seyahat yasağı koymuş ve varlıklarının dondurulmasına karar vermişti. Bunun yanında AB’nin, Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri ve Kırım’ın ilhakı sonrasında başlattığı ve 31 Temmuz 2021’e kadar uzattığı ekonomik yaptırımları da bulunuyor.
Derleyen: Senem Görür
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.