Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi kararına uyulması yönünde karar verdi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına uyulmasını istedi. Başsavcılık, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği mütalaada, Berberoğlu’nun yeniden yargılanması için gerekenin yapılmasını talep etti. 14. Ağır Ceza Mahkemesi de Berberoğlu hakkında AYM kararına uyulması yönünde karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM Genel Kurulu’nun eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez hak ihlali yapıldığına ilişkin kararı üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne mütalaasını sundu.

Mütalaada Berberoğlu’nun AYM’ye yaptığı bireysel başvurunun 21 Ocak 2021 tarihinde karara bağlandığına vurgu yapılarak AYM’nin, Berberoğlu’nun başvurusunu oybirliğiyle “kabul edilebilir” bulduğu belirtildi.

AYM’nin sözkonusu kararında, Berberoğlu’nun anayasanın geçici 20. maddesinin yürürlüğe girmesinden sonra 2018’de yapılan seçimlerde milletvekili seçilmesi nedeniyle tekrardan yasama dokunulmazlığını elde ettiği ancak yargılamaya devam edilmesi nedeniyle Berberoğlu’nun faaliyette bulunma ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar verildiği hatırlatılan mütalaada, AYM’nin bireysel başvuruları kabul ve karara bağlama noktasında anayasa tarafından yetkilendirildiği ve alacağı kararların anayasal olarak bağlayıcı nitelikte olduğu aktarılarak şu ifadelere yer verildi:

“Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi’nin 21 Ocak 2021 tarihli kararında da belirtildiği üzere sanık Kadri Enis Berberoğlu hakkında yeniden yargılamanın kabulü, hakkında verilmiş mahkumiyet hükmüne ilişkin infaz işlemlerinin durdurulması, sanığın hükümlü statüsü sona erdirilerek hakkında yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi ve sanık Kadri Enis Berberoğlu hakkında TBMM’den dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke düzenlenmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur.”

Mütalaanın sunulmasının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu hakkında yeniden yargılama talebinin kabulüne ve infazın durdurulmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, durdurulan MİT tırlarının görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla yargılanan ve 4 Haziran’da milletvekilliği düştükten sonra koronavirüs önlemleri kapsamında cezaevinden çıkarılan eski CHP Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu hakkında, 17 Eylül 2020 tarihinde verdiği kararla, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için “yeniden yargılama” yapılmak üzere kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmedildi.

Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin kararını uygulamayarak Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar verdi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, karara karşı üst mahkemeye yapılan itiraz neticesinde ihlalin giderilmesine ilişkin görevin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde olduğu gerekçesiyle itiraz hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

Bunun üzerine Berberoğlu’nun avukatları, AYM’ye ikinci kez bireysel başvuruda bulunarak ihlal kararının gereğinin yerine getirilmeyerek seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.