Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs mutasyonu üzerine çalışan Profesör Shabir Madhi: “Oxford aşısı ağır mutasyon vakalarını durdurabilir”

Koronavirüsün Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonu üzerine çalışmalar yapması ile bilinen Prof. Shabir Madhi, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı hakkında konuştu. Madhi, aşının ağır vakaları durdurabileceği yönünde umutları olduğunu söyledi.

Koronavirüsün yeni mutasyonları hakkında çalışmalar yapan Witwatersrand Üniversitesi’nden Prof. Shabir Madhi, BBC Radyo’ya konuştu. Madhi, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının mutasyon ile birlikte görülen hafif vakalar üzerinde kısıtlı düzeyde de olsa etki gösterdiğini fark ettiklerini söyledi. Madhi, yaptıkları küçük ölçekli bir çalışma sonucunda, aşının hafif ve orta vakalarda yüzde 10’a kadar koruma sağladığını gözlemlediklerini de duyurdu. 

Ağır vakalar düşünüldüğünde aşının etkinliği kanıtlanan Johnson & Johnson aşısı kadar koruma sağlayabileceğini söyleyen Madhi sözlerine şu şekilde devam etti: “Farklı yaş gruplarındaki ağır vakalar üzerinde yaptığım deneylerde AstraZeneca aşısının Johnson & Johnson aşısı kadar etkili olabileceğine yönelik hala umut var.” 

Geçtiğimiz günlerde Güney Afrikalı yetkililer, AstraZeneca aşısının askıya alındığını açıklamışlardı. Çalışmalar ise aşının ülkede görülen koronavirüs mutasyonun hafif ile orta vakalarında çok düşük koruma sağladığını göstermişti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.