Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sansürden kaçan Çinliler Clubhouse’a akın ediyor

Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal medya platformlarının hükümet tarafından yasaklandığı Çin’de, son zamanlarda popüler olan ses temelli sosyal medya platformu Clubhouse’un popülaritesi hızla artıyor. 

Twitter, Facebook ve Youtube gibi büyük sosyal medya platformlarının yanında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli diğer birçok sosyal medya uygulamasının yasaklı olduğu Çin’de vatandaşlar, sansürden kaçarak son zamanlarda popülaritesi artan ses temelli sosyal medya platformu Clubhouse’a akın ediyor.

Reuters’ın haberine göre, geçen hafta sonu uygulamanın ülkede popüler olmaya başlamasıyla birlikte binlerce kullanıcının katıldığı konuşma gruplarında Sincan’da Uygur Türkleri’nin tutulduğu kamplar, Tayvan’ın bağımsızlığı ve Hong Kong’un Milli Güvenlik Yasası gibi konular konuşuluyor.

İfade özgürlüğünün katı şekillerde kısıtlandığını belirten Çinliler için Clubhouse, yeni bir özgürlük alanı haline gelmiş durumda. Kullanıcılar, henüz sansüre uğramayan uygulamanın yakın zamanda hükümet tarafından yasaklanacağından endişe duyuyor. 

Tüm dünyada olduğu gibi Çin’de de uygulamadaki sohbet odalarına yalnızca mevcut üyelerin yolladığı davetiyelerle erişim sağlanabiliyor. Davetiyeler Çin’deki çevrimiçi ticaret sitelerinde 50-400 yuan (55-438 TL) karşılığında satılıyor.

Bazı Çinli kullanıcılar, başka ülkelerin internet ağlarına erişebildikleri VPN sistemleri aracılığıyla Apple Store platformundan Clubhouse’u indirebiliyor.  

Clubhouse’un artan popülaritesi Çinliler için yeni bir özgürlük alanına dönüşürken sohbet odalarındaki bazı konuşma başlıkları, Çin’in Twitter’ı olarak adlandırılan Weibo’da da popüler oluyor. Platformda 65 binden fazla beğeni alan bir paylaşımda, “Clubhouse’un ne zaman yasaklanacağını bilmiyorum ama internet tarihindeki bu anı kesinlikle hatırlayacağım” ifadesi dikkat çekiyor.  

Ses temelli sosyal ağ platformu Clubhouse, Paul Davison ve Rohan Seth’in kurduğu Alpha Exploration Co.’nun ürünü. Platform, kişilerin yeni insanlarla tanışıp, istediği yerden istediği şekilde konuşabilmesini temel alıyor. Son zamanlarda podcast ve podcast yayıncılığının ivme kazanmasıyla birlikte ses temelli ürünlere artan ilginin bir yansıması olarak da değerlendirilen Clubhouse’a şu an için iOS kullanıcıları arasında davetiyesi olanlar girebiliyor. 

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.