Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni bir sosyal medya ağının doğuşu: “Şimdi Clubhouse zamanı”

Ses temelli sosyal medya ağı Clubhouse, son günlerde en çok konuşulan platform haline geldi. Kullanım formatı ile Quora ve Twitter’ı anımsatan Clubhouse, ses temelli bir sosyal medya ağı olması nedeniyle diğer platformlardan ayrılıyor. Davetiye usulü ile çalışan sesli paylaşım uygulaması Clubhouse’un davetiyeleri ise şimdiden karaborsaya düştü. 

Ses temelli sosyal ağ platformu Clubhouse, Paul Davison ve Rohan Seth’in kurduğu Alpha Exploration Co.’nun ürünü. Platform, kişilerin yeni insanlarla tanışıp, istediği yerden istediği şekilde konuşabilmesini temel alıyor. Son zamanlarda podcast ve podcast yayıncılığının ivme kazanmasıyla birlikte ses temelli ürünlere artan ilginin bir yansıması olarak da değerlendirilen Clubhouse’a şu an için iOS kullanıcıları arasında davetiyesi olanlar girebiliyor. 

Teknoloji tutkunlarının yerini almaya başladığı Clubhouse’ta iki ana fonksiyon bulunuyor: Konuşma ve dinleme. Kullanıcıların sohbet odalarında girişim yatırımları, şirketlerin icra kurulu başkanlarına ve siyasilere rastlaması da mümkün. Bu yönüyle Twitter’a benzeyen Clubhouse’ta, karşınızdakine bir tweet atmanın ötesinde moderasyona ve moderatöre de bağlı olarak soru sorabilme imkanı bulunuyor.

Türkiye’den katılan ilk siyasetçi: Ahmet Davutoğlu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Clubhouse’a katılan ilk siyasi parti lideri oldu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım sonrasında uygulamaya dahil olan Davutoğlu, odadaki gazetecilerin ve katılımcıların sorularını uygulamanın stiline uygun bir şekilde cevapladı. 

Platforma ilk katılan siyasetçi olan Davutoğlu’nu, yaklaşık 2 bin kişi dinledi. Canlı sohbetin dikkat çekmesinin ardından benzer bir şekilde diğer siyasetçilerin de uygulamaya girmesi ve katılımcılar ile birebir sohbet edeceği bir ortam bekleniyor.

Altı ay içinde 1.500 kullanıcıdan, 2 milyon kullanıcıya 

Clubhouse, Mayıs 2020’de Andreessen Horowitz ve Kortschak Investments tarafından 10 milyon dolar yatırım almıştı. CNBC’nin haberine göre aynı dönem platformun değeri 100 milyon dolara ulaşmıştı. Mayıs 2020’de 1.500 üye ile yatırımcıların gözünü boyayan Clubhouse, haftalık 2 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştı. Davetiye usulü işlemesine ve kapalı bir sistem olmasına rağmen, böylesine büyüyen bir ağın Android’e de ulaşması halinde ana akım sosyal ağlar ile rekabet edebileceği de konuşuluyor.

Kaybetme korkusu mu? Yeni bir sosyal ağın doğuşu mu?

Davetiye ve bekleme listesinin getirdiği etki ve kanaat önderlerinin sürekli Clubhouse’ta paylaşım yapması, kullanıcılarda kaybetme korkusunu hissettiriyor. Kullanıcıların “fear of missing out” (FOMO) ile deneyimlediği dönem uzun bir süre devam edeceğe benzese de kapalı bir sistem içinde böyle hızlı bir büyüme, diğer sosyal medya devlerinin de ilgisini çekiyor.

Clubhouse’un kullanımındaki artışın fark edilmesinin ardından Twitter, diğer sosyal medya ağlarından önce davranarak, Kasım 2020’de sesli sohbet odalarını duyurdu ve Audio DM’yi de tanıttı. Instagram’ın ana şirketi Facebook ise Clubhouse’a karşı tepki göstermekte biraz geç kalsa da iki ay sonra Facebook odalarını tanıttı. Ancak yayın yapmak için kamera açmaya gerek olmaması Clubhouse’u diğer sosyal medya ağlarından başka bir yere konumlandırabilir.

“Açık izniniz olmadan üçüncü taraf hesaplarınızdan biri aracılığıyla asla bir şey yayınlamayacağız”

Clubhouse gizlilik sözleşmesinde, kullanıcı hesabınızı oluşturduğunuzda ve Twitter ve Instagram gibi diğer sosyal medya ağlarınız sayesinde kimlik doğruladığınızda, arkadaş veya takipçi listelerinize ulaşabileceği, depolayabileceği ve güncelleyebileceğinin altını çiziyor. 

Davetiyeler karaborsada

Clubhouse davetiyesi olan kişiler ya da davetiye hakkı bulunan kullanıcılar, platforma olan ilgi nedeniyle davetiyelerini satışa çıkarmaya başladı. Hem yurtiçinde hem yurtdışında davetiyeleri satışa çıkaran kişilerin olduğunu gözlemlemek mümkün. Türkiye genelindeki farklı platformlarda satışa çıkarılan davetiye fiyatları ise 75 TL’den başlıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.