Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kullanıcıların akın ettiği Clubhouse artık Çin’de engelli

Twitter, Facebook, YouTube ve birçok sosyal medya platformunun hükümet tarafından yasaklandığı Çin’de, ses temelli sosyal medya platformu Clubhouse hızla popüler oldu. Bunun üzerine Çin yönetimi, özgür düşüncenin ifade edilmesinde önemli bir alan haline gelen Clubhouse’u engelleme kararı aldı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli diğer birçok sosyal medya uygulamasının yasak olduğu Çin’de vatandaşlar, ses temelli sosyal medya platformu Clubhouse’a akın etti. Fakat ülkede sosyal ağlara uygulanan yoğun sansürden Clubhouse da nasibini aldı. Uygulamaya girmek isteyenler pazartesi gecesinden itibaren (8 Şubat) bir hata mesajı ile karşılaştı. Birçok kullanıcı, pazartesi gecesinden itibaren sanal özel ağ (VPN) kullanmadan Clubhouse uygulamasına giriş yapamadıklarını söyledi.

Clubhouse uygulamasının, Twitter, Facebook ve YouTube gibi sitelerin erişime kapalı olduğu Çin’de, internet izleme sistemi Great Firewall’a (Dev Güvenlik Duvarı) takıldığı tahmin ediliyor.

Çinli Clubhouse kullanıcıları platformu aktif olarak kullanıyordu. Çinliler, Doğu Türkistan’daki Uygur kampları, Tayvan’ın bağımsızlığı ve Hong Kong’da tartışma yaratan ulusal güvenlik yasası gibi konuları yoğun olarak tartışıyordu. Uygulamanın ses kayıtlarını tutmaması, Çinli kullanıcıların devlet gözetimi endişesi olmadan Çin sosyal medyasında sansürlenen konuları tartışmasına olanak sağlamıştı.

Teknoloji uzmanları ve medya analistleri Clubhouse’un kısa süre içinde kaldırılmasından endişe ettiklerini dile getirmişti. Getirilen yasak sonrasında ise uzmanlar, uygulamanın Çin’deki geleceğine dair bir açıklama yapmadı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.