Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk futbolunun bitmeyen çilesi: Saha zeminleri

Yapılan yeni stadyumlar, ülkeye gelen yıldız futbolcular, altyapılara yapılan yatırımlar, yayın gelirlerinin artışı, ülke futbolunun yıldan yıla gelişimini gösteren unsurlar olarak dikkat çekiyor. Saha zeminleri ise ülke futboluna yapılan yatırımların karşılığının bir türlü alınamadığı konulardan birisi.  Medyascope’tan Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı, Türkiye’deki futbol sahası zeminlerini mercek altına altı. 

Futbol, Türkiye’de en çok yatırım yapılan spor dalı olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda ise ülke futboluna yapılan yatırım daha da arttı. Futbolcu transferlerinde ödenen paralar, oyuncuların kulüplerinden aldığı maaşlar, maçların yayın haklarının sahibi Katar menşeli beIN Sports tarafından ödenen yayın gelirlerinde yaşanan artışın yanı sıra, açılan yüksek kapasiteli modern stadyumların sayısı da artıyor.

Türkiye, Polonya ile birlikte stadyum projelerinde konusunda zirvede

Türkiye, UEFA ve FIFA tarafından oluşturulmuş verilere göre Avrupa ve dünyada son yıllarda en çok stadyum yapan ülkeler arasında üst sıralarda kendine yer buldu. UEFA’nın 2019 yılında hazırladığı “The European Club Footballing Landscape” başlıklı raporunda Türkiye, Polonya ile birlikte stadyum projeleri konusunda zirveyi paylaştı. Rapora göre Türkiye, son on yılda 26 büyük stadyum projesi gerçekleştirdi. Polonya ise 27 proje ile birinci sırada yer aldı. Türkiye, seyirci kapasiteleri göz önüne alındığında ise toplam 750 bin kişi ile Polonya’yı geride bıraktı.

Türkiye’de 2002-2017 yılları arasında inşa edilen stadyumlar.

Türkiye, futbola büyük paralar yatırmaya devam ediyor. Futbolseverlere göre ise harcanan yüksek paralar, ülkemizde oynanan futbolun kalitesiyle doğru orantılı değil. Türk futbolunun bekleneni verememesinin pek çok sebebi var. Bu sebeplerden birisi de saha zeminlerine gereken önemin verilmemesi.

Saha zeminleri, futbolun kalitesini değiştirebildiği gibi futbolcu sağlığına da direkt olarak etki ediyor. İstatistiklere göre, futbolda yaşanan sakatlıkların yüzde 30’u ikili mücadele sırasında gerçekleşirken yüzde 35’i ise saha zemininde yaşanan problemlerden kaynaklanıyor.  

2020-2021 sezonunun ikinci yarısının devam ettiği Süper Lig’de, özellikle son haftalarda yaşanan saha zemini problemleri futbolcu sakatlıklarının artışına neden oldu. Erzurum Kazım Karabekir Stadı’nda oynanan BB Erzurumspor-Fenerbahçe maçında, henüz ilk yarıda dört futbolcu saha zemini yüzünden sakatlık geçirdi. 8 Şubat’ta Yeni Malatyaspor’un ev sahipliğinde oynanan karşılaşmada ise Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı maç sonunda saha zemininden dert yandı. Avcı, ‘’Sadece burasıyla ilgili değil, Türkiye geneli yüzde 70/80 saha zeminleri oldukça kötü. Ligin marka ve değerini artırmak için, oyuncu sakatlıklarını en aza indirmek için, saha zeminlerinin Türkiye genelinde daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bu statlar devletimiz tarafından en güzel inşa ediliyor, sonraki süreçte de kulüplere, ilgili yerel yönetimlere teslim ediliyor. Statlardaki zeminlerle ilgili gereken özenin gösterilmediğini görüyoruz. İlgili tüm tedbirler, denetimler ve bu manada da yaptırımları uygulama konusunda harekete geçtik. Sporcu sağlığı bizim kırmızı çizgimiz ve bu noktanın ciddi takipçisiyiz” diye konuşarak kulüpleri saha zeminleri konusunda uyardı.

 Maç sayısı arttıkça, zemin de yıpranıyor

Saha zeminlerinde yaşanan bozuklukların 2020-2021 sezonunda zirve yapmasının birden fazla nedeni var. Koronavirüs salgını döneminde maç oynama sıklığının artması, bu nedenlerden en önemlisi. Fakat saha zeminlerinde yaşanan problemleri sadece salgın şartlarında oynanan maç sıklığına bağlamak doğru değil. Saha zeminlerine harcanan paralar ve yapılan bakımların kalitesinin yükselmesi yaşanan bu önemli sorunun giderilmesini sağlayabilir. Uzmanların açıklamalarına göre, kulüplerin bazıları kendi personeli, bazıları özel firmalar, bazıları da spor il müdürlükleri aracılığıyla zemin bakımlarını yapıyor. Özel firmalar ile çalışan kulüplerin ise saha zeminleri konusunda bir adım daha önde olduğu gözlemleniyor. Özel sektörden sahanın mevcut durumu ve şartlarına göre değişmekle beraber, aylık yaklaşık 50 bin – 75 bin TL aralığında profesyonel bakım hizmeti almak mümkün. Ayrıca bakım için gerekli makine parkı maliyeti ise 100 bin ile 125 bin euro aralığında değişiklik gösteriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı ise saha zemini hizmet alımını ihale ediyor ya da kendi bünyesindeki personeli aracılığıyla bakım hizmeti veriyor. Bunun sonucunda farklı maliyetler oluştuğu gibi, farklı kalite standartları da ortaya çıkabiliyor.

Bu veriler ışığında değerlendirildiğinde özel sektör, diğer seçeneklere göre daha maliyetli olsa da saha zemini konusunda daha sağlıklı ve net sonuçlar alınmasına olanak tanıyor.  

Tarık Uslu

Saha zeminleri uzmanı Tarık Uslu: “Sahaya yapacakları harcama, büyük kulüplerin yedek kulübesindeki oyuncuların maliyetinin yüzde 1’i bile etmez”

Saha zeminleri konusunda uzman Tarık Uslu, Sözcü gazetesine verdiği bir röportajda bu konu özelinde önemli açıklamalarda bulundu. Yaşanan süreçte kulüplerin zeminleri pek önemsemediğini belirten Uslu, ‘’Ekonomik durumlardan dolayı insanlar yatırım yapmak istemiyor ama sahaya yapacakları harcama, büyük kulüplerin yedek kulübesindeki oyuncuların maliyetinin yüzde 1’i bile etmez” dedi.

Çim konusunda da uzman kişilerin kulüplerde görev almasının önemini anlatan Uslu, ‘’Bu işi yapan arkadaşın hava raporlarını takip etmesi, kimyasalı bilmesi lazım. Aynı zamanda toprağı tanımalı, jeoloji bilgisi olmalı, meteoroloji bilgisi olmalı, bunların hepsiyle ilgili üst ve altyapı eğitimleri alınmalı. Çim farklı bir dünya” diye konuştu.

Son haftalarda saha zemini ile tepki toplayan Yeni Malatyaspor’un stadyumunun maliyeti ise dudak uçuklatıyor. Süper Lig ekibi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığı ile yapılan 25 bin kapasiteli ve 22 milyon dolar maliyetli Yeni Malatya Stadyumu’na 2015 yılında kavuştu. Stadyumun maliyeti ve yapılan yatırım göz önüne alındığında saha zeminine harcanacak paranın değerinin de normal şartlarda artması gerekiyor. Yaklaşık bir değerle, her ay harcanacak 200 bin TL ile saha zemininde yaşanan problemler giderilebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.