Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de mutant koronavirüsün görüldüğü iller arttı: Çankırı’da altı yeni vaka tespit edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 Şubat günü yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra Türkiye’de koronavirüsün İngiltere varyantına 196 kişide, Güney Afrika varyantına iki ve Brezilya varyantına bir kişide rastlandığını açıkladı. Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ise 8 Şubat günü ilde altı kişide virüsün İngiltere varyantının görüldüğünü söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre “bir veya birkaç mutasyona sahip” bir virüs olan koronavirüs varyantları dünyada 75 ülkede görüldü. İlk olarak İngiltere’de tespit edilen varyantın ardından farklı ülkelerde farklı varyantlar da tespit edildi. 

Türkiye’de ilk olarak Balıkesir’in Edremit ilçesinde ve daha sonra Gaziantep’te rastlanan virüs varyantları hızla yayılarak, 17 ile sıçradı. Bakan Koca varyantların görüldüğü 17 ilin hangileri olduğunu ise açıklamadı. 

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, ilde altı kişide virüsün İngiliz varyantına rastlandığını ve bu altı kişinin genç olduklarını açıkladı. Vali Ayaz, “İlimizde de mutasyonlu virüs, yani koronavirüsün yeni mutasyonu görüldü. Bunun en büyük riski bulaştırıcılığının çok yüksek olması. Onun için tüm vatandaşlarımızı dikkatli olmaya tekrar davet ediyoruz” dedi. 

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1358791444895563783

Ayaz açıklamasına şöyle devam etti: “Hastalık henüz bitmedi, bitmesine de uzun bir süre var. Şu anda altı mutasyon vakamız mevcut. Çok sıkı bir denetimdeler izolasyon açısından. Takipleri devam ediyor. Geniş bir filyasyon çalışması yapıldı. Onlarla temaslı olan herkesi de karantinaya aldık. Bir ilerleme olmadı. Beş vaka biraz daha eski, bir vaka biraz daha yeni. Onun için bağımsız olmaları da biraz virüsün farklı yollardan ilerlediğini gösteriyor. Beşi bağlantılı ama biri bağlantısız. Mutasyonun tespit edilen en büyük özelliği bulaşma hızı bir önceki varyanta göre çok yüksek. Bu da daha tedbirli olmayı gerektiriyor.” 

Varyant nedir?

Koronavirüslerde, diğer RNA virüslerinde (örneğin influenza) olduğu gibi, çoğalma ve yayılma sırasında mutasyonlar gelişir. Mutasyonlar, yani gen dizilimindeki değişiklikler, çoğunlukla bir anlam taşımaz ancak bazı mutasyonlar virüste bulaştırıcılığın artması gibi değişikliklere neden olabilir. Bu şekilde virüsün ilk halinden genetik yapı olarak farklı olan yeni virüs “varyant” olarak adlandırılır. Daha kolay bulaşan varyantlar zamanla seçilip, baskın hale gelir. Varyantlar hastalığın şiddetini artırmasa bile, bulaşma hızındaki artışın ölümlerin de artmasına yol açması olasıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.