Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ilk kez görüştü: “İki ülke arasında yaşanacak bir çatışma herkes için felaket olur”

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ilk kez telefonda görüştü. Görüşme sonrasında açıklama yapan Çin liderinin, iki ülke arasında yaşanacak herhangi bir çatışmanın her iki ülke için de bir “felaket” olacağını söylediği aktarıldı.

Joe Biden

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yaptıkları telefon görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın, “Pekin’in zorlayıcı ve adaletsiz uygulamaları, Hong Kong’daki baskıları, Sincan’daki insan hak ihlalleri ve Tayvan dahil olmak üzere bölgede giderek artan hak ihlalleri hakkındaki temel endişelerini” dile getirdiği belirtildi. Çin lideri Şi Cinping ise “ABD, Çin’in temel çıkarlarına saygı göstermeli ve dikkatli davranmalıdır” dedi.

“Yaşanacak bir çatışma iki ülke için felaket olur”

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın bugün (11 Şubat Perşembe) yaptığı açıklamada Cinping’in, Biden’a iki ülke arasındaki çatışmanın bir “felaket” olacağını ve iki tarafın yanlış hükümlerden kaçınmak için iletişim kaynaklarını yeniden oluşturmaları gerektiğini söylediği kaydedildi.

ABD Başkanı Biden’ın Hong Kong, Sincan ve Tayvan ile ilgili açıklamalarına karşı ise Çinli liderinin, “ABD’nin Çin’in temel çıkarlarına temkinli yaklaşacağını umuyorum. Bölgelerdeki durum egemenlik ve toprak bütünlüğü meselesidir” dediği aktarıldı.

Şi Cinping

Çin’in devlet medyasının görüşmenin ardından yaptığı haberde, Cinping’in, iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen işbirliğinin önemine dikkat çektiği ve yanlış anlamaları önlemek için “yeni diyalog mekanizmalarının” kurulması gerektiğini söylediği belirtildi.

Şi’nin 2020’nin Mart ayında eski ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinden bu yana Çin ile ABD ilişkileri, Trump’ın koronavirüs salgınından Çin’i sorumlu tutmasıyla daha da zedelenmişti. Trump yönetimi sırasında ABD, Çin’e karşı ticaret savaşı ve Çinli firmalara yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştı. Çin lideri ise seçim kampanyası sırasında “haydut” benzetmesinde bulunduğu Biden’ın “Çin’e yönelik baskı, tecrit ve cezalandırma” için uluslararası bir çabaya liderlik edeceğini belirtmesine rağmen geçen kasım ayındaki seçimlerin ardından Biden’a tebrik mesajı göndermişti. Her iki ülkeden atılan bu adımlara karşın Çinli yetkililer Biden yönetiminde iki ülke arasındaki gerginliklerin azalacağını umduklarını söyledi.

Biden’ın önceliği Hint-Pasifik bölgesi

ABD Başkanı Biden görevdeki ilk üç haftasında Hint-Pasifik bölgesindeki diğer liderlerle de görüşmeler gerçekleştirdi. Ocak ayı sonlarında Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ile görüşen Biden, Tokyo tarafından yönetilen ancak Pekin’in hak iddia ettiği Senkaku Adaları’nı koruma taahhüdünün altını çizdi. Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüşmede ise özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi için yakın işbirliği ihtiyacının önemini vurguladı. Biden, geçen hafta Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile yaptığı görüşmede de iki ülkenin ittifakının bölgedeki istikrar için önemine dikkat çekti.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.