Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, Gara’daki operasyonda ölü bulunan 13 kişiye ilişkin paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı – Gergerlioğlu: “Keşke ölmeselerdi demek mi suç?”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, PKK tarafından alıkonulan ve TSK’nin Irak’ın kuzeyindeki operasyonları sırasında bir mağarada ölü bulunan 13 kişi hakkındaki sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı. Medyascope’a konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Üzüntülerimizi bildirdik, böyle olmayabilirdi dedik. Keşke ölmeselerdi demek suç mu” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde PKK hedeflerine yönelik düzenlediği operasyonlarda 13 kişinin bir mağarada öldürülmüş halde bulunması ile ilgili, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun da aralarında bulunduğu bazı sosyal medya kullanıcıları hakkında “provokatif paylaşım yaptıkları” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “‘Esir kampını Türkiye bombaladı’ ve benzeri paylaşımlar ile PKK/KCK terör örgütünce daha önce kaçırılan vatandaşların görüntülerinin yayınlandığının tespiti üzerine, görüntüleri yayınlayanlar ile paylaşımları yapanlar hakkında, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesi kapsamında, terör örgütü propagandası yapmak; Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi kapsamında ise Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçlarından soruşturma başlatıldı” denildi.

Gergerlioğlu ve Kaya’nın paylaşımları

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Twitter hesabından, rehin tutulan askerlerin yakınlarının 2,5 sene önce kendisinden yardım istediğini yazmıştı. Gergerlioğlu, “PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağ salim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı” demişti.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise “Yine söylüyorum; Roboski’de yaşanan ne ise Gare’de yaşanan da odur. Bu askerlerimizin aileleri defalarca Meclis yollarını aşındırdılar. Ben ve arkadaşlarım dışında hepiniz kapınızı kapattınız! İktidar bu feryada senelerdir sessiz kaldı, yetmedi seslerini kısmaya çalıştı. Bu ailelere kapılarını kapatanlar şimdi bu ailelerin evlatlarının kanları üzerinden rant ve çıkar elde etme yolunu tercih ettiler ve bunun için çalıştılar ve yarışıyorlar” açıklamasında bulunmuştu.

Gergerlioğlu: “Keşke ölmeselerdi demek mi suç?”

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuya ilişkin olarak Medyascope’a açıklamada bulundu. Gergerlioğlu, rehin tutulan askerlerin ailelerin sadece kendisine değil, tüm partilerin mensuplarına yardım çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Diğer partilerin de konuyu gündeme getirdiklerini belirten Gergerlioğlu, “Aileler çözüm arıyordu, yakınlarının ölmemesini istiyordu. İnsan hakları kanalı bulabilecekleri her yere gidiyorlardı” dedi.

“Yıllardır esir oldukları biliniyordu, adım atılmadı”

Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Yıllardır bu insanların esir oldukları biliniyordu. Hiçbir adım yoktu. Bu, insanların pek bilmediği ama kronikleşmiş bir sorundu. Genç askerin söylediklerini duymuşsunuzdur, çaresizlik içinde bir insan. İnsanlar ‘çözüm bulun’ diyordu ama bulunmadı. Benim paylaşımımda ne var? Ben ‘Keşke çözüm bulunsaydı, bu insanlar yaşasaydı, adım atılsaydı’ diyorum. Kimseye hakaret mi etmişim? Bu kişiler hayatını kaybettikten sonra ‘Keşke ölmeselerdi’ demek mi suç? ‘Kimse adım atmadı, yazık bu insanlar ölmeyebilirdi’ demek mi suç? Bu nasıl bir mantıksızlık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.