Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kosova’daki erken genel seçimleri, Albin Kurti liderliğindeki sol görüşlü “Kendin Karar Al Hareketi” kazandı

Kosova’da, pazar günü (14 Şubat) yapılan erken genel seçimleri Albin Kurti liderliğindeki sol görüşlü Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) kazandı. Oyların yaklaşık yüzde 98’i sayılırken gayriresmi sonuçlara göre oyların yüzde 48’ini alan hareketin lideri Kurti, seçmenlerine ve seçim sonuçlarını tanıyarak herhangi bir olay yaşanmaması için çaba gösteren tüm siyasi rakiplerine teşekkür etti.

Kosova’da, 14 Şubat Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde oyların yüzde 98’i sayıldı. Kosova Merkez Seçim Komisyonu’nun açıkladığı gayri resmi sonuçlara göre, oyların yüzde 48’ini alan muhalefetteki sol Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) seçimleri kazandı.

45 yaşındaki eski insan hakları savunucusu ve aktivist Albin Kurti’nin lideri olduğu partinin ardından sağ görüşlü Kosova Demokratik Partisi (PDK) oyların yüzde 17’sini, Kosova Demokratik Birliği (LDK) ise yüzde 13’ünü aldı. 2019’daki genel seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 25’ini alan Kurti’nin partisi, dünkü (14 Şubat) seçimlerde oylarını neredeyse iki katına yükselterek büyük bir başarı kazanmış oldu.

Geçici Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani (solda) ve Kendin Karar Al Hareketi’nin lideri Albin Kurti.

Albin Kurti, seçimleri kazandığının ilan edilmesinin ardından partinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında kendisini seçen Kosova vatandaşlarına ve seçim sonuçlarını tanıyacaklarını açıklayan siyasi rakiplerine teşekkür ederek şöyle konuştu: “Önümüzde yapılacak çok iş ve çok görev var. Çoklu bir kriz döneminden geçiyoruz. Önümüzdeki yol uzun. Engeller olacak, hatalar yapacağız ancak iyi ve asil bir amaca hizmet ediyoruz. Size karşı her zaman açık olacağım. Kimseden intikam almayacağız. Herkes her yerde sorumluluk alacak.”

Kurti’nin lideri olduğu Kendin Karal Al Hareketi, seçim sloganını “Yozlaşmaya karşı adalet ve iş” olarak belirlemişti. Nitekim son verilere göre, Kosova’nın genç işsizlik oranı yüzde 50’ye yaklaştı ve ülke bu nedenle çok ciddi bir beyin göçü kriziyle karşı karşıya. Uzmanlar, seçim sonuçlarının Kurti’nin ve partisinin sloganlarının ülkenin genç seçmeninde karşılık bulduğunu gösterdiğini belirtiyor.

2008 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova, yıllardır bitmek bilmeyen siyasi krizlerle mücadele ediyor. Eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, geçen kasım ayında Hollanda’nın Lahey kentindeki Kosova Özel Savcılığı’nın hazırladığı “savaş suçları” iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından görevinden istifa etmiş, Taçi’nin yerine geçici olarak Kosova Meclis Başkanı Vyosa Osmani getirilmişti. 

Aynı zamanda Kendin Karar Al Hareketi’nin cumhurbaşkanı adayı olan Osmani, parti olarak ülkedeki siyasi istikrarsızlık ve yolsuzluğa son vermek için çok çalışacaklarını ve genel seçimleri kazanmaları durumunda tek parti hükümeti kurulmasının herkes tarafından desteklenmesi gerektiğini söylemişti.

2008 yılında Sırbistan’dan ayrılan Kosova, Batı ülkelerinin çoğu tarafından tanınmasına karşın Sırbistan ve müttefikleri Rusya ile Çin, Kosova’nın bağımsızlığını henüz tanımıyor. Bölgedeki bu siyasi gerilim yıllardır devam ediyor.

Derleyen: Enes Kerim Şafak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.