Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası, Türkiye çapında sekiz bin sağlık çalışanın katılımıyla gerçekleştirdiği “sağlıkta şiddet araştırmasının” sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, son bir yıl içerisinde sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 79’u görev sırasında en az bir kez, şiddetin en az bir türüne maruz kaldı.
Öz Sağlık-İş Sendikası tarafından yürütülen ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen “Sosyal Hizmetler ve Sağlık Sektöründe İşyeri Şiddetinin Araştırılması ve Önlenmesi Projesi” kapsamında yapılan ankete, Türkiye genelinde toplam 8.001 bir sağlık çalışanı katıldı.
2020 yılının Ağustos ve Ekim ayları arasında yapılan araştırma, sağlık çalışanlarının şiddete uğrama sıklığına dair önemli sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yüzde 78,6’sı, son 12 ay içinde, görev başındayken en az bir kere, şiddetin en az bir türüne uğradıklarını belirtti.
Maruz kalınan şiddet türleri arasında ilk sırada “sözel saldırı” var. En çok karşılaşılan ikinci şiddet türü olan “mobbing/psikolojik şiddetin” ardından “fiziksel şiddet” ve “cinsel şiddet” geliyor.
Sözel saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarının yüzde 79,1’i, şiddeti hasta yakınlarından gördüklerini belirtirken hasta yakını tarafından fiziksel şiddete uğradığını ifade eden katılımcıların oranı yüzde 76,6. Mobbing/psikolojik şiddete maruz kalan sağlık çalışanları ise bu tür şiddeti en çok yöneticilerinden, ardından hasta yakınlarından ve son olarak iş arkadaşlarından gördüklerini belirtti.
Araştırmaya katılan sağlık görevlilerinin yüzde 69,7’si sağlık sektöründeki şiddet olaylarını “olağan” karşılamaya başladıklarını belirtirken yüzde 30,3’ü, maruz kaldıkları şiddet eylemlerini hiçbir koşulda olağan bulmadıklarını söyledi.
Fiziksel şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının yüzde 84,3’ü görevleri sırasında sürekli endişe ve korku duyduklarını, savunma halinde olduklarını ve tetikte olma durumu yaşadıklarını ifade etti. Bu oran, sözsel saldırıya maruz kalanlarda yüzde 81,8 iken mobbing/psikolojik şiddete uğrayanlarda yüzde 85 ve cinsel taciz ile karşı karşıya kalanlarda yüzde 87,1 olarak kaydedildi.
Katılımcılar, bu duygu durumlarının iş verimliliklerini de olumsuz etkilediğinin altını çizerken ankete katılanların yüzde 87,5’i sağlık sektöründe yaşanan şiddet olaylarının engellenebileceği görüşünü taşıyor.
Sağlık sektöründe çalışırken şiddetin en az bir türüne maruz kalan katılımcıların yüzde 56,7’sinin, “Yaşadığım şiddet olayının ele alınışındaki tavırdan memnun değilim” görüşünde olduğu ortaya konurken araştırma kapsamına alınan şiddet türlerine en fazla uğrayan sağlık çalışanları, acil tıp teknisyenleri, tıbbi sekreterler, hasta bakım elemanları, tıbbi dokümantasyon görevlileri, güvenlik görevlileri, hemşireler ve ambulans şoförleri olarak sıralandı.
Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, yaptıkları araştırmanın sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dair durum tespiti yapmak, işyerlerinin kendi şiddet politikalarını oluşturmasına katkı sağlamak ve akademik çalışmalarla mevzuata ışık tutmak amacıyla yapıldığını söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu