Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Demokratlar’dan yeni hamle: Kongre baskını için 11 Eylül saldırılarındakine benzer bir komisyon kurulacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, 6 Ocak’taki Kongre saldırısının nedenlerini araştırmak amacıyla Kongre üyelerinin bağımsız bir komisyon kuracaklarını açıkladı. Pelosi, oluşturulacak komisyonun 11 Eylül saldırılarından sonra kurulan komisyon ile benzer yapıda olacağını belirterek, “Bu olayın nasıl gerçekleştiği konusunda doğru bilgiye ulaşmalıyız” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Demokrat vekillere bir mektup yazarak Kongre baskının detaylarını araştırmak üzere kuracakları komisyon hakkında bilgi verdi. Pelosi mektupta, kurulacak komisyonun, terör örgütü El Kaide’nin 11 Eylül 2001’de New York ve Pentagon’a düzenlediği saldırıların ardından kurulan komisyon ile benzerlik taşıyacağını belirtti. 

Pelosi, 6 Ocak Kongre baskınının ABD tarihinde son derece önemli bir olay olduğunu ve her anlamıyla araştırılması gerektiğini belirterek şöyle yazdı: “Güvenliğimizi korumak için atacağımız bir sonraki adım, 11 Eylül saldırılarının sonrasındaki gibi bağımsız bir komisyon kurmak olacak. Böylece 6 Ocak 2021’de ABD Kongre binasına yapılan iç terör saldırısıyla ilgili gerçekleri araştıracağız.”

Komisyonda polis teşkilatının ve diğer federal, eyalet ve yerel kolluk güçlerinin ayaklanmaya müdahale etme şeklinin de araştırılacağı belirtildi.  

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi

Sözkonusu komisyona ait detayların ilerleyen günlerde şekilleneceği ve komisyona ait bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağı da aktarıldı. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, cumartesi günü (13 Şubat) Senato’da yapılan yargılama süreci sonunda aklanmıştı. Ayaklanmaya teşvik etme suçundan yargılanan Trump’ın azli için ABD Senatosu’ndan yeterli oy çıkmamıştı. Ancak Demokratlar, bazı Cumhuriyetçiler’in de desteğini alarak, beş kişinin hayatını kaybettiği Kongre baskını ile ilgili bağımsız bir araştırma komisyonu kurulmasını gündeme getirdi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.