Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hollanda’da Lahey Bölge Mahkemesi’nden “sokağa çıkma yasakları kaldırılsın” kararı, Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Ngozi Okonjo Iweala’dan “aşı milliyetçiliği” eleştirisi

Hollanda’da bir mahkeme, hükümetin sokağa çıkma yasaklarını kaldırmasına yönelik karar aldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin aşısı için kullanım onayı verdi. Güney Kore, 26 Şubat’ta başlatmayı planladığı aşılama programı için Pfizer ve AstraZenaca’dan ek doz siparişi verdi. Japonya’da aşılama programı, şırınga yetersizliği nedeniyle yavaşlayabilir. Dünya Ticaret Örgütü’nün yeni başkanı Ngozi Okonjo Iweala, “aşı milliyetçiliğini” eleştirdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Hollanda’daki bir mahkemeden “sokağa çıkma yasakları kaldırılsın” kararı

Hollanda’nın Lahey şehrindeki Bölge Mahkemesi, hükümetin koronavirüs salgını karşısında uyguladığı sokağa çıkma yasaklarının meşru olmadığına, çeşitli hak ihlallerine sebep olduğuna ve bir an önce kaldırılması gerektiğine hükmetti.

Mahkeme tarafından bugün (16 Şubat) yapılan açıklamada, hükümetin koronavirüs önlemleri kapsamında başvurduğu “olağanüstü yetkilerin” yanlış bir biçimde uygulandığı ve bu nedenle sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılması gerektiği belirtildi. Kararda, ülke genelinde 23 Ocak günü ilan edilen ve belirli saatlerde uygulanan yasaklar kapsamında halkın serbest dolaşım ve mahremiyet haklarının ihlal edildiğinin altı çizildi.

Hollanda’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları halkın geniş tepkisine yol açmış ve birçok şehirde yer yer şiddete varan protesto eylemleri düzenlenmişti.

Hollanda Adalet Bakanlığı konu hakkında henüz bir resmi açıklama yapmazken Lahey Bölge Mahkemesi’ndeki davayı, kendilerine Virüs Gerçekleri (Virus Truht) adını veren ve koronavirüsün varlığını inkâr eden bir grubun açtığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden AsteraZenaca aşısına acil kullanım onayı 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pazartesi günü (15 Şubat), AstraZeneca-Oxford aşısının kullanımına onay verdiğini açıkladı. AstraZenaca aşısının DSÖ’den kullanım izni almasıyla birlikte depolanma ve fiyat faaliyetleri diğer aşılara göre daha düşük olan aşının, orta gelirli ülkelerdeki aşılama programlarında kullanılmasının önü açılmış oldu. AstraZenaca, aşısının iki dozunun dört ila 12 hafta süreyle verilmesi gerektiğini daha önce açıklamıştı.

Diğer versiyonlarına oranla daha bulaşıcı olduğu belirtilen bir virüs mutasyonunun ortaya çıktığı Güney Afrika’da, kısa süre önce yapılan bir klinik araştırma sonuçları AstraZenaca aşısı Güney Afrika varyantına karşı net bir koruma sağlayamadığı yönündeydi. DSÖ tarafından yapılan açıklamada aşının, yapılan diğer denemelerde hastalığa yakalanma ve ölüme karşı somut bir koruma sağladığının ortaya konulduğu belirtilerek, Güney Afrika’da tespit edilen varyantın neden olduğu ciddi hastalıkları ve ölümleri önleyebileceği vurgulandı.  

DSÖ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mariangela Simao, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar aşılara erişimi olmayan ülkeler, nihayet sağlık çalışanlarını ve risk altındaki nüfusu aşılamaya başlayacak ve Covax’ın ‘eşit aşı dağıtımı’ hedefine katkıda bulunacak” dedi. 

DSÖ uzmanları, AstraZeneca aşısının tüm yetişkinlerde ve yeni varyantların sözkonusu olduğu ülkelerde kullanılabileceğini belirtirken DSÖ Genel Müdürü Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, pazartesi günü (15 Şubat) yaptığı açıklamada, Oxford-AstraZeneca aşısının iki farklı versiyonuna onay verildiğini ve bu aşıların Covax aracılığıyla dünya çapında dağıtımının yapılacağını söyleyerek, “Herhangi bir yerde bu virüsle savaşmayı bırakırsak vaka sayıları hızla artacak” uyarısında bulundu.

Güney Kore, 23 milyon doz aşı daha sipariş etti 

Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun bugün (16 Şubat) yaptığı açıklamada, ülkenin önümüzdeki günlerde başlayacak aşılama programı için 23 milyon doz aşı daha sipariş edildiğini söyledi. Başbakan Chung Sye-kyun, ABD’li Novavax şirketi ile 20 milyon, Pfizer ile ise üç milyon ek doz için anlaşıldığını belirtti.  

Chung Sye-kyun, “Hükümet yeteri kadar aşı tedarikini erken sağlamak için çalışıyor ancak küresel ilaç üreticilerinin üretimlerin bazı sorunları var. Aşı konusunda uluslararası rekabet nedeniyle aşılama programının ilk yarısı için planımız biraz daha yavaş ilerleyecek” dedi. Chung Sye-kyun’un açıklamasından sonra Güney Kore’nin ilk aşama için hedeflediği 1,3 milyon kişinin aşılanması hedefi 760 bin kişiye düşürüldü. 

26 Şubat’ta başlanması planlanan aşılama için 23 milyon nüfuslu Güney Kore, nüfusun tamamına yeterli olacak aşı miktarına sahip değildi ancak son anlaşmayla nüfusun tamamına yetecek kadar aşının temin edileceği kesinleşti.

Güney Kore, sağlık çalışanlarını ve yüksek risk grubundaki 65 yaş üstü kişileri aşılayacak. Ancak Güney Kore hükümet yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, AstraZeneca aşısına yönelik yeterli veri olmaması sebebiyle 65 yaş ve üstü kişilerde kullanılamama ihtimali var. 

Salgının başladığı günden bu yana Güney Kore’nin toplam vaka sayısı 84 bin 325 kişi olurken 1534 ölüm bildirildi. 

Japonya’da aşılama programı, şırınga yetersizliği nedeniyle yavaşlayabilir 

Tokyo Olimpiyatları’nın önümüzdeki yaz yapılması için Japonya’nın sürü bağışıklığına ulaşması gerekiyor. Ancak 17 Şubat Çarşamba günü başlanması planlanan koronavirüs aşılama programı, şırınga yetersizliği nedeniyle sekteye uğrama tehlikesiyle karşı karşıya. Japonya hükümeti, büyük şırınga firmalarına ek taleplerde bulundu ancak firmalar hükümete, şırıngaları en erken beş ay içerisinde temin edebileceklerini söyledi.

Bununla birlikte Japonya’daki şırıngaların büyük çoğunluğunun, aşıların tutulduğu küçük şişelerin en dibinde kalan dozu çekemediği, bu yüzden de her bir şişedeki milyonlarca altıncı dozun çöpe atılacağı belirtiliyor. Bu nedenle koronavirüs aşıları için özel şırınga talebinde bulunan Japonya hükümeti, şırıngaların temin edilememesi halinde aşıların çöpe atılabileceğini bildirdi.

Ayda 500 bin adet üretim kapasitesine sahip Tayland merkezli şırınga fabrikası Nipro Corp, aylık kapasitesini birkaç milyona çıkarmayı planladığını ancak bu hedefe ulaşmanın beş ayı bulacağını açıkladı. Japon Terumo Corp ise aşılar için özel şırınga üretimine başlandığını ancak teslimatın ne zaman yapılacağını dair bir şey söylemenin henüz mümkün olmadığını belirtti.  

Japonya hükümetinin genel sekreteri Katsunobu Kato bugün (16 Şubat) yaptığı açıklamada, “Hâlâ bu ‘özel’ şırıngaları tedarik etmeye çalışıyoruz” dedi.  

126 milyon nüfusa sahip Japonya, geçen ay Pfizer&BioNTech ile 144 milyon doz aşı için sözleşme imzalamıştı.

Japonya’da bugüne kadar 7 bin 42 ölümle birlikte toplam 418 bin vaka görüldü.

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Ngozi Okonjo Iweala: “Mevcut aşı milliyetçiliği nedeniyle mücadelemiz başarılı olamayacak” 

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) yeni Başkanı Ngozi Okonjo Iweala, pazartesi günü (15 Şubat), koronavirüs salgınının sona ermesi için ‘aşı milliyetçiliğinin’ son bulması gerektiğini belirterek zengin veya yoksul tüm ülkeler için salgının ekonomik anlamda büyümeyi aşındırabileceği uyarısında bulundu.

Ngozi Okonjo-Iweala, Reuters’a verdiği demeçte, en büyük önceliğinin DTÖ’nün salgınla mücadelede daha fazla şey yapması olacağını söyleyerek üye devletlerin ihtiyaç duyulan ilaç ve malzeme ticaretini yavaşlatan ihracat kısıtlamalarını kaldırma çabalarını hızlandırmaları gerektiğini belirtti.

Okonjo-Iweala sözlerine şöyle devam etti: “DTÖ salgının durdurulmasına çok daha fazla katkıda bulunabilir. Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil. Şu anda yapılan aşı milliyetçiliği karşılığını alamayacak çünkü yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Tüm ülkeler aşılanmazsa bu sadece bir ara olur. Bu teknolojiye sahip olup, başka milletlerden insanların ölmesine izin vermek mantıksız.” 

DTÖ Başkanı Okonjo-Iweala, fakir ülkelerin aşılanmaması durumda yaşanacak küresel ekonomik sorunlara da değinerek, “Hem insan sağlığı hem de ekonomik temelde şu anda milliyetçi olmak uluslararası toplum için çok maliyetli. Benim için en büyük öncelik DTÖ’nün aşıları, terapötikleri ve teşhisleri tüm ülkeler için adil ve uygun bir şekilde erişilebilir hale getirebilmesidir. Özellikle fakir ülkelere…” diye konuştu.  

Yeni ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin DTÖ Temyiz Kurulu’nda reform yapılması gerekliliğiyle ilgili görüşlerini değerlendiren Okonjo-Iweala, “Bu, DTÖ’nün tacındaki mücevher ve onu gerçekten restore etmemiz gerekiyor” dedi. 

Okonjo-Iweala, üye devletler arasında açıkça farklılıklar olduğunu ancak özellikle Biden yönetiminin yaklaşımındaki değişiklik göz önüne alındığında ilerleme katetmenin mümkün göründüğünü söyledi.

Eski Nijerya Maliye Bakanı ve Dünya Bankası yöneticisi olan Ngozi Okonjo Iweala, pazartesi günü atandığı DTÖ başkanlığı görevine 1 Mart’ta başlayacak.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.