Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ordunun darbeyle iktidara geldiği Myanmar’da sivil direniş büyüyor: “Rejimi devirebiliriz”

Myanmar’da ordunun darbeyle iktidara gelmesinden iki hafta sonra, ülke çapında artan iş bırakma eylemleri cuntacı generallerin öfkeli halkın üzerinde otorite kurma girişimlerini baltalıyor. Sağlık çalışanlarıyla başlayan ordu karşıtı sivil direniş, farklı meslek gruplarına yayılıyor.

Demiryolu işçilerinin ordu protestosu / Fotoğraf: New York Times

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da, ordunun 31 Ocak’ta yönetime el koyarak 8 Kasım’daki genel seçimleri kazanan Aung San Suu Çii ve Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetinin yetkililerini tutuklamasının ardından sağlık çalışanlarının başlattığı sivil itaatsizlik eylemlerine başka meslek grupları da dahil olmaya başladı.

Darbeci generaller, aralarında doktorların, öğretmenlerin ve işçilerin olduğu halka “duygularını bir kenara bırakıp” işlerini yapmaya devam etmeleri çağrısında bulunurken giderek yayılan sivil itaatsizlik eylemlerinin ve grevlerin, özellikle bakanlıklarda, vergi dairelerinde ve çeşitli kamu kuruluşlarında çalışanlar tarafından devam ettirilmesi dikkate değer bir durum olarak nitelendiriliyor.

Protestoları ilk başlatanlardan biri olan Mandalay devlet hastanesi doktorlarından Dr. Kyaw Zin, hiçbir şekilde diktatörlük altında çalışamayacaklarını belirterek “Rejimi devirebileceğimizden eminim” diyor. 

Ordu, halkın bir araya gelmesini engellemek için sıkı önlemler alıyor / Fotoğraf: New York Times

Myanmar’daki sivil itaatsizlik ülke çapında geniş destek görüyor. İş bırakma eylemleri kadar tencere tavalarla da protestolar yapılması, ordunun 1988 ve 2007 yıllarında demokrasi yanlısı protestocuları vurarak öldürdüğü acımasız darbe geçmişi göz önüne alındığında, daha etkileyici hale geliyor.

Kamu hizmetinde çalışan bir uzman, ülkede yaklaşık bir milyon kamu görevlisi olduğunu ve bu memurların dörtte üçünün şubatın ikinci haftası itibariyle işlerini bıraktığını belirtti.

Ülkede doktorların başlattığı grevler kamu çalışanları ve işçiler tarafından devam ettirilirken pazartesi öğleden sonra Mandalay’da yüzlerce protestocu, devlet tarafından yönetilen Myanmar Ekonomi Bankası’nın merkez ofisinin önünde toplandı ve banka çalışanlarını greve katılmaya çağırdı. Protestoyu durduran asker ve polisler, bazı göstericileri de darp etti. 

Ordunun halka gözdağı vermek için sokağa indirdiği tank ve zırhlı araçlar. / Fotoğraf: New York Times

Ordu ise eylemler karşısında caydırıcı önlemler almaya çalışıyor. Pazartesi günü ülkenin en büyük kenti Yangoon’da orduya ait tank ve zırhlı araçların sokağa inmesinin ardından salı günü (16 Şubat) de ülke genelindeki internet hizmeti durma noktasına getirildi. 

Ülkede darbenin ardından haklarını aramak isteyen protestocu vatandaşların çok büyük bir kısmı Facebook sayfaları üzerinden organize oluyor. 

Myanmar’da halk, askerleri ekonomi üzerinden yıpratmak için ordu bağlantılı ürün ve markaları da boykot ediyor. Vatandaşlar ayrıca vergi ve faturaları ödememe çağrısı yapıyor. 

Kaynak: New York Times

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.