Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da darbe: Sağlık çalışanlarından 30 şehirde iş bırakma eylemi, halktan tencere tavalı protesto

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da, ordunun pazar gecesi (31 Ocak) yönetime el koyarak 8 Kasım’daki seçimleri kazanan Aung San Suu Çii ve Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetinin yetkililerini tutuklamasının ardından ülkenin 30 şehrindeki sağlık çalışanları bugün (3 Şubat) iş bırakma eylemi yapıyor. Halkın akşam saatlerinde tencere tavalı eylemlerle darbeyi protesto ettiği ülkede sağlık çalışanları ve doktorlar, ordu komutanlarını, koronavirüs salgını döneminde kendi çıkarlarını halkın çıkarlarının önüne koymakla suçluyor.

Myanmar’da sağlık çalışanları, pazar gecesi (31 Ocak) ordunun ülkede seçilmiş lider Aung San Suu Çii ve Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetini devirerek yönetime el koymasına tepki olarak bugün (3 Şubat Çarşamba) iş bırakma kararı aldı.

Ordunun, koronavirüs salgınının yarattığı “kırılgan koşullarda” yalnızca kendi çıkarlarını düşünerek darbe düzenlediğini belirten sağlık çalışanları, meslektaşlarına kırmızı kurdele takarak darbeyi protesto etmeleri çağrısında bulundu.

The Guardian’da yer alan habere göre doktorlar, hastaları devlet hastaneleri yerine kendi evlerinde veya özel kliniklerde görmeye başlarken sosyal medya platformu Facebook üzerinden organize olan sağlık çalışanları, “Hastalarımıza saygı duymadığını açıkça gösteren yasadışı askeri rejimden gelecek herhangi bir emre uymayı reddediyoruz” mesajını paylaştı.  

Öğrenci birlikleri ve sivil toplum kuruluşları, kamu çalışanlarını iş bırakma eylemini genişletmeye çağırırken halk da orduya karşı tepkisini tencere tava eylemleriyle gösteriyor. Ülkedeki binlerce sosyal medya kullanıcısı, platformlardaki profil resimlerini kırmızı kurdeleye çevirerek darbeyle görevden alınan Aung San Suu Çii’ye destek veriyor.

Darbeden günler önce ülkeye 350 milyon dolar acil durum yardımı gönderen IMF, geri ödeme alamadı

Ülkede ordunun yönetime el koymasından günler önce Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Myanmar hükümetine, ülkenin koronavirüs salgını ile mücadelesine yardımcı olmak için 350 milyon dolar nakit para gönderdiği ortaya çıktı. IMF tarafından yollanan bu paraya darbeden sonra ne olduğu ise ülkede büyük bir tartışma konusu.

Bir IMF sözcüsü salı günü (2 Şubat) Reuters’a yaptığı açıklamada ödemenin geçen hafta tamamlandığını doğrulayarak, “Myanmar’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Olayların, ülke ekonomisinde ve Myanmar halkı üzerinde oluşturabileceği etkilerden derin endişe duyuyoruz” dedi.

Göreve geldikten sonraki ilk uluslararası krizini yaşayan ABD Başkanı Joe Biden, Myanmar’da ordunun yönetime el koymasını demokratik geçişe ve hukukun üstünlüğüne yapılan bir saldırı olarak nitelendirerek, gelişmeleri takip ettiklerini söyledi. Biden, darbeci generallere karşı yeni yaptırımlarda bulunabileceklerini belirtirken ABD Dışişleri Bakanlığı da Myanmar’a yapılan dış yardımı gözden geçireceğini açkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde dün (2 Şubat) Myanmar’da yaşananlar ile ilgili düzenlenen oturumda, darbeyi kınayan ve askere geri çekilme çağrısında bulunan bir açıklama yayınlanması kararlaştırılırken Çin, Rusya, Hindistan ve Vietnam açıklamanın altına imza atmayı reddetti.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.