Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Ulusal Meclisi, “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele yasasını” onayladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle hazırlanan “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele” yasa tasarısı, Fransa Meclisi’nin alt kanadı Ulusal Meclis’te onaylandı. Senato tasarıyı 30 Mart’tan itibaren görüşmeye başlayacak. Tasarı ile Fransız hükümetinin, tehdit olarak değerlendirildiği kurumlar ve ibadethaneleri kapatma konusundaki yetkileri büyük oranda artacak. 

Fransa’da geniş yankı uyandıran ve toplumun genelinde “bölücülük yasası” olarak adlandırılan “Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendiren Yasa Tasarısı” parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis’te oy çoğunluğu ile kabul edildi. Meclis genel kurulunda iki hafta ve 80 saat süren oturumlar sonunda yapılan oylamada tasarı, 151 hayır oyuna karşı 347 evet oyuyla onaylandı. 65 milletvekili oylamada çekimser oy kullandı.

Tasarıya Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), Demokrasi Hareketi (MODEM), Bağımsızlar ve Demokratlar Partisi (UDI) destek verirken, Cumhuriyetçiler (LR) ve Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) karşı çıktı. LR, “İslamizmi düşman olarak tanımlamadığı ve yeterince ileri gitmediği” gerekçesi ile yasa tasarısına karşı çıkarken, LFI ise “Müslümanları hedef aldığı” için yasaya karşı tavır koydu. Sosyalist Parti (PS), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve aşırı sağcı Marine Le Pen’in Milli Bütünleşme (RN) partisi de oylamada çekimser kaldı. 

Senato’nun Cumhuriyet Prensiplerine Saygıyı Güçlendiren Yasa Tasarısı’nı 30 Mart tarihinden itibaren görüşmeye başlaması bekleniyor. Tasarı, Senato’da oylaması yapıldıktan sonra tekrar Ulusal Meclis’e gelecek. 

Yasalaşması için metnin Senato’da da kabul edilmesi gerekiyor. Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran sağ partiler ise yasayı daha da serleştirmek istediklerini kamuoyu ile paylaştılar.

Cumhurbaşkanı Macron’un talebi ile hazırlanan yasa tasarısı Fransız ceza, dernekler, medeni, eğitim, vergi, spor ve basın kanunlarında değişiklikler yapmayı ve radikal İslamcılık ile mücadele edilmesini öngörüyor. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Yasa tasarısında ön plana çıkan unsurlar neler?

Ulusal Meclis’ten geçen yasa tasarısında, kamu hizmetinde tarafsızlık ve cumhuriyetin ilkelerine uygunluk, çok eşlilik ve zorla evlilik, evden eğitimin sınırlandırılması, zorunlu eğitim yaşı ile ilgili düzenleme, gettolaşmanın önlenmesi, internet ortamındaki yasadışı içerikler ve nefret söylemleri, dini derneklerin faaliyetleri ve denetlenebilirliği ile ilgili düzenlemeler buluyor. 

Yasa tasarısında öne çıkan unsurlar şu şekilde:

  • Herhangi bir kişiye karşı şiddete teşvik eden veya cinsiyeti nedeniyle ayrımcılık yapan dini dernekler kapatılabilecek.
  • İnancı nedeniyle kamu görevlilerine tehdit, şiddet ve hakaret edenler beş yıl hapis ve 75 bin euro para ile cezalandırılacak.
  • Sosyal medyada bir kişinin hayatını riske atacak şekilde kişisel bilgi paylaşımı yapanlar üç yıl hapis ve 45 bin euro ile cezalandırılacak. Hayatı tehlikeye atılan kişinin memur veya 18 yaşından küçük bir vatandaş olması halinde söz konusu hapis cezası beş yıla kadar çıkabilecek.
  • Dini dernekler, bir ibadeti yerine getirme şartı ve tüzüklerinde belirtilen faaliyet bölgesinde ikamet eden kişiler tarafından kurulabilecek.
  • İbadet için kullanılan tesislerde seçim propagandası yapmak yasaklanacak. Bu tesislerde Fransız veya diğer ülkelerin seçimleri için oy kullanılamayacak.
  • Dini derneklere, yurt dışında yapılan 10 bin euro üzerindeki bağışların kaynağını açıklama zorunluluğu getirilecek. Derneklerin kaynaklarını açıklamaması halinde derneklere 3 bin 750 euro cezası uygulanacak.
  • Dini derneklerde vaaz ve hutbe verirken, halkı ayaklanmaya teşvik edecek ve halkı birbirine kışkırtacak suçların işlenmesi halinde ise din görevlisine üç aydan iki yıla varan hapis cezası verilecek.
  • Fransa’daki bir kamu kuruluşundan hibe almak isteyen dernekler Cumhuriyetin ilke ve değerlerine, insan haklarına, kadın – erkek eşitliğine, kardeşlik ilkesine ve nefret söylemine karşı olduklarına dair bir sözleşme imzalayacak.
  • 3-16 yaş arası çocuklara örgün eğitim zorunlu olacak fakat sağlık veya istisnai durumlar söz konusu olduğunda devletin izni ile eğitim evden gerçekleştirilebilecek.
  • Kadın ve erkekler eşit miras hakkından yararlanacak ve Fransa’daki çok eşli yabancı uyrukluların da oturum iznini yasaklanacak.
  • Bekaret belgesi düzenleyen ve düzenleyecek olan doktorlar, bir yıl hapis ve 15 bin euro para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.