Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son iki ayda iki Kuzey Kore vatandaşı, dünyanın en tehlikeli sınır bölgelerinden Kore Tarafsız Bölgesi’ni aşarak Güney Kore’ye geçti

Güney Kore askeri yetkilileri, dalış kıyafetleri giyen bir Kuzey Kore vatandaşının salı gecesi (16 Şubat) dünyanın en tehlikeli sınır bölgelerinden Kore Tarafsız Bölgesi’ni aşarak Güney Kore’ye geçtiğini duyurdu. Yetkililer, Kuzey Kore vatandaşının sığınma amacıyla ülkeye geçmiş olabileceğini belirtti. Geçen kasım ayında da Kuzey Kore vatandaşı eski bir jimnastikçi, Kore Tarafsız Bölgesi’nden sürünerek Güney Kore’ye geçmişti.

Kore Yarımadası’nı ikiye bölen Kore Tarafsız Bölgesi, 250 kilometre uzunluğunda ve 4 kilometre genişliğinde. (Fotoğraf: New York Times)

Güney Kore askeri yetkilileri, bugün (17 Şubat Çarşamba) yaptıkları açıklamada, salı günü bir Kuzey Kore vatandaşının Kore Yarımadası’nı ikiye bölen 250 kilometre uzunluğunda ve 4 kilometre genişliğindeki Kore Tarafsız Bölgesi’nin güney kıyısından yüzerek Güney Kore’ye geçtiğini açıkladı.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre yetkililer, dalış kıyafetleriyle ülkeye geçiş yapan Kuzey Kore vatandaşının gözetleme sistemleri tarafından fark edildiğini ancak askerlerin bu kişiye herhangi bir müdahalede bulunmadığını aktardı.

Kimlik bilgileri açıklanmayan Kuzey Kore vatandaşının erkek olduğu bilgisini paylaşan yetkililer, sınırdan geçme nedeninin henüz bilinmediğini ancak sığınmak için ülkeye gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu belirtti.

Kore Tarafsız Bölgesi, dünyanın en korunaklı sınır bölgelerinden biri olarak gösteriliyor. (Fotoğraf: New York Times)

Geçen kasım ayında da eski jimnastikçi olduğu belirtilen bir Kuzey Kore vatandaşı, Kore Tarafsız Bölgesi’nden sürünerek Güney Kore’ye geçmişti. Sınır bölgesinde alınan yoğun önlemler sebebiyle Kore Tarafsız Bölgesi’nden Güney Kore’ye oldukça az sayıda geçiş yapıldığını belirten yetkililer, Kuzey Kore vatandaşının sürünerek geçtiği bölgedeki sensörlerin vidalarının gevmiş olduğunu ve Kuzey Koreli’nin bu nedenle yetkililere yakalanmadan sınırdan rahatça geçmiş olabileceğini açıklamıştı.

Kore Savaşı’nın ardından 1953 yılında Kuzey Kore, Çin ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında yapılan bir anlaşma ile kurulan Kore Tarafsız Bölgesi, dünyanın en korunaklı sınır bölgelerinden biri olarak gösteriliyor. Bölgenin her iki tarafında da toplam iki milyon asker, dikenli tel çitler, mayın bölgeleri ve sensörler bulunuyor.

Derleyen: Enes Kerim Şafak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.