Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi’nden haber takibindeki gazeteciye ters kelepçe takılmasına hak ihlali ve tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), gazeteci Beyza Kural’ın 2015 yılında haber takibi sırasında ters kelepçe takılıp gözaltına alınma girişimine dair kişisel başvurusunu karara bağladı. Resmi Gazete’de bugün (18 Şubat 2021) yayımlanan kararda AYM, Kural’ın insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının, ifade özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, Beyza Kural’ın 6 Kasım 2015’te Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümü protestolarında öğrencilere yönelik polis müdahalesini takip ederken karşılaştığı ihlallere dair başvurusunu beş yılın sonunda karara bağladı.

Haber takibi sırasında sivil giyimli polislerce engellenip, ters kelepçe takılarak gözaltına alınmaya çalışılan Kural, şikayetinin ardından üç polise yönelik yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmesi üzerine AYM’ye başvurmuştu.

AYM, oybirliği ile kararın yeniden yargılama yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme ayrıca, ihlal tespitiyle giderilemeyecek manevi zararlar için de Kural’a 15 bin lira maddi tazminat ödenmesine karar verdi.

Polisin “Hiçbir şey eskisi gibi değil artık” sözü kararda

AYM kararında, ihlal konusu olaya dair Kural’ın kaydettiği görüntülere ilişkin incelemelere de yer verdi. AYM, soruşturma dosyasında ve verilen takipsizlik kararında gazeteciye yönelik fiziksel müdahalenin gerekli olduğuna dair tespit ya da açıklama olmadığına dikkat çekti.

AYM, tek başına kelepçe takılmasının her olayda kötü muamele olarak nitelendirilemeyeceğini ancak şüpheli polislerden birinin gazeteciye yönelik “Sana bir şey söyleyeyim bak, hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” sözleriyle birlikte değerlendirildiğinde “kelepçelemenin, başvurucunun küçük düşürülmesi ve başvurucuya bir nevi ders verilmesi amacıyla kasıtlı olarak vücut bütünlüğüne zarar verecek şekilde gerçekleştirildiği izlenimi oluşturduğunu” belirtti.

Ne olmuştu?

Beyza Kural, Bianet muhabiri olduğu 6 Kasım 2015’te üniversite öğrencilerinin YÖK protestosunu haberleştirmek üzere İstanbul Üniversitesi önündeydi. Öğrencilere yönelik polis şiddetini kayda alırken sivil giyimli polislerce alandan zorla uzaklaştırıldı, basın kartını gösteren Kural, bir sivil polisin “Sana bir şey söyleyeyim bak, hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” demesi üzerine kamerasını kaldırdığında ters kelepçe takılarak gözaltı aracına götürüldü.

Kural, gözaltı aracı önünde alandaki meslektaşlarının gazeteci olduğunu belirtmesi sonucu serbest bırakıldı. Şüpheli polisler hakkında avukatı Meriç Eyüboğlu aracılığıyla yaptığı şikayet başvurusu sonucu polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Kural bu karar üzerine, 2016 yılında avukatı aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.