Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de yapılacak bir aşı çalışmasında 18-30 yaş aralığındaki kişilere virüs bulaştırılacak, Hindistan’dan mutasyon görülen ülkelerden gelenlere “test yaptırma” zorunluluğu

Kübalı bilim insanları tarafından geliştirilen Sovereign 2 aşısı, klinik denemelerde son aşamaya geçti. Eğer aşı denemelerde başarılı olursa halkın yanı sıra ülkeye gelen turistlere de uygulanacak. ABD Başkanı Joe Biden, “görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon ABD’liyi aşılama” hedefine çok yakın. Japonya, 40 bin sağlık çalışanı ile aşılama programını başlattı. Hindistan, yeni mutasyon vakalarının görüldüğü İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlere koronavirüs testini zorunlu hale getiriyor. İngiltere, 18-30 yaş aralığındaki kişilere koronavirüs enfekte edilerek yapılacak olan bir çalışmaya onay verdi. Meksika’dan Birleşmiş Milletler’e çağrı: “Aşı dağıtımlarında fakir ülkelere öncelik verilmeli.” Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Küba, Sovereign 2 aşısında başarıya çok yakın

Küba hükümeti, ülkede geliştirilen dört aşıdan biri olan Sovereign 2 adlı aşının klinik denemelerde başarıya çok yakın olduğunu ve son aşamada da başarılı olursa aşının seri üretimin başlayacağını açıkladı.

Sovereign 2 aşısının son aşama klinik deneylerinin önümüzdeki ay başlayacağı belirtilirken aşı, son denemelerde de başarılı olursa Küba nüfusunun tamamına uygulanabilecek ve yıl sonuna kadar ihraç edilmeye başlanabilecek.  

Sovereign 2 aşısını geliştiren ekibin başındaki bilim insanlarından Vicente Vérez, Küba vatandaşlarının yanı sıra, ülkeye gelen tüm turistlerin de aşıdan faydalanabileceğini söyledi.

Kübalı bilim insanları, hükümetin salgın boyunca ülke dışına doktor ve ilaç gönderdiğini ve uluslararası ilişkileri güçlendirmek için fakir ülkelere de Sovereign 2 aşısından gönderileceğini belirtti.  

Bazı uzmanlar, Küba’nın aşılama programını, salgın süresince 1990’lardan bu yana görülen en kötü ekonomik krizle yüzleşen ülkeye turist çekmek için alınan bir risk olarak değerlendirirken Kübalı bilim insanları, aşılama programının esas amacının fakir ülkelerin aşıya erişimini kolaylaştırmak olduğunu söyledi.  

Küba, ülkenin eski devlet başkanı ve komünist devrimin lideri Fidel Castro’nun inisiyatifiyle, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından uygulanan ve 1980’li yıllarda ülkenin yurtdışında üretilen ilaçlara erişimini zorlaştıran ambargolara karşı biyoteknoloji ve sağlık alanlarına yatırım yapmaya başlamış ve yıllar içinde bu alanlarda büyük bir gelişme katetmişti.

İngiltere’de yapılacak bir aşı çalışmasında 18-30 yaş aralığındaki kişilere virüs bulaştırılacak

İngiltere hükümeti, çarşamba günü (17 Şubat) yaptığı bir açıklamayla 18-30 yaş aralığındaki gönüllü bir grubu koronavirüsle enfekte ederek aşılar için en düşük doz aralığını bulmayı hedefleyen bilimsel çalışmanın onaylandığını duyurdu.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), İngiltere Aşı Görev Gücü (Vaccines Taskforce) ve Londra’daki Imperial College tarafından ortaklaşa yürütülecek projede bilim insanları, farklı aşıların etkililiğini ölçmek için şimdiye kadar aşılanmamış kişileri koronavirüsle enfekte edecek. Yapılacak çalışmaya 90 gönüllünün katılacağı ancak uzmanların doğru dozu ayarlamaları halinde kişi sayısının daha az olabileceği belirtildi.

Bilim insanları yapacakları bu çalışmayla, virüsle enfekte olan kişilerin bağışıklık sisteminin virüse nasıl tepki verdiğiyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmayı umduklarını söyledi.  

Çalışmaya katılan profesörlerden biri olan Imperial College’dan viroloji uzmanı Peter Openshaw, “Virüsün immünolojisi hakkında çok şey öğreneceğiz. Çalışma sadece enfeksiyonun neden olduğu hastalıkların anlaşılmasını değil, aynı zamanda yeni tedavilerin ve aşıların keşfini de hızlandırabilir” dedi. 

Katılımcılar virüsle enfekte olduktan sonra Londra Hastanesi’nde iki hafta boyunca izole edilecek. Araştırmacılar, gönüllülerin işlerinden veya ailelerinden uzakta geçirdikleri zamanın telafi edileceğini ve her katılımcıya 6 bin 200 dolar ödeneceğini aktardı. 

Geçmişte bilim insanlarının aşıları test etmek için gönüllü kişilere ‘tifo’ ve ‘kolera’ gibi hastalıklara enfekte ettikleri biliniyor. Ancak bu hastalıkların tedavisinin olması ancak koronavirüsün henüz bir tedavisinin olmaması bilim insanları tarafından tartışılıyor. Çalışmaya katılacak bilim insanları ise katılımcıların virüsten ciddi şekilde etkilenmemesi için yaş aralığının 18-30 yaş grubu ile sınırlandırıldığını aktarıyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon aşı hedefine çok yakın 

ABD Başkanı Joe Biden, göreve gelişinin ilk 100 gününde 100 milyon aşı hedefine ulaşmaya çok yakın. ABD’de aşılama sayılarının gün geçtikçe artmasıyla birlikte Biden hedefine bir aydan daha kısa bir sürede ulaşabilecek gibi görünüyor. 

Biden’ın görevdeki ilk dört haftasında ülkede yaklaşık 36,6 milyon kişi aşılanmış ve toplam aşılanan kişi sayısı 56,3 milyona yaklaşmıştı. Geçen hafta, ülkede günde ortalama 1 milyon kişinin aşılandığı belirtildi. Aşılama hızı artmaya devam eder ve aşılanan kişi sayısı günde 2 milyona ulaşırsa Biden, görevdeki 60. gününde 100 milyon aşı hedefine ulaşacak. 

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nde çalışan kıdemli doktor Eric Toner, “Biden ilk 100 günde 100 milyon aşılamayı duyurduğunda iddialı bir hedef gibi görünüyordu. Ancak şimdi aşılanan kişi sayısına bakıldığında düşük bir hedef olduğu söylenebilir. 100 milyon kişiyi aşılama hedefine ulaşmamamız için çok ciddi bir felaket yaşanması gerekiyor” dedi.  

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) alınan verilere göre, bugüne kadar aşının iki dozunu da alan ABD’lilerin sayısı 16 milyona yaklaştı.  

Eyaletlerin aşılama programlarını ve federal hükümetin aşı tedarikini kademeli olarak genişletmesi ile ABD’nin birkaç ay içinde günde 3 milyon doz aşı uygulayabileceğini belirten Dr. Toner, “Bu bizi gitmek istediğimiz yere götürebilir. Yaz mevsiminde hayatın yeniden normal dönmesini istiyoruz” diye konuştu.  

Japonya, 40 bin sağlık çalışanı ile aşılama programına başladı 

Japonya, aşılama programına çarşamba günü (17 Şubat) başladı. İlk etapta 40 bin sağlık çalışanına uygulanacak olan aşıların yaz sonuna kadar ülkedeki tüm vatandaşlara uygulanması bekleniyor. Yapılan ilk açıklamalarda ülke genelinde 3,7 milyon sağlık çalışanının mart ayına kadar aşılanması hedeflenirken 65 yaş ve üstü kişilerin aşılanmasına nisan ayında başlayacak. 

2020 yılında yapılması planlanan Tokyo Olimpiyatları, koronavirüs salgını nedeniyle bu yaza ertelenmişti. Ancak Japon yetkililer, Tokyo Olimpiyatları’nın planlandığı gibi temmuz ve ağustos aylarında yapılabilmesi için aşılama programına daha erken başlanmış olması gerektiğini belirtiyor.

Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, “Japon halkına aşının etkinliğini ve güvenliğini kanıtlamak için mümkün olan her şeyi yaptığımızı gösterdik. Bu durum aşılamanın başlamasını geciktirdi ancak daha verimli sonuçlar olacağını düşünüyoruz” dedi.

Meksika’dan BM’ye çağrı: “Aşı dağıtımlarında fakir ülkelere öncelik verilmeli” 

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada aşı teslimatlarında fakir ve az kaynağa sahip ülkelere öncelik verilmesini istedi.  

Ebrard çarşamba günü (17 Şubat) yaptığı konuşmada, ilk dozların dörtte üçünün yalnızca 10 ülkede uygulandığını, 100’den fazla ülkede ise aşılama programlarının henüz başlamadığını belirterek “Daha zengin ülkelerde aşıların biriktirilmesinden kaçınmaya, Covax teslimatlarının ilk aşamalarını hızlandırmaya ve daha fakir ülkelere öncelik vermemiz gerekiyor” dedi.

Ebrard ayrıca, Covax girişimi altında hiçbir aşı dağıtımının yapılmadığını belirterek, “Tüm insanlığın güvenliği buna bağlı olduğu için işlenen adaletsizliği tersine çevirmek ve harekete geçmek gereklidir” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF ve Gavi tarafından ortaklaşa yürütülen Covax programı, aşılara eşit erişim sağlamayı amaçlıyor. Şu ana kadar programa 190 ülke katıldı. 

Hindistan: İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelen kişilere test yaptırma zorunluluğu getiriliyor 

ABD’den sonra dünyada en fazla vaka sayısına sahip ülke olan Hindistan’da geçen ay dört kişide Güney Afrika varyantı ve bu ay bir kişide Brezilya varyantı tespit edildi. Bunların yanında İngiltere varyantıyla enfekte olmuş 187 vaka bildiren ülke, yeni çıkan varyantların yayılmasını önlemek amacıyla İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelen kişilere koronavirüs testi ibraz etmeyi zorunlu hale getirecek.

Hindistan Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı tarafından konu hakkında yapılan açıklamada, “İngiltere, Avrupa veya Ortadoğu çıkışlı uçuşlardan gelen-geçiş yapan tüm yolcular zorunlu olarak moleküler testlere tabi tutulacaktır” denildi.

Ülkede bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı 11 milyonu geçerken hayatını kaybedenlerin sayısı da 156 binin üzerine çıktı. Hindistan’ın Kerala ve Maharashtra eyaletlerinde ise vakalar son dönemde artış gösterdi. Bu ay yayınlanan bir araştırmaya göre, 1,35 milyarlık nüfusa sahip ülkede yaklaşık 300 milyon kişi enfekte olmuş olabilir. 

Hindistan, 16 Ocak’ta başlattığı aşılama programı kapsamında şu ana kadar 9,2 milyon kişiyi aşıladı. 

Uzmanlar, Pfizer aşısının ikinci dozunun uygulanmasının geciktirilmemesini öneriyor 

Kanadalı araştırmacılar Danuta Skowronski ve Gaston De Serres, çarşamba günü (17 Şubat) yaptıkları açıklamada, ülkelerin Pfizer/BioNTech aşısının ikinci dozlarını uygulamasını geciktirmesi konusunda uyarıda bulundu. 

Skowronski ve De Serres, Pfizer’ın ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) sunulan belgelerden elde ettikleri bulgular sonucunda ikinci dozun geciktirilmesinin “kısa vadede çok az fayda sağlayacağını” öne sürdü. 

Skowronski ve Serres, “Mevcut aşı sıkıntısı göz önüne alındığında, ikinci dozun ertelenmesi bir ulusal güvenlik meselesi ve göz ardı edildiği takdirde ABD’de hastaneye yatış ve ölüm oranları artacak” diye konuştu.  

Pfizer ise karar merciinin sağlık otoriteleri olduğunu belirterek, “Pfizer olarak, aşıların mümkün olan maksimum korumayı sağladığından emin olmak için sağlık yetkililerinin uygulanan alternatif aşılama programları üzerinde gözetim yapmasının kritik olduğuna inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

Avrupa İlaç ajansı (EMA) aşının birinci doz ile ikinci doz arasında maksimum 42 günlük bir aralık olması gerektiğini belirtirken FDA, aşının iki dozu arasında 21 günlük bir boşluk olması gerektiğinin saptandığını açıklamıştı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.