Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Arnavutköy’de çiftçilerin tahliyesi isteniyor – Ziraat Mühendisleri Odası: “Arnavutköy’de tarım alanları ranta teslim edilecek”

İstanbul Arnavutköy’de İlçe Hıfzısıhha Meclisi’nin kararıyla, “hayvanların başıboş veya kontrollü olarak ilçe sınırları içinde dolaştırıldıkları” gerekçesiyle hayvancılık ve çiftçilikle geçimini sağlayan aileler, bölgeden tahliye edilmek isteniyor. Ziraat Mühendisleri Odası ise bu kararın sonucunda Arnavutköy’deki tarım alanlarının ranta açılacağı görüşünde.

Arnavutköy İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin geçen yıl ekim ayında çıkardığı 58 numaralı kararda, bölgede hayvancılık ve çiftçilik yapanların en geç Nisan 2021’e kadar tahliye işlemlerini başlatmaları istendi. Karara gerekçe olarak ise hayvan ahırları ve hayvanların başıboş veya kontrollü olarak ilçe sınırları içinde dolaştırılmaları gösterildi. 

İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. ZMO, kararın bilimsellikten uzak olduğunu savunurken ilçedeki tarım alanlarının ranta teslim edileceğini öne sürdü.  

ZMO’nun açıklamasında, Arnavutköy’de 500 çiftçi ailenin bulunduğuna vurgu yapıldı: “Bern Sözleşmesi’ne göre bulunduğu yerde koruma altına alınması taahhüt edilen nadir ve endemik bir bitki olan centaurea hermannii (Çatalca peygamber çiçeği) adlı bitkinin korunması için Arnavutköy-Şamlar karayolunun inşası esnasında güzergâh değişikliği yapılmıştır. Kanal İstanbul Projesi bu kumul ekosistemini tahrip etme tehlikesi barındırmaktadır.”

Ailelerin tek geçim kaynağının hayvancılık ve çiftçilik olduğu özellikle vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Çiftçilere ait 9 bin büyükbaş, 13 bin küçükbaş, bin manda bulunmakta olup, mevcut 4 bin dekar kaba yem ihtiyacını karşılamakta kullanılan mera alanına sahiptir. Arnavutköy’ün bugüne kalan meraları, mevcut hayvan varlığını besleyemeyecek oranda azalmıştır. 3. Köprü Yolu Kuzey Marmara Otoyolu için Arnavutköy’de Deliklikaya, Hadımköy, Ömerli, Sazlıbosna ve Yeşilbayır mahallelerinde acele kamulaştırma kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırmalar yapılmıştır. 45 kilometre uzunluğunda planlanan Kanal İstanbul’un 28,6 kilometresi Arnavutköy sınırlarından geçmektedir.”

Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yaşadıkları yerlerden uzaklaştırılarak cezalandırılmasının adil olmadığının altı çizilen ZMO açıklamasında şöyle devam edildi: “Ne yazık ki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de bu karara destek vermiştir. Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planını onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinde ilgili mahallelerde hayvansal üretim faaliyetlerinin engellenmesi ve hayvancılıktan başka geçim kaynağı olmayan çiftçilerin sürgün edilmesi veya hayvancılıktan vazgeçmeleri anlamını taşımaktadır. Geçimini hayvancılıktan sağlayan yerleşik çiftçiler ve yöre halkı başka yerlere gidecek, bölgenin demografik yapısı değiştirilecek, tarımsal üretimin olmadığı, arsa spekülasyonu ve inşaat rantı için uygun alan yaratılacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.