Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SES’in Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın sonuçları açıklandı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamında düzenlenen ankete katılan kadınların yüzde 81’i psikolojik, yüzde 43’ü fiziksel, yüzde 37’si ekonomik ve yüzde 26’sı cinsel şiddete maruz bırakıldığını belirtirken kadınların yüzde 80’i mobbinge ve yüzde 35’i dijital saldırıya uğradığını söyledi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), kadın sağlık çalışanlarına yönelik “Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın” sonuçlarının derlendiği raporu, dün (17 Şubat) Ankara’daki SES Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

“Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması,” Türkiye’nin 52 ilinde sağlık ve sosyal hizmet alanlarında çalışan 663 kadın sağlık emekçisine yöneltilen sorularla hazırlandı. 10-22 Kasım 2020 tarihleri arasında internet üzerinden düzenlenen anket, işyerinde psikolojik şiddet, mobbing, ekonomik şiddet, dijital şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet alt başlıklardan oluştu.   

Araştırma sonuçları, katılımcıların yüzde 81’inin psikolojik, yüzde 43’ünün fiziksel, yüzde 37’sinin ekonomik ve yüzde 26’sının cinsel şiddete maruz bırakıldığını ortaya koydu. Fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddet dışında, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında çalışan kadın katılımcıların yüzde 80’inin mobbinge, yüzde 35’inin de dijital şiddete uğradığı belirtildi. İşyerinde mobbinge uğradıklarını söyleyen kadın katılımcılar, en çok yöneticileri tarafından mobbinge maruz bırakıldıklarını belirtti. 

Raporda, katılımcı kadınların yüzde 81’inin maruz kaldığı psikolojik şiddet türünde en sık karşılaşılan durum, hakaret ve sözlü taciz olarak kaydedildi. Katılımcıların yüzde 68’i psikolojik şiddeti yöneticilerinden gördüğünü ifade etti. 

Araştırma, katılımcı kadınların yüzde 89’unun mobbingin ne olduğunu ve yüzde 74’ünün de mobbing yaşaması durumunda ne yapılması gerektiğini bildiğini ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarını paylaşan SES Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, mobbingin ne olduğunu bilmeyen kadınların da mobbinge maruz kaldığını ve bu kadınların kendilerine yardımcı olacak mekanizmalara ulaşamadığını söyledi.

Ekonomik şiddete uğradığını söyleyen kadın sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yüzde 40’ı ekonomik şiddet uygulayıcısının yöneticisi olduğunu belirtirken yüzde 26’sı eşi tarafından ekonomik şiddete uğradını ifade etti. Dijital şiddete maruz kalan kadın katılımcılar ise şiddet uygulayıcısının tanımadıkları kişiler olduğunu söyledi.

Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise fiziksel şiddete uğrayan kadınların yüzde 13’ünün ve cinsel şiddete uğrayanların yüzde 7’sinin şiddet riskinin hâlâ devam ettiğini belirtmesi oldu.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.