Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunceli’de koruma altındaki dağ keçilerinin toplu ölümleri tedirginlik yarattı

Tunceli’de, yöre halkı tarafından kutsal sayılan ve koruma altında oldukları için avlanmaları yasak olan dağ keçilerinin toplu şekilde ölmesi bölge halkını tedirgin etti. Mazgirt’e bağlı Yukarı Oyumca Köyü Muhtarı Hüseyin Doğan, ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını ve inceleme yapan yetkililerinden toplu keçi ölümleri için açıklama beklediklerini söyledi. Toplu keçi ölümleri ile ilgili çalışma yapan yetkililerin, ölüm sebeplerine dair şu ana kadar bir sonuç elde edemediği öğrenildi. 

Türkiye’de avlanmaları yasak olan ve koruma altında bulunan dağ keçilerinin yoğun olarak yaşadığı Tunceli’de son haftalarda peş peşe yaşanan toplu ölümler köylüleri tedirgin etti. Mazgirt ilçesine bağlı Yukarı Oyumca, Çanakçı, Kale ve Doludizgin köyleri dağlık alanında yaşayan keçilerinin neden toplu şekilde öldüğü anlaşılamadı.

Yukarı Oyumca Köyü Muhtarı Hüseyin Doğan, arazideki toplu keçi ölümlerinin sonbaharda başladığını ve giderek arttığını belirterek, “Sadece benim köyümün arazisinde tespit ettiğim 20 dağ keçisinin toplu ölümü var. Ama, kurt, köpek ve ayıların yediklerini bilmiyorum. Sadece bizim köyde değil, başka köylerde de buna benzer toplu ölümler yaşanıyor. 57 yaşındayım, bugüne kadar böyle bir olay ile ilk defa karşılaşıyorum. Tarım il ve ilçe müdürlükleri ve Doğa Koruma Müdürlüğü’ne haber verdik, gelip inceleme yaptılar, numune aldılar ancak şu ana kadar bir sonuç elde edemediler ya da bize bir açıklama yapmadılar” dedi.

Bölge insanı için kutsal sayılan dağ keçilerinin toplu ölümleri üzerine bölgeye giden Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi yetkililerinin aldıkları numunelerin Elazığ’da bulunan Tarım Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi laboratuvarlarına gönderildiği öğrenildi. Buradaki ilk analiz çalışmasında, keçilerin vücutlarında “sphingomonas paucimobilis” bakterisine rastlandığı ortaya çıktı. Ancak uzmanlar bu bakterinin toplu ölümlere yol açma ihtimalinin bulunmadığını belirtti. Bölgede ölen diğer dağ keçilerinden alınan yeni numuneler de analiz için laboratuvara gönderildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.