Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da yargılanma talepleri reddedilen 10 IŞİD üyesi Fransız kadın, Suriye’de tutuldukları el-Hol Kampı’nda açlık grevine başladı

Suriye’nin Haseke şehrinde bulunan elHol Kampı’nda tutulan Fransa vatandaşı 10 IŞİD’li kadın, ülkelerinde yargılanmaya yönelik taleplerinin Macron hükümeti tarafından geri çevrilmesi üzerine cumartesi günü (20 Şubat) açlık grevine başladıklarını duyurdu. 

Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) katıldıktan sonra yakalanan ve Suriye’nin kuzeyindeki Haseke şehrinde bulunan elHol Kampı’nda tutulan Fransa vatandaşı 10 kadın, yaptıkları çağrıda ülkelerinde yargılanmak istediklerini belirtmişti. Ancak Fransa hükümeti, IŞİD’e katılan kadınların, suçlamaların yapıldığı yerde yargılanmaları gerektiğini belirterek bu taleplerinin reddedildiğini açıkladı. 10 IŞİD’li kadın, bu gelişme üzerine cumartesi günü (20 Şubat) açlık grevine başladıklarını duyurdu. 

New York Times gazetesine bir sesli mesaj gönderen ve isimlerinin açıklanmasını istemediklerini belirten 10 kadın, mesajlarda, onlarca Fransız kadın ve çocuğun Suriye’de kendileriyle aynı kampta tutulduğunu ve geleceklerinden endişe ettiklerini belirterek, “Geleceğimiz hakkında doğru kararları alabilecek kişilerle konuşana kadar sonucu ne olursa olsun açlık grevine devam edeceğiz” dedi. IŞİD’li kadınların avukatları Marie Dosé ve Ludovic Rivière, pazar günü (21 Şubat) yaptıkları açıklamada müvekkillerinin açlık grevi başlattığını doğruladı.

el-Hol’da 60 bin kişi tutuluyor 

Birleşmiş Milletler’in (BM) insan hakları uzmanları, geçen hafta aralarında Fransa’nın da olduğu 57 farklı ülkeden yüzlerce kişinin gözaltı kamplarında tutulduğunu “Belirsiz gerekçelerle tutuklu olan kadın ve çocukların gelecekleriyle ilgili ciddi endişeler var. Kamp koşulları hakikat ve adaletin ilerleyişini baltalıyor” ifadeleriyle açıklamış ve kamplarda tutulan kadın ve çocukların ülkelerine geri gönderilmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu. 

Kamplardan sorumlu Kürt güçleri ise yaptıkları açıklamada, el-Hol’da tutulan kadın ve çocukların bürokratik bazı işlemler sebebiyle yargılanamadıklarını ancak sonsuza kadar burada kalamayacaklarını ve ülkelerine geri dönmeleri gerektiğini belirtti.

IŞİD üyeleri ve aile yakınlarından oluşan yaklaşık 60 bin kişi, 2019’dan bu yana Suriye’deki el-Hol gözaltı kamplarında tutuluyor. Fransa şu ana kadar el-Hol’daki gözaltı kamplarında bulunan 35 çocuğun ülkeye geri dönmesine izin verdi.

Macron hükümeti şimdiye kadar IŞİD’e katılan vatandaşlarını geri alma konusunda temkinli davranıyor, ülke dışındaki vatandaşlarının suçlu bulundukları ülkelerde yargılanmasını destekliyordu. Ancak IŞİD’li kadınlarının başlattığı açlık grevinin kamuoyuna yansımasından bu yana bazı Fransız milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları kamplarda tutulan vatandaşların geri getirilmeleri ve ülkelerinde yargılanmaları gerektiği konusunda hükümete yaptıkları baskıyı artırdı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.