Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa: Macron hükümetinin koronavirüs aşılama programı için danışmanlık firması McKinsey ile yaptığı milyonlarca euroluk anlaşma tartışma konusu oldu

Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin koronavirüs salgınına karşı devam eden aşılama programları kapsamında dünyaca ünlü danışmanlık firması McKinsey ile yaptığı milyonlarca euroluk anlaşmalar kamuoyunun tepkisini çekti. New York Times gazetesinin konu hakkındaki haberini İlayda Öykü Biberoğlu derledi.

Habere göre Fransa hükümeti ve McKinsey arasında aralık ve ocak aylarında yapılan sözleşmeler kapsamında şirket, koronavirüs salgınına karşı ülkeye gelen milyonlarca Pfizer-BioNTech aşısının bakım evlerine ve sağlık hizmeti noktalarına hızla bir şekilde ulaşmasına yardımcı olacağını taahhüt etti. Macron hükümeti, McKinsey’nin yanında teknoloji danışmanlığı şirketi Accenture, danışmanlık firması Citwell ve İngiltere merkezli lojistik firması JLL’nin Fransa şubesiyle aşıların dağıtımında lojistik destek sağlamaları için ek sözleşmeler yaptı.

Ancak Fransa’nın aralık ayı sonunda başlattığı aşılama kampanyasının bir hayli yavaş ilerlemesi, hükümetin çok sert tepkilerle karşılaşmasını beraberinde getirdi. Aşılama programının ilk haftasında yalnızca 516 kişiyi aşılayan Fransa’da, Sağlık Bakanlığı verileri ülkenin ocak ayının ilk haftalarında yalnızca birkaç bin kişiyi aşılayabildiğini gösterirken bu sayı Almanya’da 230 bin, İtalya’da ise 110 bini geçmişti.

Hükümetin aşılama kampanyası kapsamında McKinsey ile yaptığı sözleşmelerin detayları ortaya çıkmaya başladığında ise Macron hükümeti, özel sektörün kamu hizmetlerine katılımının ihtiyatla karşılandığı bir ülkede tartışmaların odak noktasına oturdu. 

4 milyon eurosu McKinsey’e ait toplam 11 milyon euroluk sözleşmeler bu ay, Fransa Parlamentosu tarafından da onaylandı. Salgının dünyaya yayıldığı mart ayından bu yana salgını idare etme şekliyle eleştirilerin hedefi olan Emmanuel Macron hükümeti de aşılama programlarının yönetilmesi için dışarıdan danışmanlık şirketlerine başvurduklarını kabul etmek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz çarşamba günü (17 Şubat), muhalefetteki Cumhuriyetçilerden (Les Républicains) 18 meclis üyesi Macron’a, McKinsey ile yapılan sözleşmelerle ilgili detayları açıklamasını talep ettikleri bir mektup yolladı. 

Cumhuriyetçi milletvekili ve aynı zamanda Fransız Parlamentosu’nun ulusal sağlık bütçesi raportörü Véronique Louwagie, finans komitesine salgınla mücadele için yapılan çok sayıda ek özel sektör sözleşmesinin yapıldığını ve bu sözleşmelerin detaylarının henüz kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi.

Cumhuriyetçi milletvekili ve Fransız Parlamentosu’nun ulusal sağlık bütçesi raportörü Véronique Louwagie

Louwagie, gazeteye verdiği röportajda danışmanlık şirketleriyle yapılan anlaşmaların Fransa’nın ekonomiyi desteklemek için harcadığı milyarlarca euroya kıyasla daha düşük olduğunu ancak bu konuda asıl rahatsız edici olan detayın hükümetin şeffaflık ilkesini kaybetmiş olması olduğunu ifade etti.

“Hükümetin özel sektörle iş yapması beni şaşırtmadı. Ancak bu Fransa’nın salgını yönetmek konusunda bir deneyim ve uzmanlık kaybı yaşadığının kanıtı” ifadelerini kullanan Louwagie, Fransa için asıl endişe verici noktanın, hükümetin kendi içerisinden isimlere duyduğu güvenin yerini danışmanlara duyulan güvene bırakmaya başlaması olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.