Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’den Pfizer-BioNTech aşılarının normal soğutucularda depolanmasına yönelik girişim, aşıları Filistinliler ile paylaşmayan İsrail’den müttefik ülkelere aşı sözü

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, ilk olarak aralık ayında keşfedilen bir koronavirüs varyantının, virüsün mevcut tiplerine göre daha bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. İskoçya’da kısıtlamalar, okulların açılması ile birlikte hafifletilecek. ABD’den Pfizer/BioNTech aşılarının normal soğutucularda depolanmasına yönelik girişim. İsrail, elindeki fazla aşıları Filistinliler yerine müttefiklerine bağışlıyor. İngiltere’de aşı stokları azaldı, aşılama yavaşladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri Medyascope sizin için derledi.

Kaliforniya’da ortaya çıkan yeni koronavirüs varyantının daha bulaşıcı olduğu onaylandı

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, ilk olarak aralık ayında keşfedilen bir koronavirüs varyantının, virüsün önceki formlarından daha bulaşıcı olduğu, iki yeni çalışmayla ortaya çıktı. Yayılmasından korkulan varyantın, Kaliforniya ve çevre eyaletlerde vaka sayılarındaki düşüşü engelleyeceği endişesi yaşanıyor.

Yapılan çalışmaların birinde, varyantın son bir ayda San Francisco bölgesindeki bir mahallede hızla yayıldığı gözlemlenirken bir diğer çalışma ise sözkonusu varyantla enfekte olan bir hastanın, önceki mutasyonlara oranla iki kat daha fazla viral parçacık ürettiğini ortaya çıkardı. Bu çalışma ayrıca bilim insanlarında, yeni varyantın bağışıklık sisteminden ve aşılardan kaçmada diğerlerinden daha iyi olabileceği kuşkusunu uyandırdı.

İki araştırmanın sonuçları da henüz herhangi bir bilimsel dergide yayınlanmadı ve hâlâ yeni varyantın eyalette bulunan diğer virüs varyantlarına oranla ne kadar tehlikeli olduğuna dair çok açık bir bulgu yok. 

Kaliforniya’da bulunan yeni varyantın tehlikeli olabileceği belirtilirken bazı uzmanlar, İngiltere’den dünyaya ve daha sonra ABD’ye yayılan ve çok daha bulaşıcı ve ölümcül olduğu belirtilen B.1.1.7 kadar tehlikeli olmayabileceğini vurguluyor.

İskoçya’da kısıtlamalar, okulların açılması ile birlikte hafifletilecek

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, salı (23 Şubat) günü yaptığı açıklamada, ülkedeki kapanma önlemlerinin 5 Nisan’a kadar süreceğini ancak nisan ayında okulların yeniden açılmasıyla birlikte kısıtlamaların hafifletilmeye başlanacağını duyurdu.

Sturgeon’ın verdiği bilgilere göre, ülkede ilk aşamada okullar tekrar yüz yüze eğitime geçecek. Kafe, bar ve restoranlarla birlikte işyerlerinin faaliyetlerine ise en erken 26 Nisan tarihinde izin verilecek.

İskoçya’daki yetişkinlerin yaklaşık üçte biri, en azından ilk doz koronavirüs aşısını oldu. Ülke, temmuz ayının sonuna kadar ülkedeki her yetişkine ilk doz aşılarını sunmuş olmayı hedefliyor. Başbakan Sturgeon, aşılama programındaki ilerlemenin hastaneye yatma riskini önemli ölçüde azalttığını gösteren erken verilerin “memnuniyet ve cesaret verici haberler” olduğunu söyledi. Sturgeon ayrıca, bu varyantın İskoçya’daki yeni vakaların yüzde 85’inden fazlasını oluşturduğunu belirtti.

İlk olarak İngiltere’de tespit edilen virüs varyantının ülkede hızla yayılması nedeniyle İskoçya’nın büyük bir kısmı ocak ayının başından bu yana karantinadaydı.

ABD’den Pfizer-BioNTech aşısının normal soğutucularda depolanmasına yönelik girişim

ABD yönetimi, aşı üreticileri Pfizer ve BioNTech’i, ürettikleri aşıları özel hazırlanmış soğuk dolaplar yerine standart dondurucularda saklama talebini onaylamayı planladıkları konusunda bilgilendirdi. Şirketler tarafından üretilen aşının belli bir soğukluk derecesinin altında saklanamaması birçok bölgedeki aşılama çalışmalarını yavaşlatıyordu. Bu durum, aşılama sayısını potansiyel olarak artırmak için önemli bir gelişme olarak yorumlandı.  

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) de daha önce aşı için verilmiş acil kullanım izni ile ilgili belgeleri değiştirerek, yakın bir zamanda yeni bir kılavuz açıklaması bekleniyor. 

Pfizer ve BioNTech’in aşısı, yalnızca -112 ile -76 derece arasındaki dondurucularda saklanabiliyordu. FDA da aşıya bu koşullarda acil kullanım onayı vermişti.

Ancak Pfizer ve BioNTech, cuma günü (19 Şubat) FDA’ya bu konuyla ilgili yeni veriler gönderdiklerini açıkladı. Şirketlerin FDA’ya gönderdikleri yeni verilerde, aşıların -13 ile 5 derecedeki standart dolaplarda iki haftaya kadar güvenle saklanabileceği belirtildi.

İsrail, elindeki fazla aşıları Filistinliler yerine müttefiklerine bağışlıyor

İsrail hükümeti, yakın ilişkilere sahip olduğu Çekya ve Honduras’a binlerce doz koronavirüs aşısı gönderme sözü verdi. Ancak birçok kişi, İsrail’in önce, işgal ettiği Filistin topraklarına aşı yollaması gerektiği görüşünde.

Çekya ve Honduras hükümetleri, salı (23 Şubat) günü, İsrail’in kendilerine Moderna tarafından üretilen aşılardan beş biner doz aşı gönderme sözü verdiğini doğrularken İsrail medyası, Macaristan ve Guatemala’ya da benzer miktarlarda aşı gönderileceğini öne sürdü.

Bu güce sahip olmak için uğraşan birçok ülke arasında Asya kıtasında dağıtım yapan Çin ve Hindistan örnek verilebilir. İsrail de aynı şekilde, Çekya ve Macaristan gibi ülkelere verdiği sözlerin yanı sıra, geçen hafta Suriye hükümetine onlar adına onlarca doz aşı almak için söz vermişti. 

9 milyonluk ülkede bugüne kadar nüfusun yarısına en az bir doz Pfizer aşısı uygulanırken İsrail, aşı uygulamalarında dünyanın en hızlı ülkelerinden biri konumunda. Ancak Filistinliler’in uzun süren bekleyişlerine karşın İsrail, şimdiye kadar yalnızca kendi topraklarında çalışan Filistinliler’e aşı dağıtımı yapılacağını açıkladı.

İngiltere’de aşı stokları azaldı, aşılama yavaşladı

İngiltere’de uygulanan koronavirüs aşısı sayısı, iki doz arası önerilen 12 haftalık zaman sınırı dahilinde rezerve edilen aşılar yüzünden düşüş yaşıyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nin son verilerine göre, pazartesi günü 192 bin 341 kişiye aşı yapılırken bu sayı, 17 Ocak’tan bu yana görülen günlük ikinci en düşük aşı sayısı oldu.

Ülkede ilk doz koronavirüs aşısını olanların sayısının 18 milyona yaklaştığı açıklandı.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.