Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’daki Etna Yanardağı yeniden aktif hale geldi: 1971’den beri en güçlü patlamalar

İtalya’nın Sicilya Adası’nda bulunan Etna Yanardağı tekrar aktif hale geldi. Avrupa’nın en aktif yanardağı olan Etna’dan çıkan lavların pazartesi (22 Şubat) günü 1,5 kilometreye ulaştığını belirten uzmanlar, “Son birkaç yılın en çarpıcı olaylarından biri” diye konuştu.

Avrupa’nın en aktif yanardağı olan Etna bir haftayı aşkın süredir düzenli olarak lav, kül ve volkanik kaya püskürtüyordu. İtalya’nın Sicilya Adası’nda bulunan yanardağdaki son patlamanın salı (23 Şubat) günü meydana geldiği ve patlamalar sonucunda oluşan duman ve kül bulutları nedeniyle Etna’nın yakınındaki Catania Havaalanı’nın geçici olarak kapatıldığı belirtildi.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanbilimi Enstitüsü’nden (INGV) Marco Neri, “Etna bugünlerde büyük bir gösteri sergiliyor. 1971’den beri gerçekleşen en güçlü patlama yaşanıyor. Yıllardır bu kadar yüksek patlamalar görmedik. Etna patlamalarının şu anda bazı kişilerin solunum problemi dışında nüfus için bir risk yok” dedi.

Catania’daki Ulusal Jeofizik Enstitüsü’nden volkanbilimci Boris Behncke, “Kesinlikle son on yılların en muhteşem patlamalarından biriydi. Bu yanardağın olağan faaliyeti. Her seferinde daha büyük, daha güçlü, daha renkli ve daha tehditkâr görünse bile Etna çok normal şeyler yapıyor” diye konuştu.

İtalyan volkanbilimi uzmanlarına göre Etna, Dünya’nın mantosununkine kıyasla, bileşimi çok az değişen magma türlerinden “ilkel magma” yayıyor. İlkel magma, dağın derinliklerinden gelen ve daha büyük gaz yükü taşıyan bir magma. Bu nedenle lav püskürmeleri çok yükseklere kadar çıkabiliyor.

İlkel magmanın daha önce de görüldüğünü belirten Behncke, “Bu magma dağın çok yüksek lav çeşmelerini üretmesine olanak sağlıyor. 1789 yılında lav çeşmelerinin 3 bin metreye ulaştığını unutmayın. Lavın gökyüzünü o kadar aydınlattığı söyleniyor ki geceleri bile bir şeyler okumak mümkün” dedi.

Şimdiye kadar kaydedilen en uzun patlama Temmuz 1614’te başladı ve on yıl sürdü. Yanardağdan çıkan lavlar 21 kilometrekareyi kapladı. En fazla hasara neden olan patlama ise 1669 yılında meydana geldi ve lavlar depremle birlikte onlarca kasabayı yok etti.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.