Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: “Suriye ekonomisi derin bir çıkmazda”

Neredeyse 11 yıldır süren isyan ve iç savaşta şu an Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik en büyük tehdit ekonomik kriz. Esad, ülkeyi çıkmaza götüren ekonomik sıkıntılara hâlâ bir çözüm bulamadı. New York Times gazetesinin Suriye ekonomisi hakkındaki haberini İlayda Öykü Biberoğlu derledi.  

Geçen ay, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a gazetecilerle yaptığı özel bir toplantıda, ülkenin ekonomisinin kötüye gidişi ile ilgili sorular yöneltildi. Esad yanlısı gazeteciler, toplantıda Suriye liderine maaşları düşüren kur çöküşü, temel mal ve gıdalarda hızla yükselen fiyatlar, kronik yakıt ve ekmek kıtlığına yönelik çok sayıda soru sordu. Esad bu sorulara cevap olarak, tüm bu gelişmelerden haberdar olduğunu söyledi ancak toplantı boyunca, krizin üstesinden gelmek için ne gibi önlemler almayı düşündüğüne dair herhangi bir şey anlatmadı.

Suriye iç savaşının 11. yıldönümü yaklaşırken, Esad’a yönelik en büyük tehdit hâlâ ülkenin büyük bir bölümünü kontrol eden isyancı gruplar ve yabancı güçler değil, ekonomik kriz. Çünkü Suriye’de uzun süredir gündemde olan ekonomik kriz, yıkılan şehirlerin yeniden inşa edilmesini engelliyor, halkı yoksullaştırıyor ve yiyecek bulmakta zorlanan Suriyeliler’in sayısı gün geçtikçe artıyor. 

Esad ise tüm bu yaşananlardan bir dizi dış gücü sorumlu tutuyor. New York Times’ın geçen ay yapılan özel toplantıdan aktardığı bilgilere göre Esad, Suriye’deki ekonomik krizin sorumlularını dünya kapitalizminin vahşeti, sosyal medya kanallarıyla yapılan beyin yıkama operasyonları ve ülkenin değerlerini aşındıran kötü tanımlanmış bir neoliberalizm olarak tanımlıyor. 

Öte yandan Suriye ekonomisi savaşın başladığı 2011 yılındakinden bile daha kötü durumda. Bu ay, Suriye Lirası dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı. Bu da maaşların değerini düşürdü ve ülkeye yapılan ithalatın maliyetlerini yükseltti.

Ayrıca, ülkedeki gıda fiyatları da geçen yıl ikiye katlandı. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) şubat ayında, Suriyeliler’in yüzde 60’ının yani 12,4 milyon insanın aç kalma riski altında olduğunu belirtti. Bu, şimdiye kadar bu veri alanında kaydedilen en yüksek sayı.

Suriyeliler’in çoğu ise günlerini evlerini ısıtmak için yakıt bulmakla ve ekmek kuyruklarında sıra beklemekle geçiriyor. Ülke genelinde elektrik kesintileri sürekli devam ediyor. Bazı bölgeler günde yalnızca birkaç saat elektrik alıyor.

Tüm bu yaşananlar, halkın Esad’a ve hükümetine yönelik tepkilerini de artırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.