Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Covax’tan aşı alan ilk ülke Gana oldu, ABD’deki virüs önlemleri mevsimsel grip vakalarında rekor düşüş sağladı

Gelişmemiş ülkelere aşı sevkiyatı Gana ile başladı. Johnson & Johnson’ın aşısı FDA’dan onay bekliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini geçerken, ülkenin Savunma Bakanı aşı olmak istemeyen askeri personeli uyardı. Moderna, mutasyona karşı etkili aşı çalışmalarına devam ediyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Covax’tan aşı alan ilk ülke Gana

Batı Afrika ülkesi Gana, koronavirüs aşılarının düşük gelirli ülkelere de ulaşması için oluşturulan Covax’tan (Koronavirüs Aşıları Küresel Erişim Programı) aşı alan ilk ülke oldu. 600 bin dozluk ilk sevkiyat, dün (24 Şubat) Gana’nın başkenti Akra’ya ulaştı.

30 milyon nüfuslu Gana’da bugüne kadar kaydedilen toplam vaka sayısı yaklaşık 81 bin olarak açıklanırken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 580. Ancak ülkede çok az miktarda test yapıldığı ve bu sayıların çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Covax kapsamında 2021 yılının sonuna kadar düşük gelirli ülkelere toplam iki milyar doz aşı gönderilmesi planlanıyor.

Johnson & Johnson’ın aşısı FDA’dan onay bekliyor

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson & Johnson’ın geliştirdiği tek dozluk koronavirüs aşının güvenli ve etkili olduğunu açıkladı.

FDA, cuma günü (26 Şubat) Johnson & Johnson’ın tek dozluk koronavirüs aşısına acil kullanım izni vermek için toplanacak. Onaylandığı taktirde Coronavirus Vacccine, dünyanın tek dozluk ilk koronavirüs aşısı olarak ABD’de kullanıma sunulacak üçüncü aşı olacak. 

Johnson & Johnson, aşı çalışmalarında virüs varyantlarını da kullanan tek şirket olarak aşının etkinlik yüzdesinin yüzde 66 olduğunu açıklamıştı.

Aşının tek dozluk olmasının dışında bir avantajı daha var: -20 ile -70 dereceler arasındaki özel derin dondurucular yerine buzdolabı sıcaklığında saklanabilmeleri.

ABD’deki mevsimsel grip vakalarında rekor düşüş

ABD’de koronavirüs salgını sırasında grip vakalarında büyük düşüş sağlandı. Her yıl özellikle aralık ayında zirveye çıkan mevsimsel grip vakaları, yeni tip koronavirüs önlemlerinin etkisiyle son yılların en düşük seviyesinde.

Uzmanlar, koronavirüs önlemlerinin mevsimsel gribe karşı da koruma sağladığını belirtirken kamusal alanlarda maske takılması, sosyal mesafe tedbirleri, uzaktan eğitim ve seyahat kısıtlamaları gibi salgın önlemlerinin, grip vakalarının azalmasına yardımcı olduğu ihtimalinin üzerinde duruluyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yöneticilerinden Lynnette Brammer, son 25 yıla ait verilere göre bu yıl, en az grip vakasının tespit edildiği yıl olduğunu aktardı.

Kaliforniya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini geçti, Pentagon aşı karşıtlarını uyardı

Salgında 515 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ABD’de, çarşamba günü (25 Şubat) açıklananan verilere göre Kaliforniya eyaletinde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini aştı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, ABD ordusunda aşı olmak istemeyenleri uyardı. Austin, çarşamba günü (24 Şubat) yaptığı konuşmada, Joe Biden yönetiminin ordu içindeki aşı şüpheciliğini giderme çabasının bir parçası olarak ABD askerlerini aşı olmaya davet etti.

Moderna’dan mutasyona karşı etkili aşı çalışması

ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna, ABD hükümeti ile birlikte virüsün bilinen mutasyonlarına karşı etkili olabilecek ek bir aşı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Şirket ayrıca, şu an dünyada kullanımda olan aşılara karşı daha dirençli olduğu bilinen Güney Afrika varyantına karşı kullanılması amaçlanan ek aşı için gerekli hammaddelerin de en kısa sürede üretileceğini duyurdu.

Moderna aşısının yeni versiyonu, test edilmek üzere ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) laboratuvarlarına gönderildi.

Öte yandan şirket, 2021 yılı için belirlediği aşı üretim hedefini de 100 milyon doz daha artırarak 700 milyon doza çıkardığını, bu sayının 1 milyara ulaşması için ise çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.