Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’tan açıklama: “Haber sektörüne 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız”

Sosyal paylaşım platformu Facebook, gelecek üç yıl içinde haber sektörüne 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu. 

Facebook, önümüzdeki üç yıl içinde, “haber sektörünü desteklemek” amacıyla 1 milyar dolar yatırım yapmayı amaçladığını açıkladı. Avustralya hükümeti ile yaşadığı sosyal medya yasası geriliminin çözüme kavuşması sonrası yapılan açıklamada, Facebook’un 2018 yılından bu yana haber sektörüne 600 milyon dolarlık yatırım yaptığı da belirtildi.

Facebook’un haber sektörüne 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararının bir benzeri geçen yıl ekim ayında Google tarafından hayata geçirilmiş ve Google, News Showcase için, gelecek üç yılda yayıncılara 1 milyar dolar ödeyeceğini duyurmuştu.

Google’ın ayak izlerini takip eden Facebook’un duyurusu, Avustralya hükümeti ile yaşanan “haber içeriklerine ücret ödeme” geriliminin sona ermesinin ardından geldi. Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Facebook, Avustralya hükümetinin yeni sosyal medya yasasına karşı, geçen günlerde ülkedeki kullanıcıların haber içeriklerine erişiminin kesildiğini duyurmuştu. Bu duyuru ile birlikte Facebook, sadece haber içeriklerini değil, Avustralya devlet kurumlarının da Facebook sayfalarını erişime kapatmıştı. 

Geçen günlerde Avustralya hükümeti ile anlaşma sağladığını ve haber içeriklerini önümüzdeki günlerde geri yükleyeceğini belirten Facebook, fikrini değiştirme sebebini ise şöyle açıklamıştı: “Hükümet, ileriye dönük olarak haberlerin Facebook’ta görünüp görünmeyeceğine karar verebileceğimizi açıkladı. Böylece zorunlu müzakerelere maruz kalmayacağız.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.