Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda, Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu

Hollanda Parlamentosu, Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanıma kararı aldı. Böylece Hollanda, Avrupa’da Çin’i soykırım ile suçlayan ilk ülke olurken dünyada da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’dan sonra, “soykırım” kararı alan üçüncü ülke oldu. 

Hollanda Parlamentosu, Çin yönetiminin Uygurlar’a yönelik uygulamalarını soykırım olarak tanımlayan ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. Parlamentoda dün (25 Şubat) yapılan oylamada Çin’de Uygurlar’a yönelik muamelelerinin soykırım ile eşdeğer olduğunu belirten karar teklifi kabul edildi. Karar, Başbakan Mart Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ile aşırı sağcı partiler tarafından desteklenmedi. 

Kararda, “Çin’de Uygurlar’a yönelik bir soykırım gerçekleşmektedir” ifadesine yer verilirken Çin hükümeti, soykırımdan doğrudan sorumlu tutulmadı. Bu yüzden kararın sadece sembolik bir önem taşıdığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Stef Blok da durumun henüz Birleşmiş Milletler (BM) ya da uluslararası bir mahkeme tarafından soykırım olarak ilan edilmediğini vurgulayarak, Hollanda hükümetinin soykırım ifadesini kullanmak istemediğini söyledi.  

Çin’in BM nezdindeki daimi büyükelçisi, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Batılı ülkeleri, Uygur meselesini kullanarak Çin’in içişlerine müdahale etmekle suçladı.

Hak savunucuları, en az bir milyon Uygur’un Sincan bölgesindeki kamplarda tutulduğunu ve bu kamplarda işkence, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma gibi insan hakları ihlallerine maruz bırakıldığını belirtiyor. Çin ise bu iddialı reddediyor ve bu kampların eğitim kampı olduğunu ileri sürüyor. 

Geçen günlerde Kanada Parlamentosu da Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını soykırım olarak nitelendiren bir karar almış ve ABD’nin ardından bu kararı alan ikinci ülke olmuştu. Hollanda’daki bu kararın ardından Belçika Federal Meclisi’nin de benzer bir karar alabileceği konuşuluyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.