Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da #MeToo hareketinin ardından kanunlarda değişikliğe gidiliyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün (25 Şubat) olimpiyat yelken şampiyonu Sofia Bekatorou’nun ülke çapında bir tartışmayı tetikleyen saldırı iddiasının ardından, cinsel taciz ve istismarla mücadele için ülkenin yasalarında ve çalışma yönetmeliklerinde kapsamlı değişiklikler yapma sözü verdi.

Parlamentoda konuşan Miçotakis, hükümetin daha sert kurallar getireceğini, reşit olmayanları ilgilendiren davalar için zamanaşımı kurallarında değişiklik önereceğini söyledi. Miçotakis ayrıca, işyerlerinde ve organize gençlik faaliyetlerinde suistimal iddialarıyla ilgilenmesi için özel bir devlet kurumu kurulacağını belirtti.  

Şampiyon yelkenci MeToo hareketini tetikledi

Olimpiyat şampiyonu Bekatorou’nun ulusal bir yelken federasyonu yetkilisi tarafından 1998 yılında cinsel tacize uğradığını iddia etmesinden bu yana, cinsel istismar ve taciz iddiasıyla ilgili çok sayıda vaka kamuoyuna açıklandı. Bekatorou’nun iddiası ülkedeki #MeToo hareketini tetikledi ve pek çok sporcu, üniversite öğrencisi ve sahne oyuncusu ifşa kampanyasına katıldı.

Bir hükümet yetkilisi AP’ye perşembe (25 Şubat) günü yaptığı açıklamada, önerilen yasal değişikliklerin ayrıntılarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.

Mülteci çocuklar da gündemde

Başbakan Miçotakis, ebeveynleri yanlarında olmayan mülteci çocukların Yunan adalarındaki göçmen kamplarında tacize açık oldukları gerçeğinin de kendisini harekete geçmek için motive ettiğini söyledi. Başbakan Miçotakis milletvekillerine “O kamplarda çocuklar var… Yunan şehirlerinde seks için 5 ila 10 euroya sömürülen çocuklar var” diye seslendi.

2017 yılında Harvard Üniversitesi’nden Francois-Xavier Bagnoud’nun Sağlık ve İnsan Hakları Merkezi’nde yapılan bir çalışmayı da kapsayan pek çok rapor, kamptaki muhbirlere atıfta bulunarak, Yunan göçmen kamplarında çocuk istismarı olduğuna dair ciddi kanıtlar olduğunu gösteriyor. 

Başbakanın #MeToo hareketinin ardından kanunlarda değişikliğe gidilmesinin sözünü verdiği gün yaşanan bir başka gelişme de Yunanistan Ulusal Tiyatrosu’nun eski bir yönetmeninin çocuk istismarı iddialarına yanıt vermek üzere bir savcının karşısına çıkmasıydı. Muhalefet partileri, bu skandal nedeniyle Miçotakis’in kültür bakanını değiştirmesini talep etti.  

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.