Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Kongre üyelerinden Dışişleri Bakanı Blinken’a Türkiye mektubu: “İkili ilişkileri şekillendirirken insan hakları meselelerine daha fazla vurgu yapın”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 180’den fazla Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a bir mektup yazarak, Joe Biden hükümetinden, Ankara ile kurulacak ikili ilişkilerdeki politikaları formüle ederken Türkiye’de işlenen insan hakları ihlallerine daha fazla vurgu yapılmasını talep etti. 26 Şubat’ta yazılan ve bugün (1 Mart) kamuoyu ile paylaşılan mektupta, NATO müttefiki Türkiye’nin uzun süredir ABD’nin önemli bir ortağı olduğu ancak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetim anlayışının ikili ilişkilerde gerilime yol açtığı vurgulandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Temsilciler Meclisi’nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi 180 üyesi, 26 Şubat’ta ortak bir mektup kaleme aldı. Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a gönderilen mektupta Kongre üyeleri Biden yönetimine seslenerek, “Türkiye politikasını şekillendirirken insan hakları konusuna daha fazla vurgu yapın” dedi.

26 Şubat günü kaleme alınan ve 1 Mart’ta kamuoyu ile paylaşılan mektupta, NATO müttefiki Türkiye’nin uzun süredir ABD’nin önemli bir ortağı olduğunun ancak Erdoğan yönetiminin ikili ilişkilerde gerilime yol açtığının altı çizildi:

“Maalesef Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletlerimizi zorlu sınavlar vermeye zorladı. İkili ilişkilerimizde stratejik meselelere haklı olarak önem verilmiştir ancak Türkiye’de insan haklarının büyük oranda ihlal edilmesi ve demokratik yoldan sapılması da aynı şekilde önemli bir endişe sebebidir.”

“Yargı zayıflatıldı, özgür basına baskı uygulandı, muhalifler boş yere hapse atıldı”

Kongre üyelerinin mektubunda Türkiye’deki hak ve özgürlükler konusundaki endişelere yer verilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi boyunca Türkiye’deki yargıyı zayıflattığı, önemli askeri ve istihbarat mevkilerine kendi siyasi müttefiklerini yerleştirdiği, ifade özgürlüğüne ve basına baskı uygulayıp, siyasi muhalifleri, gazetecileri ve azınlıkları hapse attığı belirtildi:  

“2016’dan bu yana 80 binin üzerinde Türk vatandaşı hapse atıldı ya da tutuklandı ve siyasi muhalefeti bastırmak için 1500’ü aşkın sivil toplum örgütü kapatıldı. Kuşkulu cezai suçlamalarla tutuklananlar arasında ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı çalışan üç Türk personel de bulunuyor. Sizi bu kişilerin derhal serbest bırakılması ve tüm suçlamaların düşürülmesi dahil bu davalara öncelik tanımaya çağırıyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

Öte yandan mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017 yılındaki ABD ziyareti sırasında, korumalarının kendisini protesto edenleri hedef almasına da atıfta bulunularak olayla ilişkili olarak, Erdoğan’ın dört korumasının yargı sürecinin devam ettiği hatırlatıldı:  

“Ziyaret sırasında Türk korumalar barışçıl protestoculara ve federal çalışanlara saldırdığında, Erdoğan hükümeti kendi tarzını Vaşington sokaklarına taşımış oldu. Erdoğan’ın korumalarından dördü olaydan dolayı ABD’de hâlâ yargılanıyor. Ancak Türkiye’de serbestçe dolaşabiliyorlar.” 

“İlişkilerin onarılması adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin davranışını değiştirmesi gerektiğine inanıyoruz”

ABD ve Türkiye’nin stratejik müttefik olarak kalmasının iki ülkenin ortak çıkarına olacağı vurgulanan mektupta, “Mevcut ilişkilerin onarılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi davranışlarını değiştirmeli” denildi.

Kongre üyeleri, mektupta Dışişleri Bakanı Blinken’a “Sizin önderliğinizdeki Dışişleri Bakanlığı’nın ve Joe Biden yönetiminin ikili ilişkilerimizde insan haklarını ve demokratik gerileme endişelerini artıracağını umuyoruz. Bu amaçla, yalnızca ulusumuzun ulusal güvenlik çıkarlarını ilerletmek ile kalmayıp, aynı zamanda insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve demokratik değerleri destekleme taahhütlerimizi sürdürmek için sizinle birlikte çalışma sözü veriyoruz” diyerek seslendi.

9 Şubat’ta da 100 üyeli ABD Senatosu’nun 54 üyesinden, “dünyada yükselen otoriterleşme dalgasına karşı ittifakları güçlendirip demokrasiyi teşvik etmeyi” vaat eden ABD Başkanı Joe Biden’a, gerileyen insan hakları ve demokrasi sicilini iyileştirmesi için Türkiye’ye “baskı yap” çağrısı gelmişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.