Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – Bir mektup daha: Kongre’den Biden’a Türkiye baskısı

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report’ta yayımlanan yazısında Amerika Birleşik Devletleri’nde 170 Temsilciler Meclisi üyesinin 26 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye ile ilişkilerle ilgili yazdığı mektubu ele aldı. Yetkin, 54 senatörün Başkan Joe Biden’a Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları konusunu gündeme getirerek yazdığı mektuptakine benzer talepler içeren mektuptaki şu ifadelere dikkat çekti:

“Türkiye uzun süredir ABD’nin müttefikidir. Ne yazık ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan milletlerimiz arasındaki ilişkileri germiştir. Stratejik konular haklı olarak ikili ilişkilerimizde belirgin ilgi toplamıştır, ancak Türkiye’deki büyük insan hakları ihlalleri ve demokrasideki gerileme de belirgin endişe [kaynağıdır].”

Yetkin, mektuptan yola çıkarak, ABD-Türkiye ilişkilerine dair şunları söyledi:

“Erdoğan, henüz Biden’e kutlama mesajına bir karşılık alabilmiş değil. Biden bugüne dek Ortadoğu’da sadece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla telefon görüşmesi yaptı. Biden-Erdoğan görüşmesi geciktikçe Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerilim de artıyor. Bu gerilimin ekonomiyi nasıl etkileyeceği de belirsizliklerle dolu.

Mektup sayesinde ortaya çıkan bir konu da Biden yönetiminin henüz Türkiye politikasını kesinleştirmediği. Çünkü mektup ‘Biden yönetimi Türkiye politikasını oluştururken’ diye başlıyor ve ona etki etmeyi amaçlıyor.

Bakalım bu mektuba Erdoğan ne diyecek, Biden ne yapacak, bizler bundan nasıl etkileneceğiz?”

Murat Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.