Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Brezilya’da ortaya çıkan varyant daha önce enfekte olan kişilere de bulaşabiliyor, 20 binden fazla ölüm açıklayan Çekya’da durum gittikçe kötüleşiyor

Twitter’dan salgınla ilgili yanlış bilgi paylaşımları karşısında yeni önlemler. ABD Başkanı Biden: “Mayıs ayının sonuna kadar her ABD’li yetişkin aşıya erişebilecek”. Maske zorunluluğunun kalktığı Teksas’ta, büyük firmalardan çalışanlara maske zorunluluğu. Brezilya’da ortaya çıkan yeni varyant enfekte olmuş kişilere de bulaşıyor. 20 binden fazla ölüm açıklayan Çekya’da durum gittikçe kötüleşiyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Twitter’dan salgınla ilgili yanlış bilgi paylaşımları karşısında yeni önlemler

Sosyal medya platformu Twitter, koronavirüs aşıları hakkında yanlış veya yalan bilgiler paylaşan hesaplara uyarı konacağını, konulan uyarılara uyulmadığı takdirde de hesapların kapatılacağını açıkladı. Platform pazartesi günü (1 Mart) yaptığı açıklamada uzun bir süredir koronavirüs salgını ile ilgili yanlış bilgiler içeren paylaşımları takip ettiklerini ve şimdi bu girişime koronavirüs aşılarını da kapsayan yeni bir çalışma dahil ettiklerini duyurarak yanlış bilgi içeren paylaşımlar yapan 8 bin 400 tweetin silineceğini ve 11 milyon 500 bin hesabın kapatılabileceğini söyledi. 

Twitter açıklamasında, yanlış bilgiler içeren paylaşım yapan hesapların ilk ihtarlarından sonra herhangi bir işlem uygulanmayacağını, ikinci ihtarda 12 saat süreyle hesapların kısıtlanacağını, üçüncü ihtarda ise 24 saatlik bir kısıtlama uygulanacağını açıkladı. Beş veya daha fazla ihtar alan hesapların ise siteden tamamen kaldırılacağı aktarıldı. 

ABD Başkanı Biden: “Mayıs ayının sonuna kadar her ABD’li yetişkin aşıya erişebilecek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, salı günü (2 Mart) yaptığı açıklamada, ABD’deki her yetişkinin mayıs ayının sonuna kadar aşıya erişiminin olacağını söyledi. Biden daha önce aynı açıklamayı temmuz ayı için yapmıştı ancak ilaç devi Merck&Co’nun aracılık ettiği anlaşma sonucu Johnson&Johnson firması tarafından üretilen tek dozluk aşıların yakın zamanda piyasaya sürülmesinin beklenmesiyle bu tarih mayıs ayına çekildi.

ABD hükümeti Johnson & Johnson’ın daha fazla doz üretmesine yardımcı olarak ülkedeki aşılama hızını artırmayı planlarken ABD Başkanı Biden, “Hızlandırılmış sürecin bir sonucu olarak, mayıs ayı sonuna kadar Amerika’daki her yetişkin aşıya sahip olacak. Bu önemli ilerleme” diye konuştu. 

Washington Post gazetesine göre Merck ile yapılan anlaşmanın detayları ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) Johnson&Johnson aşısı için acil kullanım yetkisi vermesinden birkaç gün sonra belli oldu. Yapılan anlaşmaya göre Merck, tesislerinden bazılarını Johnson&Johnson aşılarının üretimi için tahsis edecek. Tesislerden bir tanesinin, aşının şişeleme ve nakliye sürecinde kullanılacağı belirtilirken diğer tesis ise aşıların üretiminde kullanılacak.

Johnson&Johnson aşısı, Moderna ve Pfizer-BioNTech’in ardından FDA’dan acil kullanım onayı alan üçüncü aşı oldu.  

ABD’de aşılama hızla devam ederken ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre şimdiye kadar yaklaşık 25 milyon 500 bin kişinin aşılandığı belirtildi. 

Maske zorunluluğunun kalkmasına rağmen Teksas’taki büyük firmalardan çalışanlara maske zorunluluğu

ABD’nin Teksas eyaletinin valisi Greg Abbott, hafta başında yaptığı açıklamada, eyalet genelindeki maske takma zorunluluğunun kaldırıldığını açıklamıştı. Ancak eyalette bulunan General Motors, Toyota Motor, Target Corp ve Macy’s Inc gibi büyük firmalara ait fabrikalar, tam kapasiteyle çalışmaya başlayacaklarını ve çalışanların maske takmasına yönelik kuralları devam ettireceklerini açıkladı. 

Teksas’ta yaklaşık yedi bin çalışanı bulunan Japon araba markası Toyota’nın sözcüsü Scott Vazin, “Maske konusunda bizim için bir değişiklik yok” açıklamasında bulunurken eyalet genelinde yaklaşık 13 bin 500 çalışanı bulunan araba üreticisi General Motors da çalışanlarının maske takmaya devam edeceğini açıkladı. 

General Motors sözcüsü Patrick Morrissey, “Çalışanlarımızın sağlını korumaya devam edeceğiz. Koronavirüsle ilgili güvenlik protokollerine uyacağız” açıklamasında bulundu. 

ABD Perakende Sektörü Liderleri Derneği’NİN İletişim ve Eyalet İşleri Başkan Yardımcısı Jason Brewer, konu hakkında yaptığı açıklamada “Maske takmak gibi sağduyulu güvenlik protokollerinden vazgeçmek bir hatadır” ifadelerini kullandı. 

Brezilya’da ortaya çıkan yeni varyant enfekte olmuş kişilere de bulaşıyor 

Brezilya’da ortaya çıkan ve P.1 olarak adlandırılan yeni virüs varyantının daha önce virüsle enfekte olan kişilere de bulaştığı açıklandı. 

Brezilya’da ilk olarak kasım ayının sonlarında görülen P.1 varyantı ile ilgili bugüne kadar üç ayrı çalışma yapılırken bilim insanları, P.1 varyantının bulaş seviyesinin diğer varyantlara oranla daha yüksek olduğunu ve daha önce enfekte olan kişilere de bulaştığını açıkladı. 

P.1 varyantı ile ilgili yapılan çalışmalar henüz bilimsel dergilerde yayınlanmadı. Imperial College London’dan araştırmalara katılan virolog olan Nuno Faria, “Bulgular varyantın görüldüğü Manaus kentindeki vakalar için geçerli. Başka yerler için geçerli olup olmadıklarını henüz bilmiyoruz” dedi.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan epidemiyolog William Hanage ise “Yapılan çalışmanın verileri P.1 için endişelenmenin doğru olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Brezilya’da görülen P.1 varyantının bugüne kadar 24 ülkede daha görüldüğü belirtilirken ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de varyantın ülkenin bazı eyaletlerinde görüldüğünü açıklamıştı.

Öte yandan Brezilya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede salı günü 59 bin 925 yeni vaka bildirilirken 1641 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Salgının başlangıcından bugüne hayatını kaybedenlerin sayısı 257 bini geçerken Brezilya, ABD’den sonra en fazla ölüm kaydeden ikinci ülke oldu. 

20 binden fazla ölüm açıklayan Çekya’da durum gittikçe kötüleşiyor

Salgının başlangıcından bu yana 21 bin kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği Çekya’da vaka sayıları giderek artıyor. Ülkede, hastanede tedavi gören koronavirüs hastalarının sayısı 8 bin 162’ye ulaşarak geçen yıldan bu yana en yüksek seviye çıktı.

Vaka sayılarını azaltmak ve virüsün yayılımını kontrol altına almak isteyen ülkede mevcut kısıtlamalara herkesin uymasını sağlamak için ülke çapında yüzlerce kontrol noktası oluşturuldu ve binlerce polis memuru denetim yapmak için görevlendirildi.

Ancak ülkedeki sağlık uzmanları, ülke genelinde alınan önlemlerin yeterli olmadığı görüşünde. Prag’daki Charles Üniversitesi’nde biyokimyacı olan Jan Trnka, kısıtlamaların günlük temasların yalnızca küçük bir kısmına engel olduğunu söylüyor. 

Ülkede bugün itibariyle (3 Mart Çarşamba) 250’den fazla çalışanı olan iş yerlerinde koronavirüs testi yaptırmak zorunlu hale getirilirken aşılama programına 2020 yılının son günlerinde başlayan ülkede bugüne kadar nüfusun yalnızca yüzde üçü aşılandı.. 

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunarak ülkenin Rusya’dan sipariş ettiği Sputnik V aşılarının teslimatlarının en kısa sürede yapılması gerektiğini söyledi. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.