Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soundcloud, hayranların sanatçılara doğrudan ödeme yapmasına olanak tanıyan ilk müzik platformu oluyor

Soundcloud, kullanıcı sadakatine ve hayran gücüne dayalı yeni ödeme sistemine geçeceğini duyurdu. Platformdaki üye sanatçılara ödeme modelinde değişiklik yapacağını açıklayan Soundcloud, bu yeni sistemle hayranların sanatçılara doğrudan ödeme yapmasına imkan sağlayacak.

Bir müzik dinleme uygulaması olan Soundcloud, dün (2 Mart) yaptığı açıklamada platformda kendi yaptığı parçaları paylaşan üye sanatçılara ödeme modelinde değişikliğe gideceğini duyurdu. Yeni sistem, kullanıcı sadakatine ve hayran gücüne dayalı olacak. Kullanıcı merkezli bu yeni ödeme modelinde kullanıcılar, dinledikleri sanatçılara doğrudan ödeme yapıp onlara maddi destek sağlayabilecek. Böylelikle Soundcloud, hayranlarının sanatçılara doğrudan maddi destek sağlayabildiği ilk müzik platformu olacak.

Soundcloud uygulamasında artık, dinleyicilerin üyelik için ödedikleri ücretler sadece ve doğrudan dinledikleri sanatçılara yönlendirilecek. Dijital uygulamalar üzerinden daha adil maddi gelir elde etmek isteyen sanatçılar, bu değişikliği memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Soundcloud’un ödeme sistemi şimdiye kadar Spotify, Deezer ve Apple Müzik gibi diğer büyük müzik platformları ile aynıydı. Bu ödeme modelinde, uygulamanın üye dinleyicilerinden alınan üyelik ücretleri bir havuzda toplanıyor ve paranın çoğu, küresel olarak en çok dinlenen, platforma en çok akış getiren sanatçılara veriliyordu. Ancak bu model uzun süredir, bağımsız ve küresel dinleyici kitlesi olmayan sanatçıların kazancını zorlaştırırken dünyanın en ünlü sanatçılarını daha da zenginleştirdiği ve gelir adaletsizliği yarattığı için eleştiriliyordu. Bir diğer eleştiri sebebi ise üye dinleyicilerin asla dinlemedikleri müzik türlerini bu şekilde finanse ediyor olmasıydı.

“Endüstri içindeki pek çok platform uzun zamandır aynı şeylerden şikayet ediyor, aynı şeyleri istiyor” diyen Soundcloud’un başyöneticisi Michael Weissman, bağımsız sanatçıları destekleyecek kullanıcı merkezli bu yeni ödeme modeline öncülük ettikleri için çok heyecanlı olduklarını belirtti.

Soundcloud, kullanıcı sadakatine ve hayran gücüne dayalı yeni ödeme sistemine 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle başlayacak.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.