Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi karar verdi: Emeklilik başvurusu yapmak isteyenler, işten ayrılmak zorunda kalmayacak

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yer alan ve yurttaşların yaşlılık aylığını alabilmesi için işten ayrılma zorunluluğu olduğuna hükmeden maddeleri oybirliği ile iptal etti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 62. maddesinde yer alan “Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya bu isteğinden sonraki ay başından başlanarak yaşlılık aylığı bağlanır” hükmündeki “işten ayrıldıktan sonra” ifadesinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yapılan başvuru, 14 Ocak günü AYM’de görüşüldü. Mahkeme, “işten ayrıldıktan sonra” ifadesinin yaşlılık aylığı başvurusunda bulunan kişileri gelirden yoksun bıraktığına karar verdi.

Resmi Gazete’de 3 Mart Çarşamba günü yayınlanan AYM kararına göre yaşlılık aylığına başvurmak isteyen vatandaşlar artık işlerinden ayrılmak zorunda kalmayacak. Bugüne kadar yaşlılık aylığı almak isteyen kişilerin 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 62. maddesi gereğince işlerinden ayrılarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurması gerekiyordu. Başvurucunun işlemlerinin incelendiği süreç üç ayı geçebiliyordu ve bu süreç devam ederken kişi aylık ücretten faydalanamıyordu.

Emekli Sandığı’ndan emekli olan memurların işten ayrılmadan emeklilik talebinde bulunabildiğini hatırlatan Yargıtay, yaşlılık aylığı başvurusu yapan kişilerin işten ayrılma zorunluluğunun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunarak AYM’ye başvurmuştu.

AYM, gerekçeli kararında “kişinin sosyal hizmet haklarından mahrum bırakılmasını” mutlak olarak gerekli kılacak bir durum olmadığına, kişinin işinde çalışmaya devam ederken de yaşlılık aylığı başvurusunda bulunabileceğine oybirliği ile hükmetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.