Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda: Art arda meydana gelen üç depremin ardından ülkede tsunami alarmı verildi

Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda’da, deprem ve tsunami paniği yaşanıyor. İlk olarak ülkenin kuzeyinde meydana gelen 7,1’lik depremin ardından sırasıyla 7,4 ve 8,1 büyüklüğünde iki büyük deprem daha meydana gelirken bölgede tsunami uyarısı verdi.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na (USGS) göre, depremler Tonga ile Yeni Zelanda’yı bağlayan Kermadec Adalarının yakınlarında kaydedilirken Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise dün (4 Mart) Yeni Zelanda’nın Bay Adaları yakınlarında “tsunami dalgalarının gözlemlendiğini” açıklayarak halkı tetikte olmaya ve durumu yakından izlemeye çağırdı.

Aynı gün öğleden sonra açıklama yapan Yeni Zelanda Ulusal Acil Durum Yönetimi Ajansı (NZNEMA) ise bölgedeki tsunami tehlikesinin geçtiğini duyurarak evlerini terkeden vatandaşlara durumun güvenli olduğunu söyledi. 

Ancak NZNEMA halka “güçlü ve olağandışı” akıntıların ve öngörülemeyen dalgalanmaların tehlike oluşturabileceğini ve bu nedenle plajlardan ve kıyı bölgelerinden uzak durmaya devam etmelerini tavsiye etti. 

Yetkililerin uyarılarını dinleyen binlerce Yeni Zelandalı, kıyı kesimlerden yüksek yerlere doğru yönlendirilirken tehlike bölgesinde bulunan birçok okul da tahliye edildi. Ülkenin kuzey kıyısında bulunan bazı şehirlerde ise halkı tsunami tehlikesine karşı uyaran siren sesleri dakikalarca sürdü.

Yeni Zelanda Parlamentosu Üyesi ve Acil Durum Yönetimi Bakanı Kiri Allan da Twitter hesabından, meydana gelen depremlerle ilgili gelişmeleri paylaştı. En büyük dalga tehlikesinin geçtiğini duyuran Allan, halkı tehlikenin devam ettiği gerekçesiyle kıyı bölgelerden uzak durmaya çağırdı.  

Kıyı kesimlerde yaşayan halkın çektiği görüntülerde su seviyesinin yükseldiği ve okyanusun renginin her zamankinden farklı olduğu gözlemlendi. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.